Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından 21 Nisan 2025 tarihinde yayımlanan “Beyanname Gözetim Çalışması” duyurusu, mükelleflerin beyanname verme süreçlerinde karşılaşabilecekleri riskleri önceden tespit etmek, gönüllü uyumu artırmak ve vergisel sürecin şeffaflığını sağlamak amacıyla uygulamaya alınmış bir düzenlemedir.
Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı, Risk analiz sistemi üzerinden mükelleflerin faaliyetleri gruplar ve sektörler itibariyle analiz edilerek mukayese ederek risk alanlarını tespit etmektedir. Vergi Denetim Kurulu risk analiz sistemi üzerinden 2024 yılında 500 bin mükellef analize tabi tutularak 40 bin gibi yüksek mükellefin riskli bulunduğu tespit edilmiştir.
Söz konusu bu riskli mükelleflere risk analiz kümesi içerisinde değerlendirilen mükelleflerin 2024 kurumlar vergisi beyannamesi verilmeden evvel kurumlar vergisi beyannamesinin doğru ve eksiksiz verilmesi arzulanmaktadır. BEYANNAME GÖZETİM ÇALIŞMASI kapsamında mükelleflerin her biri için Vergi Müfettişi atanmış olup, Müfettişlerce yapılacak beyanname revizyonu ve analizi çalışması neticesinde riskli bulunan mükellefler vergi incelemesine esas olmak üzere risk analiz birimlerince yeniden değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
Bu bağlamda, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığınca atanan Vergi Müfettişlerince gönderilen BEYANNAME GÖZETİM ÇALIŞMASI yazılarında aşağıdaki hususlara dikkat edilmesi istenilmiş, bu sayede vergi kayıp kaçağın vergi incelemesine tabi tutulmadan en aza indirilmesi amaçlanmıştır.
* Dönem içerisindeki gerek nakit kaynaklı gerekse banka ve finans kurumları aracılığıyla yapılan tahsilatların brüt satış hasılatına intikal ettirilip ettirilmediği,
* Dönem içerisinde maliyetlere ithal edilen tutarların doğruluğu,
* Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 6 ncı maddesine göre safi kurum kazancının doğru hesaplanıp hesaplanmadığı,
* Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 9 uncu maddesinde yer alan zarar mahsubuna ilişkin işlemlerin doğruluğu,
* Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 8 ve 10 uncu maddelerinde yer alan indirimlerin doğruluğu,
* Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 11 inci maddesinde yer alan ve kurum kazancının tespitinde indirim olarak dikkate alınması mümkün olmayan giderlerin kanunen kabul edilmeyen gider olarak dikkate alınıp alınmadığı,
* Kurumlar Vergisi Kanunu’nun 7, 12, ve 13 üncü maddelerinde yer alan vergi güvenlik müesseseleri ile ilgili uygulamaların doğruluğu,
* Gerek Kurumlar Vergisi Kanunu gerekse diğer vergi kanunları ile kurumlar vergisi mükelleflerine yönelik getirilen istisna uygulamalarında gerekli şartların sağlanıp sağlanmadığı,
* Kurumlar vergisi matrahının hesaplanmasına yönelik işlemlerin kontrolü,
* Kurumlar vergisinin hesaplanmasına yönelik işlemlerin kontrolü,
* Vergi Usul Kanunu’nda yer alan değerlemeye ilişkin işlemlerin kontrolü,
* Vergi Usul Kanunu’nda yer alan enflasyon düzeltmesine ilişkin işlemlerin kontrolü,
* Vergilendirmeye esas teşkil eden diğer hususların kontrolü.
Beyanname Gözetim Çalışması, mükelleflerin sadece denetim amacıyla değil, aynı zamanda bilgilendirilerek yönlendirilmesi ve gönüllü uyumlarının desteklenmesi amacıyla tasarlanmıştır. 2024 hesap dönemi Kurumlar Vergisi Beyannamesi’nin verilmesini takiben, mükellefler nezdinde yapılacak revizyon ve analizler sonucunda tespit edilen riskli durumlar, gerektiğinde vergi incelemesine konu edilecektir.
Beyanname Gözetim Çalışması, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından ilk kez 2024 yılı itibarıyla uygulamaya konulan, mükelleflerin beyannamelerini zamanında ve doğru bir şekilde sunmalarını teşvik etmeyi amaçlayan davranışsal yaklaşım politikalarına dayalı bir uygulamadır. Bu çalışma, 1 Sayılı Cumhurbaşkanlığı Teşkilatı Hakkında Kararname’nin 228. maddesi ile Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’na verilen görev ve yetkiler kapsamında yürütülmektedir.
Çalışmanın temel hedefi, vergiye gönüllü uyumu artırmak ve kayıt dışı ekonomiyle mücadeleye katkı sunmaktır. Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın yürüttüğü Beyanname Gözetim Çalışması, vergi mükelleflerinin haklarını gözeten, şeffaf ve yönlendirici bir denetim anlayışının ürünüdür. Bu uygulama sayesinde mükellefler, sürecin pasif birer nesnesi olmaktan çıkmakta; bilgilendirilmiş, yönlendirilmiş ve desteklenmiş aktörler haline gelmektedir.
30.04.2025
Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.
>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.