YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Vergi Dairesi Yoklama Fişleri Yeniden Düzenlenmiştir

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından bu yıl mükelleflerle  ilgili  kullanılan yoklama fişleri yeniden  düzenlenmiştir.[1]    Buna göre, işe başlama, işi terk ve diğer değişiklikler halinde kullanılacak yeni tip yoklama fişleri 3 nüsha olarak  düzenlenmektedir.[2] 

Yeni tip yoklama fişlerinde düzenleme tarihi ve ayrıca düzenlenme saatine ilişkin bilgiler de yer almaktadır.   Yeni tip  yoklama fişlerinde dikkat  çekici  en belirgin özellik  işyerinde çalışan  personelle ilgili  ayrıntılı bilgilere yer verilmiş olması  hususlarıdır.  

Bilindiği gibi, vergi dairelerinde  işe başlama, işi terk veya işyerinde  muhtemel  değişiklikler nedeniyle  belirtilen  durumlar 213 sayılı VUK’nun 131. md yer  alan  madde hükümlerine göre işyerinde  yoklama fişi ile tespit  edilmektedir. 

Yoklama fişleri,  bireysel veya toplu  yoklama fişleri  şeklinde  düzenlenebilir. Bunun  dışında “yaygın denetim tip tutanakları” ve genel yoklama fişleri de düzenlenebilmektedir.

Vergi daireleri tarafından   işe başlamalarda veya işi terklerde kullanılan  yoklama fişleri  2013 yılı nisan  ayında yeniden düzenlenmiştir.  Buna göre,  yeni tip yoklama fişlerinde:

-         İş  yeri  sicil numarası

-         Mükellefin, işverenin, işveren vekilinin, aracının veya sigortalıyı devir alanın  bütün bilgileri yer  almaktadır.

-         Ayrıca, yoklama veya tespitin  dönemi, konusu: denetim, işe başlama, işi bırakma, nakil nedeniyle işe başlama, nakil  nedeniyle işi terk, diğer nedenler belirtilmesi zorunludur. 

Bunun dışında “tespit edilen hususlar” bölümünde:

-         Söz konusu  mükellefin  yeni adresi, işyerinde yapılan işin niteliği, işin niteliğinde değişme var ise tarihi ve konusu,

-         Çalışma olup olmadığı,

-         Tutulan defterin türü, işletme, bilanço, diğer

-         Faaliyetin konusu

-         İşe başlama tarihi varsa nakil değişiklik  tarihi,

-         İşyerinin türü (VUK md. 156)

-         İşyerinin büyüklüğü

Yukarıdaki bilgilerin yanı sıra işyeri adresinde faaliyet gösteren  başka mükellef  var ise, (odaşık faaliyetin bulunması hali)

-         Vergi kimlik  no,

-         Adı soyadı, unvanı İşletme tasfiyede ise;

-         Tasfiye memurunun  adı, soyadı, vergi no

-         Tasfiyeye giriş  tarihleri

-         İşyerinin mülk  sahibi ile ilgili bilgiler

-         Şube adresleri bulunup bulunmadığı

-         Kira sözleşmesinin  tarihi

-         İşyerinde çalışan sayısı

-         Gayrisafi kira tutarı (yıllık)

-         İşyeri emlak  vergileri

Çalışan personelle ilgili  ayrıntılı  bölüme gelince;

-         Personelin  TC kimlik, sigorta no, adı, soyadı, ana adı, baba adı, doğum yeri tarihi, işe giriş tarihi,

-         Yabancı  personel  çalıştırması halinde  bu  yabancı personelin  yabancı  kimlik numarası

-         Ücretin şekli, ücretin brüt-net  tutarı

-         İmza bölümü

Son olarak, tespit edilen diğer hususlar bölümü:

Bu  bölümde  vergi dairesi  yoklama memuru  tarafından  belirtilmesinde yarar görülen  hususlara yer  verilir.  Örneğin, mükellefin işyerinde o anda bulunan demirbaş  bilgileri, muhasebecisi veya mali müşavirine ait  bilgiler, muhtasar  beyannamelerin verilme dönemleri vs. hususlar.Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yeniden  dizayn edilen  “yoklama fişleri”  vergi daireleri  tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Yeni  tip yoklama fişlerinde ayrıca yoklama sırasında tanık varsa  bu  tanığa ilişkin bölüm,  tanığın adı, soyadı ve imzası, durumu  tespit eden  yoklama memurunun  adı, soyadı, imzası, mükellefin  veya işverenin  veya vekilinin veya aracının, adı, soyadı, imzası  ve kaşesi  bilgileri mevcuttur. 


[1] Yeni tip yoklama fişleri 3 nüsha düzenlenip, bir nüshası mükellefe, iki  nüshası yoklama memurunda kalacak ve bir nüshası da  mükellefin olmaması  halinde  işveren vekiline bırakılacaktır.

[2] Yeni tip yoklama fişlerinin   örnek no 2803-a

 

23.04.2013

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM