YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



Çalışanlar İçin Korona Virüs de 14 Günlük Rapora Risksiz Çözüm Ne Olabilir?

Çin’de başlayan küresel kriz, tüm Kıtalar'a yayıldı. Virüsten etkilenmeyen ülkeler kalmadı diyebiliriz.

Toplum sağlığını ilgilendiren bugünlerde işverenlerde işçilerde tedirgin oluyor.

Özellikle seyahat amaçlı yada işveren tarafından geçici görevlendirme ile yurt dışına gidenler, yurda döndüklerinde hastalıkla karşılaşmasa bile tedbir amaçlı 14 gün boyunca iş yerlerine gelmemeleri, en yakın sağlık kurumundan rapor almaları isteniyor.

SORUN RAPOR ALMA AŞAMASINDA BAŞLIYOR!

Aile Hekimliklerine yönlendirmeyle birlikte risk taşıdığı yönünde şüphe oluşturulanlar, bu virüsü diğer sağlıklı kişilere de bulaştırabilir.

Başta kendi aileleri olmak üzere, çevrelerinde bulunanlara, tabi ki tüm ülkeye.

Bu kişiler sağlıklı olsalar da yurt dışında bulundukları için 14 günlük sürede ''e-yapay ''zeka ile bilgisayar üzerinden çözüm odaklı projelere ulaşabiliriz.

Örnek:

(A) işçi Koronovirüs’ün yoğun görüldüğü ülkelerden birine seyahat için gitmiş, dönüşünde işveren 14 gün boyunca iş yerine (A) işçisinin gelmesini istemiyor, bu konuda işçiye idari izin maliyeti göz önüne alındığında ‘’Hastalık Raporu’ ’alınması gerekir.(A) işçisi rapor alması halinde gerek bulaşıcılık riski varsa toplu taşıma, Aile Hekimlikleri, Hastanelerde diğer hastalara da bulaşma riski olmaması için, Gümrüklerde, Sınır Kapılarında, Hava Alanlarında, Limanlarda yurda girişlerde görevli sağlık görevlilerince SGK tarafından onaylanacak 'istirahat raporlarının açılması' gerekir.

E-DEVLET'TEN MÜRACAAT EDİLEREK SİSTEMDEN BU İŞLEMLER HIZLANDIRILIR!

Yurt dışında bulunan işçiler yurt içinde çalıştıkları firmalara virüs riskine karşılık 14 gün istirahat raporu alınmasında e-yapay zeka devreye alınarak, Sağlık Bakanlığına e-devletten ön müracaat edilir, Sağlık Bakanlığının konuyla ilgili birimi, müracaat eden kişinin sistem üzerinden ‘’SGK’’ sorgulaması, Emniyet biriminin ilgili sitesinden Yurda giriş çıkış hareketlerine bakarak bir form üzerinden bilgileri alır, on-line bağlanarak kişi ile irtibatlı hale gelir, en yakın sağlık kuruluşundan yetkili kişiyi görevlendirme yaparak 14 günlük istirahat raporlarını açabilir.

Bununla birlikte risk varsa, ailesini de Karantina süresince diğer işlemlerini yapar, zaruri ihtiyaçlar Sağlık Bakanlığı, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığınca karşılanır.

5510 SS ve GSS KANUN DA EK DÜZENLEME YAPILABİLİNİR!

Özellikle bu tür salgın hastalıklar için yapılacak düzenleme ile birlikte,

''İstirahat başvurularının e-devlet üzerinden Sağlık Bakanlığına Bağlı Hastaneler yanında, Kurum tarafından yönetmelikte belirtilen niteliklerde özel hastane raporları da ön onay alınarak kabul edilir, hastalıkların kuluçka dönemi bittiğinde bu raporlar sisteme işlenir.''

İlerleyen Günlerde Başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının yapacağı ortak protokolde hızlıca rapor almanın önü açılmış olur.

Devletimiz konuyla ilgili düzenlemelere hassasiyetle yaklaşacaktır.

13.03.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM