Değerli okurlar, bu hafta şirket tarafından ortağa verilen ve şirket tarafından ortaktan alınan paralar konusunda en çok göz ardı edilen hususlardan bir tanesine değineceğiz.
Söz konusu husus ise dövizli olarak verilen ve dövizli olarak alınan borçlar ile ilgilidir.
Bilindiği üzere ilk dövizli sözleşme yasağı, 13 Eylül 2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı’nın 2018/85 sayılı Kararı ile yürürlüğe girmiştir. Söz konusu yasak ile ticari hayatın neredeyse tamamı dövizli sözleşme yasağı ile karşı karşıya kalmıştır. Dövizli sözleşme yasağı ile dövizli ödeme yapma yasağı da buna eşlik etmiştir. Ticari hayatı adeta kilitleyen bu uygulama bir süre sonra gelen tepkiler üzerine gevşetilmiştir.
28/02/2024 tarihli ve 32474 Sayılı Resmi Gazete’de “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)'de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (No: 2024-32/69)” yayımlandı. Söz konusu Tebliğ ile dövizli ödeme yapılabilecek haller daha da gevşetildi.
Bu konudaki detaylı makalem için https://www.muhasebetr.com/yazarlarimiz/koray/0515/ linkine tıklayabilirsiniz.
Nihayet, 6 Mart 2025 tarih 32833 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan “Türk Parası Kıymetini Koruma Hakkında 32 Sayılı Karara İlişkin Tebliğ (Tebliğ No: 2008-32/34)’de Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Tebliğ No: 2025-32/72)” ile yapılan değişikliklere göre,
Taşıt Satış/Kiralama Sözleşmeleri” dışında kalan menkul satışlarında dövizle ödeme serbest hale getirildi. Böylece taşıt satış ve kiralama dışındaki Menkul mallar ( Taşınabilir her türlü mal) bundan böyle dövizli olarak iktisap edilebilecek veya ödemeleri yapılabilecek hale geldi.
Yukarıda da bahsetmiş olduğumuz üzere, dövizli sözleşme yasağı birçok kez gevşetilmiş ancak hizmet sözleşmeleri buna dahil edilmemiştir (Hizmet ihracatı hariç). İşte asıl sorun da burada başlıyor. Çünkü yakın zamanda menkul mallar için yasağın kalkması, geniş anlamda sanki hizmet sözleşmelerini de kapsıyormuş gibi bir algı oluşturdu. Oysa hizmet sözleşmelerinde bu yasak halen devam etmektedir.
Ortağa verilen veya ortaktan alınan dövizli paralar (borç verme ve alma) bir menkul mal teslimi veya hizmeti değil bir FİNANSMAN hizmetidir. Daha geniş bir tanımla, ortağa verilen ve ortaktan alınan dövizli paralar bir hizmet teslimidir. Hizmet teslimlerinde ise dövizli sözleşme yasağı halen devam etmektedir.
Dolayısıyla şirketler tarafından ortağa verilen (131 hesap) ve ortaktan alınan (331) paraların dövizli olmamasına dikkat edilmeli ve bu tutarların değerlemesinden kaynaklı 656 Kambiyo Zararlarının ise ticari kazancın tespitinde gider olarak dikkate alınmamasını tavsiye ederiz.
09.07.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.