YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Sigorta Acentelerinde BA BS Form Bildirimi

Bilindiği gibi,  sigorta acenteleri  poliçe düzenlemeleri nedeniyle  mal  ve hizmet alımları nedeniyle  ba bs formu vermemektedirler.   Sigorta acentelerinin   vergi dairesinde  ba bs formu dolayısıyla  yalnızca acente faaliyeti dolayısıyla  poliçe düzenlemeleri nedeniyle  ba bs formu  vermemektedirler. 

Konuyla ilgili, 396 seri nolu  VUK Genel  Tebliği’nin 1.2 bölümünde normal koşullarda; “bankalar, katılım bankaları, aracı  kurumlar, portföy yönetim şirketleri, menkul   kıymet  yatırım fon ve ortaklıkları, reasürans şirketleri, emeklilik  şirketleri, sigorta şirketleri ve acenteleri,  yapmış oldukları  işlemleri  belirli periyotlarla  bakanlığımıza bildirdiklerinden,  hizmet ve satış işlemlerinde düzenledikleri dekont ve poliçe bilgilerini form bs ile bildirmelerine gerek bulunmamaktadır.

Aynı  şekilde, bu  kurumların  kendi aralarındaki işlemler sebebiyle düzenledikleri dekontların karşı  tarafça form ba ile bildirilmesine de gerek  bulunmamaktadır. 

Ancak bu  kurumlar, diğer belgelere dayalı  olarak  yaptıkları  mal  ve hizmet alım/satımlarını  genel  esaslar çerçevesinde ba-bs formları  ile bildirmek  zorundadırlar.”  Örneğin, bir sigorta acentesi limited şirkete bir otomobil aldığı  takdirde  alış  bedeli  396 nolu  tebliğde yer  alan limitlerin üzerinde ise (5.000,00 TL KDV hariç)  bu durumu bağılı bulunduğu vergi dairesine ba formu  ile bildirmesi  gerekecektir.[1]   

Diğer taraftan, yine yukarıdaki örnekte yer alan sigorta acentesi olan  Ltd. Şti. arızi bir demirbaş satışı  veya  bir otomobil  sattığı  takdirde  bu durumda yine  fatura tutarından KDV hariç  5.000,00 TL’yi geçmesi  halinde  bu  defa Bs formu  ile  ilgili vergi dairesine bildirmesi gerekmektedir.  

Bize göre, sigorta aracılık   işlemleri  yapanların  ba bs  bildirimlerini  vermeleri aslında  pek mantıki ve hukuki görülmemekle beraber,  bu  tip işi yapan aracı  kuruluşların   yoğun olarak  poliçe düzenlemeleri nedeniyle  ba bs formu   verilmesi  külfettir.  Çünkü,  sigorta aracılık işleri  yapanlar  ile ilgili vergi  denetimi  ba bs formu yerine  daha çok  başka enstrümanlarla denetlenebilmektedir.    Sigorta acenteleri  prensip olarak  teslim ettikleri  mal  veya hizmetlerle  ilgili   nadirde olsa fatura düzenlemektedirler.   Acentelerin   ağırlıklı olarak   hizmet sundukları, poliçe düzenledikleri bilinmektedir.   Maliye bakanlığının  sigorta acentelerini  ba bs formu  verme külfetinden kurtarmaları   gerektiği düşüncesindeyiz. 


[1] Bkz. 3.12.2013 gün ve 4281 sayılı  İzmir Vergi Dairesi  Başkanlığı  özelgesi.


 

30.12.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM