Değerli okurlar, bu hafta, 7440 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun 6 ncı maddesi kapsamında (VE DAHA ÖNCEKİLER DE DAHİL) beyan edilerek 525 no.lu hesapta takip edilen tutarın enflasyon muhasebesine hangi şartlarda dahil edileceğini tartışacağız.
Bazı görüşlere göre, 525 Kayda Alınan Emtia Özel Karşılık Hesabı (7440 sayılı Kanunun 6/1 md.) ortaklara her an dağıtabilir bir varlık olduğundan dolayı, arka olanda bunun parasal bir varlık olduğu ve bu nedenle de enflasyon düzeltmesine tabi tutulmaması gerektiği yönündeki görüşler son aylarda sıkça dile getirilmektedir.
30/12/2023 tarihli ve ikinci mükerrer 32415 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan 555 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile belirlenmiş olup, mezkur Tebliğin "Düzeltilme sonrası bilançoda yer alacak öz sermaye kalemleri" başlıklı 16 ncı maddesinde,
" (1) Öz sermaye kalemlerinden;
g) Özel Fonlar (213 sayılı Kanunun 328 ve 329 uncu maddeleri kapsamında oluşturulan sabit kıymet yenileme fonu ile aynı Kanunun 325/A maddesi kapsamında ayrılan girişim sermayesi fonu; 5520 sayılı Kanunun 5/1-e, j ve k bentleri gereğince oluşturulan fonlar; 6111, 6736, 7143, 7326, 7440 sayılı Kanunlar kapsamında, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtianın kayda alınmasına ilişkin olarak oluşturulan karşılık hesapları; 26/6/2001 tarihli ve 4691 sayılı Teknoloji Geliştirme Bölgeleri Kanununun ek 3 üncü maddesi ile 28/2/2008 tarihli ve 5746 sayılı Araştırma, Geliştirme ve Tasarım Faaliyetlerinin Desteklenmesi Hakkında Kanunun 3 üncü maddesi kapsamında oluşturulan fon hesapları gibi)
bilançoda düzeltilmiş değerleriyle yer alır.
..." şeklinde açıklamaya yer verilmiştir.
Görüldüğü üzere, mezkur tebliğ kapsamında, 6111, 6736, 7143, 7326, 7440 sayılı kanunlara istinaden oluşturulan karşılık hesapları bilançoda düzeltilmiş değerleriyle yer alır ifadesi ile söz konusu 525 hesabın enflasyon düzeltmesine tabi tutulması gerektiği son derece açıktır.
Söz konusu durum ile ilgili çok da geç diyemeyeceğimiz bir yakın tarihte İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının 22.05.2024 tarih ve 294972 sayılı özelgesi mevcuttur. Özelgenin sonuç bölümü aynen aşağıdaki gibidir.
Buna göre, 7440 sayılı Kanunun mezkûr fıkrası uygulamasına ilişkin olarak, bahse konu Tebliğde yapılan açıklamalar çerçevesinde, işletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtianın kayda alınmasına ilişkin olarak pasifte oluşturulması gereken karşılık hesabı olarak kullanılan "525" no.lu hesabın, parasal olmayan kıymet olarak kabul edilerek enflasyon düzeltmesine tabi tutulması ve düzeltilmiş bilançoda düzeltilmiş değerleriyle yer alması gerekmektedir.
Faydalı olması dileğiyle…
08.05.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.