YAZARLARIMIZ
Özgür Erdursun
Sosyal Güvenlik Uzmanı
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
erdursun@hotmail.com



Hizmet Tespit Davası 5 Yıl İçinde Açılmak Zorunda

Ülkemizde kayıt dışı çalışma oranı bir hayli fazla bu durumunda birçok sebebi var. Kayıt dışı çalışanlar emekli olacakları tarih geldiğinde emeklilik için istenen yaş ve yılın yanında birde işe başlama tarihine göre primlerini de tamamlamış olmaları gerekir. Bu noktada primlerini tamamlayamayanlarda sıkça sigortasız çalıştıkları sürelerini borçlanıp borçlanamayacağını sorarlar. Sigortasız çalışılan sürelerin borçlanılması mümkün değildir. Ancak, sigortasız çalışılan sürelerin, “hizmet tespit davası” açılması ve davanın kazanılması halinde, sigortalılık süresi olarak kazanılması mümkündür.

Sigortasız çalışılan sürede, kuruma işverence giriş bildirgesi verilmemişse, açılacak hizmet tespit davasında 5 yıllık zamanaşımı söz konusu. Bu durumda, işten ayrılma tarihinden itibaren 5 yıl içinde hizmet tespit davası açılması gerekiyor. İşe giriş bildirgesi verilmişse, 5 yıllık zamanaşımı söz konusu değildir.

YAŞINI BÜYÜTENLER ERKEN EMEKLİ OLABİLİRLER Mİ

Emekliliğe hak kazanmanın üç koşulu vardır. Bayanlarda 20, erkeklerde 25 yıllık sigortalılık süresi, işe başlama tarihine göre belli bir prim ödeme gün sayısına ulaşmak ve en önemlisi olan yaş koşulunu yerine getirmek.  Birçok kişi emeklilik için gerekli sigortalılık süresi ve prim gün sayısını tamamlamalarına rağmen, emeklilik için gerekli olan yaşta olmadıklarından emeklilik yaşını beklemek zorunda kalıyor. Ülkemizde sosyal güvenliğin başlıca sorunu da emeklilikte yaşa takılanların durumudur. Emeklilikte yaş hesaplamaları yaparken bazı ilginç olaylar karşımıza çıkıyor. Örneğin daha erken askere gitmek ya da evlenebilmek gibi çeşitli nedenlerle yaşlarını büyütenler, gerçekteki yaşıtlarına göre daha erken emekli olabiliyorlar. 

Kanun, “emeklilik yaşı hesaplanırken, ilk sigorta priminin yatırıldığı yani sigorta girişinin ilk yapıldığı anda nüfusa kayıtlı olan yaşı dikkate alınır” diyor. Buna göre, sigorta girişi yaptırmadan önce, herhangi bir nedenle yaşını büyüten kişi, düzeltilmiş doğum tarihi dikkate alınarak, gerekenden daha erken emeklilik hakkını kazanabiliyor.Sigorta başlangıcı yaptıktan sonra her ne şekilde olursa olsun yaş büyütenler için aynı durum söz konusu değil. Diğer bir ifadeyle, sigorta başlangıcı yaptıktan sonra yaşın büyütülmesi halinde, emeklilik için yine ilk sigorta girişinizin yapıldığı tarihteki doğum tarihi dikkate alınıyor.

YETİM AYLIĞI ALMA ŞARTLARI


Vefat etmiş babası veya annesinden dolayı yetim aylığı almasının ön koşulları;
1-Evli olmaması,
2-Çalışmaması
3-Emekli olmamasıdır.

Bu üç şarttan herhangi biri yoksa baba veya anadan yetim aylığı alınamaz.
Ancak, vefat etmiş ana veya babası memur ise bu durumda, iki şart vardır, memur olmamak ve evli olmamak.
Yani, kadın SSK'lı veya Bağ-Kur'lu olsa da buralardan emekli olsa da evli olmamak şartıyla eski adıyla Emekli Sandığı yeni adıyla SGK Kamu Görevlileri Dairesinden yetim aylığı alabilir.

10.06.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM