Okurumuz İlhan KUL, eksik gün bildirimine ilişkin uygulamalarla ilgili olarak diyor ki; bir mükellefimde çalışan iki sigortalı iki ay boyunca işverenin izniyle bir başka işverende bir ay 8 gün, bir ay 15 gün olarak çalıştı, diğer günler bizdeki normal işini yapmaya devam etti.
Bende bu aylar için; karşı işverenin çalıştıkları gün kadar sigortalarını yaptıklarını bildiğimden kendi dosyamızda eksik bildirim yaptım. sigorta müdürlüğüne de Ek-8 bildirimi yaptım, ancak ek olarak bir şey vermedim.
Şimdi kurum bu bildirimi geçersiz sayarak aylık prim ve hizmet belgesinin de eksik günlerini re'sen tahakkuk ettirip, asgari ücretin 3 katı kadar cezayı bana gönderdi (Adı üzerinde eksik gün bildirimi ancak toplamda herhangi bir eksiklik yok).
Diğer işverende eksik bildirim yapmıştı. Aynı cezaların ve aynı re'sen tahakkukların bu işveren için de yapılacağını düşünürsek, sigortalı o ay için 60 gün çalışmış gibi olacak.
Kurumun herhangi bir prim kaybı, sigortalıların da herhangi bir gün kaybı olmamasına rağmen beni hayrete düşüren bu uygulamanın ne derece doğru olduğunu merak ediyorum.
2000 yılına kadar sosyal sigortalarda çalışanların eksik gün bildirimi büyük bir sorun olarak yer alırken, 4447 sayılı yasayla yapılan düzenleme ile ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığı ve ücret ödenmediği beyan edilen sigortalıların otuz günden az çalıştıklarını açıklayan bilgi ve belgelerin işverence prim bildirgelerine eklenmesi şart olduğu, sigortalıların otuz günden az çalıştığını gösteren bilgi ve belgelerin kuruma verilmemesi veya verilen bilgi ve belgelerin kurumca geçerli sayılmaması halinde, otuz günden az bildirilen sürelere ait primler kurumca re'sen tahakkuk ettirilerek 80. madde hükümlerine göre tahsil olunacağı hükme bağlanmıştı.
Sosyal Sigorta İşlemlerinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği'nin 20. maddesine göre, aylık prim ve hizmet belgesi ile birlikte ay içinde (30) günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin;
1) İstirahatli olduğunu gösteren resmi kuruluşlara ait sağlık tesisleri veya işyeri hekimlerince düzenlenmiş hekim raporu,
2) Ücretsiz izinli olduğunu kanıtlayan izin belgesi,
3) Disiplin cezası uygulaması, gözaltına alınması, tutukluluk haline ilişkin belgeler,
4) Kısmi süreli çalışmalara ait yazılı iş sözleşmesi,
5) En az işverenin imzasını havi puantaj kayıtları,
6) Grev, lokavt, genel hayatı etkileyen olaylar, doğal afetler nedeniyle işyerinde faaliyetin durdurulduğunu veya işe ara verildiğini gösteren ilgili resmi makamlardan alınan yazı örneği.
sigortalıların eksik gün bildirimine ilişkin bilgi formu ekinde ilgili sigorta müdürlüğüne verilmesi veya Acele Posta Servisi (APS), iadeli taahhütlü ya da taahhütlü olarak gönderilmesi gerekmektedir. Sigortalıların ay içinde bazı iş günlerinde çalıştırılmadığına veya ücret ödenmediğine dair belgelerin ilgili aylık prim ve hizmet belgesi ekinde, e-bildirge zorunluluğu kapsamında olan işverenlerin ise Ek 8 formu bilgi formu ekinde ilgili sigorta müdürlüğüne verilmesi halinde, bu belgeler aksi sabit olmadıkça işleme konulmaktadır.
Ay içinde (30) günden az çalışan veya eksik ücret ödenen sigortalılara ilişkin belgelerin internet ortamında kuruma gönderilmesine imkan bulunmadığından, Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin ekinde (Ek-8) yayımlanan "Sigortalıların Eksik Gün Bildirim Formu" ve eki, belgelerin ait olduğu aya ilişkin aylık prim ve hizmet belgesinin kuruma verilmesi gereken yasal süre içerisinde kuruma doğrudan verilmesi veya taahhütlü, iadeli taahhütlü veyahut APS yoluyla gönderilmesi gerekmektedir.
Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği'nin 20'nci maddesinde sayılan ve ay içinde (30) günden az çalışıldığını veya az ücret ödendiğini kanıtlayan belgelerin, aylık prim ve hizmet belgesinin ilgili sigorta müdürlüğüne hiç verilmemesi halinde otuz günden az bildirilen sürelere ait primler kurumca re'sen tahakkuk ettirilerek 80. madde hükümlerine göre tahsil olunmaktadır. İlgili sigorta müdürlüğünce yapılan işlemler mevzuata uygun olup, yasal yollara başvurma hakkı bulunmaktadır. Buna göre, uygulanan idari para cezası için öncelikle 15 gün içinde sigorta müdürlüğüne itiraz edilmesi, itirazın reddi halinde de kararın tebliğ tarihinden itibaren otuz gün içinde yetkili idare mahkemesine başvurabilirsiniz.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 15.06.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.