YAZARLARIMIZ
Zekeriya Aslan
Yeminli Mali Müşavir
zekeriyaaslan@finansalymm.com



Firmalar, Cami İçin Yaptıkları Harcamaları Hangi Dönem Kurumlar Vergisi Matrahından İndirebilir?

A-Camii İnşaatı Nedeniyle Kurumlar Vergisi İndiriminden Yararlanmak İçin Hangi Koşullar Aranır?

Kurumlar Vergisi Kanununun 10/ç Maddesi, 1 Seri Numaralı Kurumlar Vergisi Genel Tebliğinin “10.3.2.2. Eğitim ve sağlık tesisleri ile dini tesislere ilişkin bağış ve yardımlar” başlıklı bölümü ve İzmir Vergi Dairesi Başkanlığının ilgi özelgesi uyarınca yapılacak caminin;

1- Diyanet İşleri Başkanlığınca ibadethane sayılan bir yer olması,

2- Mülki idare amirlerinin(valilik ve kaymakamlıkların) izni ve denetimine tabi olarak yaptırılması,

3-Umuma açık olması,

4-İnşasının mülki idare amirlerinin iznine istinaden gerçekleştirilmesi,

5-İnşa ve faaliyetine devam etmesi için yapılan bağış ve yardımların da yine mülki idare amirlerinin denetiminde gerçekleştirilmesi,

 Gerekir.

B-Camii İnşaatı İçin Yapılan Harcamalar, Firmalarca Hangi Yıl Kurumlar Vergisi Matrahından İndirilebilir?

Mülkiyeti Belediye, başka kamu kurumu ya da firmaya ait arsa üzerinde firmalarca yapılan cami inşaatının, mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak gerçekleştirilmesi kaydıyla, cami inşaatı için yapılan ve faturalarda gösterilen ve bağış makbuzu karşılığında yapılan harcamaların, Kurumlar Vergisi Kanununun 10/1-ç Maddesi uyarınca harcamaların yapıldığı yılda Kurumlar Vergisi Beyannamesinde ayrıca gösterilmek şartıyla Kurumlar Vergisi Matrahından indirilebilir.

C-Bağışın Yapıldığı Dönemde Ticari Bilanço Zararı Bulunması Halinde İndirilemeyen Bağış Tutarlarının, Sonraki Yıllarda İndirim Konusu Yapılması veya Zarar Olarak Devretmesi Mümkün mü?

Bağışın yapıldığı dönemde faaliyetin zararla sonuçlanmış olması veya kurum kazancınızın yetersiz kalması durumunda indirilemeyen bağış tutarlarının daha sonraki yıllarda indirim konusu yapılmasına veya zarar olarak devretmesine imkan bulunmamaktadır.

C- Kurumlar Vergisi İndiriminden Yararlanmak İçin Cami İnşaatı Harcamaları Nasıl Belgelendirilmelidir

Sözü edilen Tebliğin “10.3.2.2.4. Bağış ve yardımın belgelendirilmesi” başlıklı bölümü uyarınca nakdi olarak yapılan bağış ve yardımların, kurumlar vergisi mükelleflerince indirim olarak dikkate alınabilmesi için makbuz karşılığı yapılması veya bu amaçla bankalarda açtırılan hesaplara yatırıldığına ilişkin banka dekontlarıyla belgelendirilmesi şarttır.

Ayni bağış ve yardımların ise;,

1-İşletmenin aktifinden veya stokundan çekilerek bağışlanmış olması durumunda, mükelleflerin işletmeden çekip bağışladıkları değerler için;

a- Kaymakamlığa veya Valiliğe Fatura düzenlemesi,

b- Düzenlenen faturanın arka yüzüne faturada belirtilen değerlerin ilgili kaymakamlık/valilik tarafından bağış veya yardım olarak alındığına ilişkin şerh konularak kaymakam ya da vali tarafından imzalanmış olması gerekir.

2-Mükelleflerce dışarıdan alınarak kamu kurum ve kuruluşuna bağışlanmış olması durumunda;

a-Kaymakamlıklar veya valilikler tarafından teslim alınacak değerler için teslime ilişkin bir belge düzenlenmiş olması,

b- Düzenlenen belgede bağışlanan kıymetin değerinin, cinsinin ve miktarının tereddüde mahal bırakmayacak şekilde belirtilmiş olması,

c-Bağışlanan değerlere ilişkin olarak düzenlenmiş olan faturaların arka yüzünde yukarıda belirtilen açıklamalar dahilinde kaymakam ya da valinin imzası bulunması, şarttır.

D- Harcamaların, Kurumlar Vergisi Matrahından İndirilebilmesi İçin Caminin Bitirilmesi Şart mı?

Harcamaların, Kurumlar Vergisi matrahından indirilebilmesi için caminin bitirilmesi şart değildir. Özellikle kamu kurum ve kuruluşları ile imzalanan protokol gereğince kamu arazisi üzerine okul, cami yaptırılması halinde, söz konusu okul, cami inşasına ilişkin olarak yapılan harcamalar, harcamanın yapıldığı yıla ilişkin kazancın tespitinde indirim konusu yapılabilir. 

E- Taziye Evi Yapılmasına İlişkin Harcamalar, Kurumlar Vergisi Matrahından İndirilebil mi?

Kurumlar Vergisi Kanununun 10/ç.maddesinde ve K.Maraş Vergi Dairesi Başkanlığının ilgi özelgesinde; Kurumlar Vergisi matrahından sadece mülki idare amirlerinin izni ve denetimine tabi olarak yaptırılacak ibadethaneler ile Diyanet İşleri Başkanlığı denetiminde yaygın din eğitimi verilen tesislere yönelik yapılan harcamaların indirilebileceği belirtilmiştir. Bu nedenle bu maddede taziye evi yer almadığından, taziye evi inşaatına yapılacak bağış ve yardımların kurum kazancından indirilmesine imkan bulunmamaktadır.

Yasal Dayanaklar:

Özelge Tarihi Özelge Sayısı Özelgeyi Veren Vergi Dairesi Başkanlığı
03.10.2013 608 İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı
03.04.2014 6 Kahramanmaraş Vergi Dairesi Başkanlığı
24.12.2018 132 Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı

 

24.01.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM