YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Vtr’lerin Matrah Artırımına Etkisi Nedir?

Bilindiği üzere, 6111 sayılı torba yasanın 6, 7, 8 ve 9. maddeleri  kapsamında matrah artırımında bulunanlar mükellefler  artırdıkları matrahlarla ilgili 2006 ila 2009  yılları için   vergi incelemesinin yapılmayacağı  bilinmektedir. [1]  

6111 sayılı torba yasanın  6, 7, 8 ve 9. maddelerinde; gelir vergisi,  kurumlar vergisi, KDV ile vergi tevkifatı  hakkında matrah artırımı  düzenlemelerine yer verilmiş olup, sayılan maddelerde belirtilen şekilde  matrah  artırımında bulunulması  durumunda, artırımda bulunulan dönemlerle ilgili  KDV bakımından  artırımda bulunan dönem için   sonraki dönem devreden KDV açısından  ve artırımda bulunulan dönemler için ihraç kaydıyla teslimlerden veya iade hakkı doğuran  işlemlerden  doğan terkin ve iade işlemleri dışında vergi incelemesi ve tarhiyat  yapılamayacağı hüküm altına alınmıştır.

6111 sayılı yasanın  9. maddesinin 6. bendinde matrah  artırımında bulunamayacak mükellef fiilleri, 213 sayılı kanunun 359. maddesinin (b) fıkrasındaki “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek  yerine başka yapraklar  koyanlar veya hiç yaprak  koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak  düzenleyenler olarak  sayıldıktan sonra, bu  fiilleri gerçekleştirenlerin bu  kanunun 6,7 ve 8. madde hükümlerinden yararlanamayacağı hüküm altına alınmıştır.

Söz konusu  hükümlerde mükelleflerin yararlanabilmesi için  9. maddenin 6. bendinde sayılan  fiillerin  gerçekleştirilmemiş olma  şartı yer  almakla beraber, bu  şartın yararlanılmak  istenen döneme münhasır olduğunun  kabulü gerekmektedir. Zira; her ne şekilde olursa olsun bir kere bu  fiilleri  işleyenlerin söz konusu  yasadan yararlanamayacağı yönünde kısıtlayıcı  bir düzenlemenin yer almadığı  izahtan varestedir.

Öte yandan, haklarında sahte belge düzenleme raporu bulunan mükelleflerle ilgili  bu  raporların  kesinleşmeleri  mahkeme kararına bağlıdır.   Sahte belge düzenleme raporu bulunan mükelleflerin kendileri ile ilgili hangi yıl  veya dönemde  bu  raporların  tanzim edilmiş olduğunun  önemi mevcuttur.   Düzenlenen raporlar, mahkeme kararı ile kesinleşmediği sürece bu  mükelleflerin  6111 sayılı yasanın 6,7,8 ve 9. maddelerine göre  matrah artırımında bulunmaları  mümkündür.  

Konuyla ilgili emsal  bir yargı kararında şöyle denilmektedir:

 “Olayda; her  ne kadar davacının  sahte ve muhteviyatı itibariyle  yanıltıcı belge düzenlendiği gerekçesiyle 6111 sayılı  yasadan yararlandırılmadığı görülmekte ise de; davacının  6111 sayılı   yasa çerçevesinde yararlanmış olduğu dönemlerin 2006-2010 yılları  olduğu, hakkında düzenlenen vergi inceleme raporunun ise 2004 yılına ilişkin olduğu dikkate alındığında davacının söz konusu  dönemlerde 6111 sayılı yasanın 9/6. maddesinde belirtilen   kapsamda her hangi bir fiil işlemediği açık  olduğundan 6111 sayılı  yasa  çerçevesinde  matrah  artırımından  yararlanan  davacının, söz konusu  tahakkukların  düzeltme yoluyla terkinine ilişkin işlemde yasal  isabet bulunmayıp iptali gerekmektedir.

Açıklanan nedenlerle; davanın  kabulüne, davacının 6111 sayılı  yasadan yararlandırılmaması yolunda tesis edilen işlemin ve düzeltme fişlerinin  iptaline, ….” şeklinde karar verilmiştir. [2]

Sonuç olarak, sahte belge düzenleyenlerle ilgili olarak  “düzenleme raporu” bulunan  yıllarla ilgili rapor kesinleşmedikçe  matrah  artırım talebinde bulunulabilir.[3]  6111 sayılı kanunun   ilgili  maddelerinde belirtilen  vergi türleri ile ilgili   matrah artırımı  yapılarak   vergi incelemesi dışında kalınabilir. 


[1] 6111 sayılı yasa için bkz. RG: 25.2.2011 gün ve 27857 sayılı.

[2] İzmir 4. Vergi Mahkemesinin,  07.11.2012 gün ve E:2011/1301-K:1317 sayılı kararları.

[3] Ayrıntılı açıklamalar için bkz.  ÇİTİL Bünyamin, “6111 Sayılı Yasada Sahte Belge Kullanan ve Düzenleyenlerin Durumu  ve Matrah Artırımı Şartları”, Vergici ve Muhasebeciyle Diyalog Dergisi, Ocak 2013, Sayı:297, s.164-170.

19.02.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM