YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Carî Yılda Vergi Dairesinde Bilanço Onayı

Bilindiği gibi, gerçek ve tüzel kişilerin bilanço ve gelir tabloları bir takvim yılı bittikten sonra kapanan geçmiş dönemle ilgili olarak, düzenlenebilmektedir. Takvim yılı esasına göre, hesaplarını kapatan mükelleflerde takvim yılı, Ocak ayından başlayıp, Aralık sonu bitmektedir. 31 Aralık bilanço günü olup, bu tarihe göre bilanço düzenlenmektedir.

Diğer taraftan, kendilerine özel hesap dönemi verilen mükellefler bakımından ise özel hesap döneminin kapandığı tarih itibariyle, bilanço düzenlendir. Örneğin;  1 Mart …. Tarihinde başlayan özel hesap dönemi, 28 Şubat itibariyle biter. Dolayısıyla, bu örnekte bilançonun 28 Şubat itibariyle düzenlenmesi gerekecektir.

Takvim yılı esasına göre, bilanço düzenleyen mükelleflerde cari yılda ara bilanço düzenlenmesi halinde, bu bilançoların henüz vergi dairesine sunulmamış olması dolayısıyla (cari yılı izleyen yılın, Mart ayında gelir vergisi beyannamesi ekinde bilançolar verilir. Kurumlar da ise, bu süre ertesi yılın Nisan ayı içerisinde verilmektedir.) bu bilançoların tasdiki vergi dairesine onaylanması konusunda problemler yaşanmaktadır. İşte bu gibi durumlarda da, ara bilançonun bir örneğinin vergi dairesi dosyasına konulmak üzere sunulması tarihinde problem çözülebilir. Düzenlenen ara bilançonun, bir örneği vergi dairesi dosyasına konulmak üzere dilekçe ekinde vergi dairesine sunulmalıdır. (Örneğin; 01.01.2014 ila 30.06.2014 dönemi için düzenlenen ara bilanço)

Özetle, düzenlenen ara bilançolar yukarıda izah edildiği şekilde bir örneği vergi dairesine dilekçe ekinde verilerek, ikinci örneğinin vergi dairesine tasdiki istenir. Bu gibi durumlarda, vergi dairesi dosyasında (6) aylık ara bilanço muhafaza edilir. Diğer örneği, tasdik edilerek mükellefe verilir.

Geçici vergi uygulamalarına göre, her (3) ayda bir düzenlenen mizanlar üzerinden çıkarılan gelir tablosu üzerinden geçici vergi hesaplanmaktadır. Dolayısıyla vergi daireleri, mükelleflerin her (3) ayda bir oluşan gelir tablosu rakamlarını geçici vergi beyannamesi ekinde görebilmektedir. 3’er aylık dönemler itibariyle, vergi dairesine sunulan geçici vergi beyannameleri ekinde ki gelir tablosunun tasdikli birer örneğinin vergi dairesinden yaptırılması mümkündür. Tasdiklenen bu gelir tabloları, mükelleflerin çalıştıkları banka veya kredi kuruluşlarına verilmesi mümkündür.

Vergi daireleri tarafından borcu bulunan mükelleflere, bilanço veya gelir tablosu onayı işlemleri borcun ödenmesi koşulu ile yapılacağı ifade olunmaktadır. Oysa ki, böyle bir işlem hukuki olmayıp, mükellefin borcunun bulunması gelir tablosu veya bilançonun tasdikine engel değildir. Vergi dairesine borcu olan mükelleflerin, belge tasdiklerinin yapılmayacağı yönünde herhangi bir hukuki düzenleme de bulunmamaktadır.
 

18.07.2014

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM