E-Belgelere elektronik ortamda iptal/itiraz işlemi yapılabilmesi için; belgeyi düzenleyen satıcı veya alıcı tarafından e-Belge Uygulamaları üzerinden iptal/itiraz talebi oluşturulması gerekir.
İptal/itiraz taleplerine ilgili faturanın alıcısı/satıcısı tarafından onay verilebildiği gibi, karşı tarafın onaylama zorunluluğu bulunmamaktadır.
E-Belge uygulamalarına taraf olanların birbirlerine düzenlemiş oldukları e-Arşiv Fatura ve e-SMM belgeleri için sistem üzerinden iptal işlemi gerçekleştirmeleri mümkün bulunduğu gibi harici itiraz yollarının (noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile) kullanılmasına engel teşkil etmemektedir. Bu durumda harici yollarla yapılan itiraz işlemlerinin sistem üzerinden bildirilerek alıcı/satıcının onayına sunulması gerekmektedir.
E-Belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren 8 gün içerisinde yapılmalıdır.
GİB Portal yöntemini kullanan mükellefler mali mühür/elektronik imzaları ile GİB uygulamasından, Özel Entegratör ve Entegrasyon yöntemini kullanan mükellefler ise e-Arşiv Fatura Portalından giriş yaparak iptal taleplerini karşı tarafa ileteceklerdir.
Özel Entegratör ve Entegrasyon Yöntemini kullanan mükellefler ise entegratör firma üzerinden Başkanlığa gönderecekleri “İptal Raporu” ile düzenledikleri e-Belgeler için “İptal Talebinde” bulunabilirler. Bu şekilde iptal talebini iletilen durumlar için satıcı tarafından portal üzerinden yapılacak ayrıca bir işlem bulunmamaktadır. Fakat alıcıya bu yol ile iletilen iptal talebine yine GİB Portal üzerinden alıcı tarafından iptal talebi kabul ya da reddetme işlemi yapılabilecektir.
İptal talebi iletilen karşı taraf ise gelen iptal talebine cevap vermelidir.
İptal taleplerinde karşı tarafın bu talebi onaylaması önemlidir. Bu talebin onaylanması durumunda ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır. Talebin reddedilmesi durumunda ise ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
E-Arşiv fatura yada e-SMM gibi e-Belgeler için sistem üzerinden iptal işlemi gerçekleştirebileceği gibi noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak kayıtlı elektronik posta sistemi ile de yapılan iptal talepleri geçerliliğini korumaktadır.
E-Belgenin alıcıya iletilme tarihinden itibaren 8 gün içerisinde yapılmalıdır.
İtiraz talepleri ise öncelikle noter aracılığıyla, taahhütlü mektupla, telgrafla veya güvenli elektronik imza kullanılarak KEP sistemi ile karşı tarafa iletilmelidir.
Yukarıda sayılan yöntemlerden birisi kullanılarak yapılan itiraz talepleri ayrıca; GİB Portal yöntemini kullanan mükellefler mali mühür/elektronik imzaları ile GİB uygulamasından, Özel Entegratör ve Entegrasyon yöntemini kullanan mükellefler ise e-Arşiv Fatura Portalından giriş yaparak itiraz taleplerini karşı tarafa ileteceklerdir.
İtiraz işleminin düzenleyicisi tarafından kabul edilmesi ve bu işlemin belgenin ait olduğu ayı izleyen ayın 20 nci günü sonuna kadar yapılması durumunda ilgili belge hem alıcının sanal BA hem de satıcının sanal BS formunda yer almayacaktır.
İtiraz işleminin düzenleyicisi tarafından kabul edilmemesi ya da itiraz işlemine ilişkin kabul işlemlerinin belgenin ait olduğu ayı izleyen ayın 20 nci günü sonuna kadar yapılmaması durumunda belge, alıcısının sanal BA formunda yer almayacak olup, bununla birlikte itiraz talebini süresinde onaylamayan ya da reddeden satıcının sanal BS formunda yer alacaktır.
Faturayı düzenleyen tarafından itiraz talebinde bulunmak için de aynı yöntemler izlenmelidir.
Bu makale Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan “E-ARŞİV UYGULAMALARI (e-Arşiv Fatura, e-SMM) iptal, ihtar/itiraz bildirim kılavuzu”nda detaylı olarak anlatılan işlemlerin kısa bir özeti niteliğindedir. Daha detaylı ve görsel adımlar ile anlatılan Gelir İdaresi tarafından yayınlanan kılavuz için aşağıdaki linki inceleyiniz.
25.07.2023
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.