YAZARLARIMIZ
Dr. Mustafa Alpaslan
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
m.alpaslan@windowslive.com



Katma Değer Vergisinde Eğitim Amaçlı Olarak Okullara Bağışlanan Bilgisayar, Donanım ve Yazılım Maksatlı Teslim ve Hizmetler İle İlgili İstisna Uygulaması Nedir?

I-GİRİŞ

           

5281 sayılı kanunun 35. maddesiyle KDV kanununa eklenen geçici 20. madde hükmüyle, Milli  Eğitim Bakanlığına bilgisayar, donanım ve yazılımlarının bedelsiz teslimi veya ifası 31/12/2010 tarihine kadar KDV’den istisna edilmiştir. Ayrıca bilgisayar, donanım ve yazılımlarını Milli eğitim Bakanlığına bağışlayacak olan kişi veya kuruluşların bunları satın almalarında da aynı tarihe kadar KDV istisnası uygulanacaktır.

            Söz konusu hükmün uygulanmasına ilişkin açıklamaların yapıldığı 94 Seri Nolu KDV Genel Tebliğine göre istisna, aşağıdaki usul ve esaslar çerçevesinde yürütülecektir.
 

II-İSTİSNA BELGESİ NEDİR?           

Mili Eğitim Bakanlığına bağlı eğitim kurumlarına bedelsiz bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları KDV istisnası uygulanmak suretiyle teslim etmek isteyen kişi veya kuruluşlar, “Eğitime %100 Destek Projesi” kapsamında il veya ilçe milli eğitim müdürlüklerinde görevlendirilen koordinatörlüklere müracaat edeceklerdir. İl veya ilçe koordinatörlükleri bu başvuru üzerine, bedelsiz olarak teslim edilmek istenen bilgisayarlar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların teknik açıdan uygun olup olmadığı hususunda gerekli değerlendirmeyi yaparak, uygun görülmesi  halinde ilgili kişi veya kuruluş adına standart  tip  örneğe uygun bir “istisna belgesi” düzenleyip verilmektedir.

            Bu istisna belgesine dayanılarak, bedelsiz verilecek bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımların nitelik ve adedini gösteren bir listede eklenecektir. Adlarına istisna belgesi düzenlenen KDV mükellefleri, “istisna belgesi ve ekinin”, belgeyi veren milli eğitim müdürlüğünce “aslının aynı olduğuna” dair onaylanmış birer fotokopisini satıcılara ibraz ederek, Milli Eğitim Bakanlığına bedelsiz verecekleri bilgisayarlar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları satın alırken KDV uygulanmamasını talep edeceklerdir. Adlarına istisna belgesi düzenlenenler KDV mükellefi olmasa dahi, bunlar söz konusu bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları piyasadan KDV ödemeden satın alacaklarıdır. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığına, “Eğitime %100 Destek Projesi” kapsamında bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılım satın alması şartıyla nakdi bağış yapanlar adına da, il veya ilçe milli eğitim müdürlükleri nezdinde görevlendirilen   koordinatörlükler istisna belgesi tanzim edebileceklerdir.

Satıcı firmalar ise, istisna kapsamında işlem yapılmasının talep edilmesi üzerine belge sahibi adına düzenleyecekleri faturada KDV hesaplanmayacaktır. Düzenlenen bu fatura üzerine “……… İl/İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün düzenlediği …. tarih ve …..  sayılı belge uyarınca KDV uygulanmamıştır.” İbaresi not olarak konulacaktır; istisna belgesi ve ekinin onaylı fotokopilerini, gerektiğinde Vergi Usul Kanununun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde ibraz edilmek üzere bir klasörde saklanacaktır.

            Yukarıdaki şekilde temin edilen bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığına bedelsiz teslim eden mükellefler de düzenleyecekleri faturalarda, adlarına düzenlenen istisna belgesine ait bilgilere yer vermek suretiyle KDV hesaplamayacaklardır. Bu şekle uygun olarak bedelsiz teslimde bulunan mükelleflerin de sahip oldukları istisna belgesi ve ekini Vergi Usul Kanunun muhafaza ve ibraz hükümleri çerçevesinde saklayacakları ayrıca bilinmelidir.
 

III-SONUÇ VE ÖZET           

KDV kanunun geçici 23. maddesinin ikinci fıkrası, bu kapsamda yapılan  teslim ve hizmet ifaları için yüklenilen vergilerin, vergiye tabi işlemler nedeniyle hesaplanan vergiden indirilebileceği, ancak indirimle giderilemeyen  vergilerin iade edilemeyeceği hükmündedir.  Bu hüküm uyarınca, KDV ödeyerek  satın aldıkları bilgisayar ve donanımları ile bunlara ilişkin yazılımları Milli Eğitim Bakanlığına bedelsiz  teslim eden mükellefler ile bedelsiz teslimde bulunacak bu kişi veya kuruluşlara istisna kapsamında satış yapan mükellefler, yüklendikleri vergileri KDV kanunun 29 ve 34. maddelerindeki genel esaslar dahilinde indirim konusu yapabileceklerdir. Katma Değer Vergisi Kanunun geçici 23. maddesi hükmü uyarınca vergiden istisna edilen söz konusu teslim ve hizmetlere ilişkin yüklenilen verginin indirilmesinin mümkün olmaması halinde ise  iadesi talep edilmeyecek, bir sonraki dönemde indirilmek üzere devir olunacaktır.
 

26.12.2007

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM