YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Bir Yargıtay Bozma Kararı ve Sahte Fatura Düzenleme İddiası

Yargıtay 11. Ceza Dairesi  tarafından 3.4.2012 tarihinde verilen  E:2012/3546 ve K:2012/4614 sayılı  kararda;  213 sayılı  VUK’nun sahte fatura düzenleme fiilleri ile ilgili  359. maddesi  hakkında önemli bir bozma kararı  verilmiştir.

 

Söz konusu  karara göre; somut olayda sanığın düzenlediği  ve sahte olduğu  iddia olunan faturaların  kullanan mükellefler tarafından  verilen  Ba formlarından  yola çıkılarak  isimleri tespit edilen  şirket  ve şahıslar hakkında  karşıt incelemenin yapılması   gerektiği, konuyla ilgili   başkaca raporların  bulunup  bulunmadığı, kamu  davasının  açılıp açılmadığı düzenlenen faturaların  gerçek  alım satım mukabili  olup olmadığı, mal ve para akışını  gösteren  taşıma, sevk irsaliyeleri, teslim-tesellüm  belgeleri bedellerinin ödendiğine dair banka kayıtlarının  uyumlu olup olmadığı  araştırılması gereği  vurgulanmıştır.

 

Sonuçta da, yukarıda yer alan  bütün  veri ve araştırmaların   mukayesesi neticesinde varılacak  neticeye  göre sanığın hukuki durumunun takdir ve tayini gerekir iken, eksik soruşturma ile  yazılı  biçimde  sanığın beraatine hükmolunması  gerektiği  neticesine varılarak  1412 sayılı CMUK’nın  321. maddesine göre,  yerel mahkeme kararı 3.4.2012 tarihinde bozulmuştur.

 

Yargıtay 11. Ceza Dairesinin  yukarıda verilen bozma  kararı gerçekten  önemli bir karar olup, ayrıntılı olarak incelenmesinde yarar  bulunmaktadır.   Yargıtay  11. Ceza Dairesinin bozma  kararı,  geçmiş dönemlerde yüksek mahkeme Danıştay tarafından  verilen  bir  karar  ile  paralellik arz etmektedir.  Danıştay’ın bu kararı da yayımlandığı  dönemde  önemli  bir etki yaratmıştır.[1] 

 


[1] Dnş. 4. Daire, 26.4.2007 gün ve E:2006/1742-K:2007/1408 sayılı kararları, bu konuda Şükrü Kızılot’un

12.9.2007 günlü Hürriyet Gazetesinde yayınlanan “Naylon fatura konusunda önemli bir gelişme” isimli makalesinin incelenmesinde yarar vardır. 

12.07.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM