YAZARLARIMIZ
Yılmaz Velioğlu
Bilim Uzmanı
MBA-Finans Direktörü
yilmazvelioglu@hotmail.com



Dış Ticarette Yeni Bir Ödeme ve Finansman Şekli : BPO (Bank Payment Obligation)

Günümüzde dış ticaret işlemlerinde çoğunlukla kullanılan ödeme şekli mal mukabili, vesaik mukabili, peşin, akreditif vb. unsurlarla karşımıza çıkmaktadır. Bu yöntemlerde alıcı ve satıcı için risk ne kadar artarsa operasyonel güçlük ve maliyet de doğru orantılı olarak artmaktadır. Örneğin akreditif işlemi için sunulması gereken operasyonel yük ve maliyet, riski düşürse de işlemin son maliyetini etkileyen ölçülebilen ve/veya ölçülemeyen noktaları beraberinde taşımaktadır. Bu noktada bankacılık sisteminin ürettiği son çözüm; BPO (Bank Payment Obligation – Banka Ödeme Yükümlülüğü) seçeneğidir.

Dış ticarette halen en yaygın uygulanan yöntem, açık hesap çalışmadır. Bunun riskleri de diğer seçeneklere göre yüksek kalıyor. Banka Ödeme Yükümlülüğü sistemi hem riski azaltan, hem de operasyonel yük ve maliyeti düşüren bir unsurdur. Aslında akreditifle mal mukabilinin karışımı diyebiliriz. Garanti unsurunu kaybetmeyip, işlem kolaylığını da ortaya koymaktadır. İşlem öncesinde veya sonrasında sağlanabilen finansman imkanı da artı değer sunan bir özelliğidir.

Sistemin işleyişi akreditif gibi görünse de operasyon belgeler üzerinden değil, merkezi sistem tarafından online yapılmaktadır. Satıcı işleme ait evrakları alıcıya gönderiyor. Evraklarda yer alan verileri Lehdar Bankaya bildiriyor. Banka herhangi bir evrak transferi yapmak zorunda kalmıyor. Lehdar Banka verileri BASELINE sistemine yüklüyor. Bu aşamada alıcı da Yükümlü Banka’ya işlemin şartlarını veri olarak bildiriyor. Yükümlü banka da bu verileri aynı BASELINE sisteme yüklüyor. Veritabanındaki şartlar, ilk veriler ile uyuşuyorsa yükümlü banka ödeme yapmayı taahhüt ediyor. Böylelikle daha hızlı ve güvenli bir sistem içinde dış ticaret işlemi gerçekleştiriliyor.

Finansman anlamında da Lehdar Banka Satıcıya sevk öncesi veya sevk sonrası finansman imkanı sunuyor. Lehdar Bankanın güvencesi yükümlü bankanın veritabanındaki şartlar uyumlu olduğunda ödemeyi garanti etmesinden kaynaklanmaktadır. Yükümlü banka mutlaka alıcının bankası olması gerekmiyor, üçüncü bir banka da bu sistem içinde kullanılabilir. Ancak Lehdar Banka mutlaka satıcının bankası olmalıdır.

Bankaların bu sistemi uygulayabilmesi için bu veritabanını edinmesi ya da geliştirmesi gerekmektedir. Çünkü sistemin ana unsuru verilerin eşleştirilmesi olduğu için, bankaların aynı havuzda rapor üretebilmeleri gerekmektedir. Finansal kuruluşların üye oldukları bu havuz Trade Services Utility – TSU olarak adlandırılmaktadır.

Bu sistem önümüzdeki yıllarda daha da artan bir hacimle işlerliğini sürdürecektir. Dünya’da bir çok bankacılık grubu BPO’yu enstruman havuzlarına katmaya başladılar. Alıcı ve satıcı için güven – maliyet- finansman imkanı üçgeninde kolaylıklar sağlayan bu sistemin ülkemizde de hızla gelişeceği kanaatindeyiz.

15.03.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM