YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Paket Yurtdışı Turu Organize Eden Acentelerde Müşterilere Düzenlenecek Faturalarda KDV

Bilindiği gibi,  paket yurt dışı  tur  organizasyonu ile  ilgili olarak  turizm acenteler tarafından müşterilerine düzenlenecek  faturalarda KDV konusu  uygulamada tereddütlere neden  olmaktadır. 

Bilindiği üzere, seyahat  acenteleri  tarafından  Türkiye’de yerleşik  bir firmaya  yapılacak  paket yurtdışı  turu  organizasyonunu  yine yurt içinde yerleşik  başka bir firma vasıtası ile de  gerçekleştirilebilmektedir.  İster doğrudan  yapılsın veya isterse  dolaylı olarak  böyle bir  tur hizmetinin yapılması durumunda KDV yönünden  yurtdışı  organizasyon  kısmı  istisna olacaktır.   Konuyla ilgili olarak,  KDVK’nun  11/1-a  md hükmüne göre; ihracat  teslimleri ve bu  teslimlere ilişkin hizmetler ile yurtdışındaki müşteriler için  yapılan hizmetlerin KDV’den  istisna olduğu,  hükme bağlanmıştır.[1] 

Diğer yandan,  yine KDVK’nun  12/2. md hükmüne göre; yurtdışındaki müşteri tabirinin, ikametgahı, işyeri, kanuni ve iş merkezi yurt dışında olan  alıcılar ile yurt  içinde bulunan  bir firmanın yurtdışında kendi  adına müstakilen faaliyet  gösteren şubelerini ifade ettiği, ayrıca bir hizmetin  yurtdışındaki müşteriler için  yapılan  hizmet  sayılabilmesi için  hizmetin  yurtdışındaki  bir müşteri için yapılmış olması  ve hizmetten  yurtdışında faydalanılması  gerektiği, hükme bağlanmıştır.

Türkiye’de yerleşik  seyahat  acenteleri tarafından  düzenlenen   yurtdışına yapılacak turlardaki KDV aşağıdaki şekilde  uygulanmaktadır:

1)     Türkiye’de yerleşik  seyahat  acenteleri tarafından  düzenlenen  yurtdışı  turlara katılanlara yurtdışında  verilen  yeme-içme  konaklama, ulaştırma, rehberlik, gezi, sağlık, uçak  bileti, vb. hizmetler yurt dışında verildiğinden  ve yolcular bu  hizmetlerden  yurt dışında yararlandığından, bu hizmetler Türkiye’de ayrıca KDV’ye tabi tutulmayacaktır.[2]  Ancak, tur organizasyonuna katılanlara yurt içinde verilen hizmetlerin KDV’ye tabi olacağı açıktır. 

2)     Tur etkinlikleri ile ilgili olarak  yurtdışından  temin edilen  hizmet bedellerinin   yabancı  faturalarla belgelendirilmesi koşulu  ile bu  hizmetlere ait  masraf  ve belgelerde gösterilen  tutarlara KDV tatbik edilmeyecektir. 

3)     Seyahat  acentesi tarafından  kendi müşterilerine düzenlenecek  faturalarda hizmet  karşılığını  oluşturan  bütün bedellere yer  verilecektir. Yanı sıra, yurtdışında verilen hizmet bedelleri düşüldükten sonra kalan  tutar  üzerinde gerekli KDV hesaplanacaktır.   

Örneğin, (A)  seyahat  acentesinin temmuz 2013  döneminde düzenlediği  tur faaliyetleri nedeniyle elde ettiği  tur bedellerinin toplamı 2.000,00 TL’dir.   Firmanın  bu  seyahati sırasında  müşterileri için  yurtdışından  satın  aldığı  konaklama,  yeme-içme, rehberlik vs. gibi hizmetlere ait giderler VUK  hükümlerine uygun  belgeler tevsik edilmiştir.  Bu  tur giderler toplamı ise, 600,00 TL’dir. Ayrıca taşımacılığa ait bilet tutarları ise 800,00 TL’dir.  Bu durumda,  600 + 800 = 1.400,00 – 2.000,00 = 600,00 TL üzerinden KDV  hesaplanacaktır.  Özetle, 2.000 -1.400 = 600,00 TL üzerinden  KDV %18 olarak uygulanacaktır  bu  şekilde işlem yapılabilmesi için   firmanın  müşterilerine düzenleyeceği faturalarda; yurtdışında yapılan  masraf  tutarlarını  ve taşımacılık  bedelini ayrı ayrı belirterek  kalan bedel üzerinden  %18  KDV hesaplaması  zorunludur.[3] 

 

4)     Türkiye  dışına düzenlenen turistik turlara katılan nihai tüketiciler adına kesilecek faturalarda total bedel  gösterilmekle beraber; Türkiye’den  yurtdışına götürülen müşteriler için  yurtdışından  alınan  hizmetlere ait (otel, yeme-içme, seyahat, müze giriş ücretleri vb.)  masraf  ve  belgelerde gösterilen tutarlar üzerinden  hizmet  bedellerinin tevsiki koşulu ile KDV hesaplanmaz.

Konumuzla ilgili  olarak sırası gelmişken belirtilmesinde  yarar  görülecek  bir

husus   ise şudur:  paket  yurtdışı  turlarını  düzenleyen seyahat  şirketlerinin  Kültür ve Turizm  Bakanlığı ve Türkiye Seyahat Acenteleri Birliğine üye olma mecburiyeti açısından   3065 sayılı  KDVK’nun da  herhangi bir düzenleme  yoktur.[4]  

Diğer  yandan, yurtdışında bulunan firmaya Türkiye için verilen hizmetlerden  ötürü  Türkiye’de bu  hizmetlerden  yararlandığından  dolayı  bu gibi hizmetler  genel olarak KDV’ye tabidir.   Türkiye’deki seyahat  şirketinin  yurtdışındaki  firmaya düzenleyeceği  faturada  söz konusu  masraflar düşüldükten sonra Türkiye’deki firmaya kalan  net komisyon  bedeline isabet eden  tutar ise yurtdışındaki firma  yurtdışında faydalanmış olacağından  dolayı  KDV hesaplanmayacak  ve  hizmet  ihracatı   kapsamında değerlendirilecektir. [5]

Ayrıca, iç  hat  uçak  biletlerinde   gösterilen  alan  vergisinin, KDV matrahına dahil  edilmesi gerektiğinden  KDV toplam bilet bedeli üzerinden  iç yüzde yoluyla  hesaplanacaktır.  


[1] Hizmet  ihracı  ile ilgili  açıklamalar 17, 26, 30 ve 113 Seri Nolu KDV GT’de yapılmış olup 113 Seri Nolu  KDV GT’nin (B) bölümüne göre hizmet  ihracında KDV istisnasının  uygulanabilmesi için hizmetin Türkiye’de yurtdışındaki bir müşteri için  yapılmış olması; fatura veya benzeri nitelikteki belgenin yurtdışındaki müşteri adına düzenlenmesi; hizmetten yurtdışında yararlanılması  şartlarının  gerçekleşmesi yeterli olup, istisna uygulamasından  kaylanan  KDV tutarlarının  iadesinin talep edilmesi halinde bedelin Türkiye’ye geldiğinden  tevsikine yönelik döviz alım belgesi  de ibraz edilecektir. 

[2] Bkz. İstanbul Defterdarlığı özelgesi, 7.12.2004 gün ve 07.4.DEF.0.34.18.12 md 7896 sayılı özelge.  

[3] GÜNEŞ Şibli, Temel  Vergi Rehberi  ve Revizyon, Suryay Yayınları, İstanbul, 2011, s. 446.

[4] Bkz. DEĞER Nuri, Açıklamalı ve Uygulamalı  Katma Değer Vergisi Kanunu, Yaklaşım Yayıncılık, Ankara, 2007, s.372.

[5] Bkz. KIZILOT Şükrü, KDV Kanunu ve Uygulaması, Yaklaşım Yayınları, 2012, s.686-687.

22.08.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM