YAZARLARIMIZ
Soner Ülgen
Yeminli Mali Müşavir
Eski Baş Hesap Uzmanı
sonerankara@yahoo.com



Gerçek Faydalanıcı Bilgi Formu Ne Zaman? Nereden Nasıl Verilecek?

Bilindiği üzere, 13.07.2021 tarih ve 31540 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile Gerçek faydalanıcı bilgisi verme yükümlülüğü getirilen kurumlar vergisi mükellefleri dâhil bütün mükellefler ile diğer kişilerin, en geç 31.8.2021 günü sonuna kadar elektronik ortamda Gelir İdaresi Başkanlığına bildirmeleri zorunluluğu getirilmiştir. Kavram olarak anlaşılması güç gibi gözüken bir bildirim esasında basit bir bildirimden öte bir şey değildir. Biz bu yazımızda bildirim ile ilgili tebliği anlatmak yerine nasıl bildirim yapılması gerekiyor onu izah etmeye çalışacağız. Öncelikle tebliğ ile getirilen düzenlemeyi basit bir şekilde kafa karışıklığına meydan vermeyecek şekilde özetleyecek olursak;

Kimler Bildirim Yapacaklar ?

  • Kurumlar Vergisi mükellefleri bildirim yapacaktır.
  • Adi Ortaklıkta ortaklık adına en yüksek paya sahip ortak bildirilecektir.
  • Kollektif Şirketlerde temsile yetkili ortak bildirim yapacaktır.
  • Türkiye’de yönetim merkezi olan veya Türkiye’de mukim yöneticisi olan yabancı ülkede kurulmuş trust ve benzeri teşekküllerin yöneticileri, mütevellileri veya temsilcileri bildirim yapacaktır.
  • İş ortaklılığını kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler veya üst düzeyde icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler bildirime konu edilir.

İlk Bildirim Ne Zaman ve Nereden Yapılacak?

  • Öncelikle ilk bildirim 31.08.2021 tarihine kadar İnternet Vergi Dairesi üzerinden yapılacaktır. Aşağıda ekranda bildirim yapmak için gerekli alan taranmıştır.
  • Tasfiye halinde olanlar mükelleflerde bildirim yapacaklardır.

  • Yukarıda ekrana tıklayınca aşağıda yer alan ekran açılacak ve orada yer alan bilgiler doldurulacaktır.

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bilgi formunda:

  • Varsa tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortakları bildirilecektir.
  • Tüzel kişiliğin yüzde yirmi beşi aşan hissesine sahip gerçek kişi ortağının gerçek faydalanıcı olmadığından şüphelenilmesi veya bu oranda hisseye sahip gerçek kişi ortak bulunmaması durumunda, tüzel kişiliği nihai olarak kontrolünde bulunduran gerçek kişi ya da kişiler bildirime konu edilecektir.
  • yukarıda durumlarda gerçek faydalanıcının tespit edilemediği durumlarda, en üst düzey icra yetkisine sahip gerçek kişi ya da kişiler bildirime konu edilecektir.

Form doldurulurken yukarıda yer alan seçeneklerden birini seçmeniz istenmektedir. Ayrıca, gerçek faydalanıcıların adı, soyadı, vatandaşlıkları, kimlik numaraları ve adresleri, varsa telefon, faks ve elektronik posta bilgilerini bildirirler.

Formu Kim Gönderecektir?

Gerçek faydalanıcıya ilişkin bildirim formu”, mükellef tarafından bizzat gönderilebileceği gibi ilgili dönemde, aracılık ve sorumluluk sözleşmesi bulunan serbest muhasebeci mali müşavir veya gelir veya kurumlar vergisi beyannamesi tasdik sözleşmesi (tam tasdik sözleşmesi) bulunan yeminli mali müşavirler aracılığıyla da gönderilebilir.

İlk Bildirim Sonrası Bildirimler Nasıl Yapılacaktır?

  • Kurumlar vergisi mükellefleri yıllık ve geçici vergi beyannamelerinin ekinde, kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan mükellefler ile bildirim yapması gereken diğer kişiler ise yukarıda belirtilen bildirim formu ile bildirim yaparlar.
  • Kurumlar vergisi mükellefleri, gerçek faydalanıcı bilgisini geçici vergi beyannameleri ve yıllık kurumlar vergisi beyannamesi ekinde bildirmek zorunda iken kurumlar vergisi mükellefleri dışında kalan diğer mükellefler ile diğer kişiler gerçek faydalanıcı bilgisini her yılın Ağustos ayı sonuna kadar Gelir İdaresi Başkanlığına elektronik ortamda bildirmek zorundadır.

Bilgiyi paylaşarak, insanların başarıya bizden daha kolay ulaşmalarını sağladığımız için mutluluk duyabilmeliyiz. “

Saygılarımızla

16.08.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM