YAZARLARIMIZ
Musa Çakmakçı
Sosyal Güvenlik Uzmanı
musacakmakci.1907@gmail.com



2022 Yılı 2. Dönem İçin Yapılan Ara Zamla Belirlenen Asgari Ücret Artışından Dolayı İşsizlik Maaşı Almakta Olanların İşsizlik Maaşı Artacak Mı?

Milyonlarca çalışanın beklediği asgari ücret zammını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 01.07.2022 Cuma günü açıkladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, asgari ücrete yüzde 30 zam geldiğini duyurdu. Yılbaşı’nda, brüt asgari ücrete yüzde 40 oranında zam yapılmıştı. Net asgari ücretteki artış ise asgari geçim indiriminin kaldırılıp, yerine getirilen vergi istisnası uygulamasıyla yüzde 50 olmuştu.

Yapılan artışın yüksek enflasyon nedeniyle kısa sürede erimesi ve alım gücünün düşmesi üzerine, ilk defa yılın ortasında kayıpları telafi etmek amacıyla artış yapıldı. 1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yılsonuna kadar, yılın ikinci yarısında uygulanacak günlük brüt asgari ücret yüzde 30 oranında artışla 215,70 TL olarak belirlendi. Buna göre aylık asgari ücret brüt 6.471 TL, net 5.500 TL oldu.

ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILDI

Zamlı Asgari Ücret Asgari Ücret Yönetmeliği'nin 11'inci maddesi gereğince, Asgari Ücret Tespit Komisyonu'nca belirlenen asgari ücret, Resmi Gazete'de yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girecektir hükmü gereği;
ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİ
Ücretin Yürürlüğü
Madde 11 – Komisyonca belirlenen ücretler Resmi Gazete’de yayımlanır ve yayımlandığı tarihi izleyen ayın ilk gününden itibaren yürürlüğe girer.

İşverenin Sorumluluğu
Madde 12 — İşçilere, Komisyonca belirlenen ücretlerden düşük ücret ödenemez. İş sözleşmelerine ve toplu iş sözleşmelerine bunun aksine hükümler konulamaz.
İşverenler tarafından, işçilere sağlanan sosyal yardımlar sebebiyle asgari ücretten herhangi bir indirim yapılamaz.
1 Temmuz’dan itibaren geçerli olabilmesi için yeni Asgari Ücretin 30 Hazirana kadar belli olması gerekiyordu ancak,

Yeni Asgari Ücret 30 Haziranda belirlenemeyip Resmi Gazete ’de yayımlanmayınca Mevzuat değişikliği yapılması gerekliliği ortay çıktı. Bu nedenle 1 Temmuzda açıklanan yeni zamlı Asgari Ücretin Temmuz ayından itibaren geçerliliği için Asgari Ücret Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik 01 Temmuz 2022 Tarihli ve 31883 Sayılı Resmî Gazetede yayımlandı
Asgari Ücret Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile yayımlandığı tarihten sonraki ayda geçerli olacak asgari ücret yayımlandığı ay içinde geçerli olabilecek.
ASGARİ ÜCRET YÖNETMELİĞİNDE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 11/8/2004 tarihli ve 25540 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Asgari Ücret Yönetmeliğinin 11 inci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Madde 11- Komisyonca belirlenen ücretler Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komisyon kararında başka bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.”

MADDE 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 3- Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı birlikte yürütür.

 

1 TEMMUZ’DAN GEÇERLİ OLMAK ÜZERE ASGARİ ÜCRET DESTEĞİ YÜRÜRLÜĞE GİRDİ

1 Temmuz’dan Geçerli Olmak Üzere Asgari Ücret Desteği Yürürlüğe Girdi
Resmi Gazetenin 05.07.2022 tarihli sayısında yayımlanan 7417 Sayılı Torba Yasa ile 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununa Geçici 88 ’inci madde eklenmiştir. Söz konusu Geçici Madde uyarınca İşletmelere asgari ücret desteği verilecektir.

MADDE 64- 5510 sayılı Kanuna aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 88- 4’üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında haklarında uzun vadeli sigorta kolları hükümleri uygulanan sigortalıları çalıştıran işverenlerce;

a) 2021 yılının aynı ayına ilişkin Kuruma verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde prime esas günlük kazancı 179 Türk lirası ve altında bildirilen sigortalıların toplam prim ödeme gün sayısını geçmemek üzere, 2022 yılında cari aya ilişkin verilen aylık prim ve hizmet belgelerinde veya muhtasar ve prim hizmet beyannamelerinde bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

b) 2022 yılı içinde ilk defa bu Kanun kapsamına alınan işyerlerinden bildirilen sigortalılara ilişkin toplam prim ödeme gün sayısının,

2022 yılı Temmuz ilâ Aralık ayları/dönemi için günlük 3,33 Türk lirası ile çarpımı sonucu bulunacak tutar, bu işverenlerin Kuruma ödeyecekleri sigorta primlerinden mahsup edilir ve bu tutar İşsizlik Sigortası Fonundan karşılanır. Ancak (a) bendinde belirtilen prime esas günlük kazanç tutarı 6356 sayılı Kanun hükümleri uyarınca toplu iş sözleşmesine tabi özel sektör işverenlerine ait işyerleri için 358 Türk lirası olarak esas alınır.

Bu madde kapsamında destekten yararlanılacak ayda/dönemde, 2021 yılı Ocak ilâ Aralık ayları/döneminde aylık prim ve hizmet belgesi veya muhtasar ve prim hizmet beyannamesi ile 4 üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında uzun vadeli sigorta kollarından en az sigortalı bildirimi yapılan aydaki/dönemdeki sigortalı sayısının altında bildirimde bulunulması hâlinde bu madde hükümleri uygulanmaz.

Mevcut bir işletmenin kapatılarak değişik bir ad ve unvan altında ya da bir iş birimi olarak açılması veya yönetim ve kontrolü elinde bulunduracak şekilde doğrudan veya dolaylı ortaklık ilişkisi bulunan şirketler arasında istihdamın kaydırılması, şahıs işletmelerinde işletme sahipliğinin değiştirilmesi gibi İşsizlik Sigortası Fonu katkısından yararlanmak amacıyla muvazaalı işlem tesis ettiği anlaşılan veya sigortalıların prime esas kazançlarını 2022 yılı Temmuz ilâ Aralık ayları/dönemi için Kuruma bildirmediği veya eksik bildirdiği tespit edilen işyerlerinden İşsizlik Sigortası Fonunca karşılanan tutar, gecikme cezası ve gecikme zammıyla birlikte geri alınır ve bu işyerleri hakkında bu madde hükümleri uygulanmaz. Ancak, ilgili ayda 2022 yılı Temmuz ilâ Aralık aylarına/dönemine ait aylık brüt asgarî ücretin onda birini geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapıldığının tespiti durumunda Kurumca yapılacak ihtar üzerine on beş günlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerleri hakkında bu madde hükümleri uygulanmaya devam eder.

2022 Yılı Asgari Ücret Desteği ile ilgili olarak:

  • 2022 Yılı Asgari Ücret Desteği 2022/Temmuz ila 2022/Aralık ayları (6 ay) için

 Verilecektir.

  • 01.01.2022 tarihinden önce tescil edilen işyerleri için, destekten yararlanılacak

Dönemde, 2021 yılı Ocak-Aralık döneminde uzun vadeli sigorta kollarına tabi en az işçi bildirilen aydaki çalışan sayısından daha az sigortalı bildirilmemesi gerekmektedir.

  • Destekten yararlanacak İşyerinin SGK’ya Prim ve İdari Para Cezası borçlarının

olmaması veya borçlarının yapılandırılmış/ taksitlendirilmiş olması gerekmektedir.

  • Kayıt dışı işçi çalıştırıldığı yönünde veya fiili çalışmaya dayanamayan sahte

 sigortalılık bildirimine ilişkin tespit yapılmamış olması gerekmektedir.

  • Aylık Prim ve Hizmet Belgelerinin/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinin yasal

 süresinde verilmiş olması ve sigorta primlerinin yasal süresi içinde ödenmiş olması gerekmektedir.

  • Asgari Ücret Desteği hesaplanırken dikkate alınacak prime esas günlük kazancı

 179,00 TL olup, (Toplu İş Sözleşmesine tabi işyerlerinde günlük 358,00 TL) 2022 yılı için verilecek Asgari Ücret Desteği tutarı, 2021 yılının aynı ayındaki aylık prim ve hizmet belgesinde/Muhtasar ve Prim Hizmet Beyannamesinde uzun vadeli sigorta kollarına tabi olarak bildirilen ve prime esas günlük kazancı 179.00 TL’nin altında kalan çalışanların gün sayısının kanunda belirtilen günlük destek miktarı ile çarpılması sonucu bulunacaktır. Destek tutarını hesaplarken esas alınan gün sayısı, destekten yararlanılacak cari aydaki toplam uzun vadeli sigorta gün sayısını geçemeyecektir.
 2022 yılı için sigortalı başına günlük destek tutarı 3,33 TL olup aylık destek tutarı 100 TL dir.

İlgili ayda 2022 yılına ait aylık brüt asgari ücret (6.471,00 TL) tutarının onda birini (647,10 TL) geçmeyecek tutarda eksik prime esas kazanç bildirimi yapıldığının tespiti durumunda Kurumca yapılacak ihtar üzerine on beş günlük süre içinde söz konusu eksikliği gideren işyerleri hakkında Asgari Ücret Desteği uygulanmaya devam edilecektir.
01.01.2022 tarihinden sonra tescil edilen işyerlerinde; destekten yararlanılacak ayda bildirilen uzun vadeli sigorta kollarına ait toplam prim ödeme gün sayısının günlük destek rakamı ile çarpılması ile yararlanılacak destek tutarı bulunacaktır.
Asgari Ücret Desteğinden faydalanmak için işyerlerinin başvuru yapma şartı bulunmamakta olup ilgili ay için mevzuatta belirtildiği şekilde hesaplanan destek tutarı takip eden ay/aylarda ödenecek sigorta prim tutarlarından SGK tarafından ödeme tarihinde otomatik olarak mahsup edilecektir.

 

 

 

Sigortalı işsizlere 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununda belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için yine Kanunda belirtilen süre ve miktarda yapılan ödemedir.

İŞSİZLİK ÖDENEĞİ

İşsizlik Sigortasından Yararlanma Koşulları Nelerdir?

Türkiye İş Kurumu İş Kur istatistik Verilerine göre 2022 Ocak/Mayıs Dönemi itibariyle İşsizlik Ödeneğine Başvuran 689.757 kişi ve İşsizlik Ödeneği Hakkeden kişi sayısı 336.060 kişi olarak belirlenmiştir.

Bu verilere en çok başvuru sayısı14 il şu şekilde belirlenmiştir

2022 Ocak-Mayıs Döneminde İşsizlik Ödeneğine Başvuran ve Hakkedenlerin İllere Göre Dağılımı

 

 

İller

Başvuru

İşsizlik Ödeneği Hakeden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İSTANBUL

166.351

91.765

 

 

ANKARA

50.859

24.341

 

 

İZMİR

41.682

21.793

 

 

BURSA

33.504

18.788

 

 

ANTALYA

24.058

11.610

 

 

KOCAELİ

22.027

10.886

 

 

GAZİANTEP

21.219

10.114

 

 

ADANA

16.430

8.050

 

 

TEKİRDAĞ

13.854

7.929

 

 

MERSİN

13.602

6.370

 

 

KAYSERİ

12.198

5.775

 

 

KONYA

14.633

5.413

 

 

MANİSA

10.609

5.299

 

 

DENİZLİ

8.273

4.596

 

 

Yukarıdaki verilere bakıldığında İşsizlik Ödeneğine Başvuran her işsize İşsizlik maaşı bağlanmadığı İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma koşullarını yerine getirmediği görülmektedir

İşsizlik Ödeneğinin Tanımı
Sigortalı işsizlere yasada belirtilen şartları taşımaları halinde işsiz kaldıkları dönem için belirli süre ve miktarda yapılan ödemedir. 

İşsizlik Ödeneğinden Yararlanma Koşulları

 Kendi istek ve kusuru dışında işsiz kalmak,

  • Hizmet akdinin sona ermesinden önceki son 120 gün hizmet akdine tabi olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde en az 600 gün süre ile işsizlik sigortası primi ödemiş olmak,
  • Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine şahsen ya da elektronik ortamda başvurmak,

İşsizlik Ödeneğine Başvuru
Hizmet akdinin feshinden sonraki 30 gün içinde en yakın İŞKUR birimine başvurmak gerekmektedir. Başvuru, İŞKUR birimine şahsen gelerek veya elektronik ortamda www.iskur.gov.tr adresinden yapılabilir. Mücbir sebepler dışında 30 gün içerisinde başvurulmaması halinde, başvuruda gecikilen süre, toplam hak sahipliği süresinden düşülmektedir.
İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile başvuru yapılması imkânı bulunmamaktadır. 

İşsizlik Ödeneğine Hak Kazananlara Sunulan Hizmetler

  • İşsizlik Ödeneği
  • Genel Sağlık Sigortası Primleri
  • Yeni bir iş bulma
  • Meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimi

İşsizlik Ödeneğinin Süresi
hizmet akdinin feshinden önceki son üç yıl içinde;

  • 600 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 180 gün,
  • 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 240 gün,
  • 1080 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 300 gün,

Süre ile işsizlik ödeneği verilmektedir.

İşsizlik Ödeneği Miktarı
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz.

İşsizlik Ödeneğinden Yapılan Kesintiler
İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

İşsizlik Ödeneğinin Ödenmesi
İşsizlik ödeneği başvuruları izleyen ayın sonuna kadar sonuçlandırılır. İşsizlik ödeneği, her ayın beşinde aylık olarak işsizin kendisine ödenir. Ödeme tarihini öne çekmeye Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı yetkilidir. 

Sigortalı işsizler, T.C. Kimlik Numaralı Nüfus Cüzdanı ile birlikte herhangi bir PTT Bank şubesine başvurarak işsizlik ödeneklerini alabilirler.

İşsizlik Ödeneğinin Kesildiği Haller
İşsizlik ödeneği almakta iken;

  • İŞKUR tarafından teklif edilen mesleklerine uygun ve son çalıştıkları işin ücret ve çalışma koşullarına yakın ve ikamet edilen yerin belediye mücavir alanı sınırları içinde bir işi haklı bir nedene dayanmaksızın reddedenlerin,
  • Çalışma hayatını inceleme ve denetleme yetkisine haiz müfettişlerce veya kamu idarelerinin denetim elemanları tarafından yapılan denetimlerde Kurumumuzdan işsizlik ödeneği aldığı dönemde kayıt dışı olarak çalıştığı tespit edilenlerin,

İşsizlik ödenekleri tekrar başlatılmamak üzere kesilmektedir. 

  • İşsizlik ödeneği aldığı süre içinde herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı almaya başlayanların ödenekleri “Emeklilik” gerekçesiyle yaşlılık aylığını almaya başladığı tarih itibarıyla kesilir.
  • İŞKUR tarafından önerilen meslek geliştirme, edindirme ve yetiştirme eğitimini haklı bir neden göstermeden reddeden veya kabul etmesine karşın devam etmeyen ve haklı bir nedene dayanmaksızın Kurum tarafından yapılan çağrıları zamanında cevaplamayan, istenilen bilgi ve belgeleri öngörülen süre içinde vermeyenlerin işsizlik ödenekleri kesilmektedir. Ancak, bu hallerin sona ermesi durumunda, ödemelere yeniden başlanmaktadır. Ödemenin süresi başlangıçta belirlenmiş olan toplam hak sahipliği süresinin sona erdiği tarihi geçememektedir.

Sağlık Hizmetinden Yararlanma
İşsizlik ödeneği alanlar genel sağlık sigortası kapsamında olup, işsizlik ödeneği ödenen günler için, ilgililer adına sadece genel sağlık sigortası primleri İşsizlik Sigortası Fonundan yatırılmaktadır. Ödenek alanların bakmakla yükümlü olduğu kişiler de genel sağlık sigortalısı kapsamında sağlık hizmetlerinden yararlanabilmektedir. 

İşsizlik Ödeneği Alırken Yapılması Gerekenler
İşsizlik ödeneği alınan süre içinde;

  • İkamet adresinin değişmesi,
  • Herhangi bir sosyal güvenlik kuruluşundan yaşlılık aylığı alınması,
  • Yetkili sağlık kuruluşunca istirahatli kılınması,
  • Silahaltına alınılması,
  • Yurtdışına çıkılması,
  • Bir işte çalışmaya başlanması veya
  • Mahkeme kararıyla işe iade edilmesi,

Hallerinde durum 15 gün içinde en yakın İŞKUR birimine veya Alo170’e bildirilmelidir.
İşsizlik ödeneğinden yararlananlar, kendi kusuru ve bilgilerdeki eksiklik veya yanlışlık nedeniyle yapılan fazla ödemeleri yasal faizi ile ödemek zorundadır.

İşsizlik Ödeneği Yeniden Başlatma Durumu

Ödenekten yararlanırken, işsizlik ödeneğinden yararlanma süresi doldurulmadan tekrar işe girilmesi ve işsizlik ödeneğinden yararlanmak için gerekli olan şartları yerine getiremeden yeniden işsiz kalınması halinde daha önceden hak edilen işsizlik ödeneği süresi dolduruluncaya kadar ödenekten yararlanılabilinir. Kalan hak sahipliğinin devamında İŞKUR’a başvurulan tarihten itibaren ödemeler gerçekleştirilir.

 Hak kazanma şartlarını sağlamak suretiyle yeniden işsiz kalınması halinde ise sadece bu yeni hak sahipliğinden doğan süre kadar işsizlik ödeneği ödenir.
e-şube için tıklayınız.

İşsizlik ödeneğinin ödenebilmesi için sigortalı işsizlerin Kanun gereği iş almaya hazır durumda olması gerekmektedir. İşsizlik ödeneği başvurusu ile kişinin iş arayan kaydı yapılmakta veya güncellenmektedir. Böylece sigortalı işsizlerin danışmanlık, işe yerleştirme ve mesleki eğitim hizmetlerini alması sağlanmaktadır. Dolayısıyla, vekâletname ile avukat ya da bir başkası tarafından başvuru yapılması imkânı bulunmamaktadır. 

İŞSİZLİK MAAŞI NASIL HESAPLANIR?

İşsizlik Ödeneği Miktarı
Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir. İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi tutulmaz

2022 yılı 1. Dönem (Ocak/Haziran) dönemi için aylık işsizlik ödeneği Hesabı

 

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması

Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı

Damga Vergisi

Oranı

Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı

Son 4 Ay 2022 Yılına Ait Asgari Ücretle Çalışan

5.004,00

2.001,60

0,00759

1.986,41

Son 4 Ay 7.500 TL ile Çalışan

7.500,00

3.000,00

0,00759

2.977,23

Son 4 Ay 10.500 TL ile Çalışan

10.500,00

4.003,20 (*)

0,00759

3.972,82

(*) Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği bu şekilde hesaplanmıştır. 2022 yılında brüt asgari ücret 5.004,00 TL'dir.

İşsizlik Ödeneğinden Yapılan Kesintiler

İşsizlik ödeneği damga vergisi hariç herhangi bir vergi ve kesintiye tabi değildir, nafaka borçları dışında haciz ve başkasına devredilemez.

İŞSİZLİK MAAŞI ALMAKTA OLANLAR, ASGARİ ÜCRET ARTIŞINDAN YARARLANACAK MI?

1 Temmuz 2022 tarihinden geçerli olmak üzere yılsonuna kadar, yılın ikinci yarısında uygulanacak günlük brüt asgari ücret yüzde 30 oranında artışla 215,70 TL olarak belirlendi. Buna göre aylık asgari ücret brüt 6.471 TL, net 5.500 TL oldu.

Temmuz 2022 döneminden geçerli olmak üzere uygulanacak asgari ücretin brüt 6.471,00 TL olarak belirlenmesi, çalışma hayatındaki bütün parametreleri değiştirdi.

Yeni asgari ücret, işsizlik maaşının taban ve tavan rakamlarını da yukarı çekti. Buna göre 1.986,41TL olan en düşük işsizlik maaşı 2.568,75TL’ye; 3.972,82 TL olan en yüksek işsizlik maaşı ise 5.137,51 TL’ye yükselecek.

4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Madde 50 – (Değişik birinci fıkra: 15/5/2008-5763/15 Md.) Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde kırkıdır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 39 uncu maddesine göre on altı yaşından büyük işçiler için uygulanan aylık asgari ücretin brüt tutarının yüzde seksenini geçemez hükmü bulunmaktadır. Bu duruma göre 2022 Ocak/Haziran 2022 Dönemine ait işsizlik maaşı

2022 Ocak/Haziran Dönemine ait İşsizlik maaşı asgari ve azami işsizlik maaşı tutarları.

2022 Ocak/Haziran Dönemine ait İşsizlik Maaşı

Aylık Brüt

Damga Vergisi

Aylık Net

Asgari

2.001,60 TL

15,19

1.986,41 TL

Azami

4.003,20 TL

30,38

3.972,82 TL

2022 Temmuz/Aralık Dönemine ait İşsizlik maaşı asgari ve azami işsizlik maaşı tutarları artış göstermiştir

2022 Temmuz/Aralık Dönemine ait İşsizlik Maaşı

Aylık Brüt

Damga Vergisi

Aylık Net

Asgari

2.588,40 TL

19,65

2.568,75 TL

Azami

5.176,80 TL

39,29

5.137,51 TL

PEKİ BU DEĞİŞİKLİK, HALİ HAZIRDA İŞSİZLİK MAAŞI ALMAKTA OLANLARI ETKİLEYECEK Mİ?

Örneğin 10 aylık işsizlik maaşına hak kazanan ve bunu 4 ayını 2022 Mart- Haziran dönemine alan bir kişi, 2022 Temmuz/Aralık döneminde kalan 6 aylık alacağı işsizlik maaşını zamlı mı alacak?

Asgari ücretteki bu artış, işten ayrılmadan önceki son dört ayda ortalama brüt ücreti “10.008.00” TL’nin üzerinde olup, halen işsizlik maaşı olanları etkileyecek.

Örneğin, 2022 yılında ortalama brüt ücreti 11.500,00 TL olan işsizlik maaşı alan bir kişi, 4.565,09 TL işsizlik maaşı alabilirken, 2022 yılındaki Ocak/Haziran dönemindeki işsizlik maaşı üst limiti dolayısıyla 3,972,82 TL işsizlik maaşı bağlanmıştı. 2022 Temmuz/Aralık dönemindeki Asgari ücretteki bu artış nedeni ile bu kişinin maaşı 4.565,09 TL’ye yükselecek

Hali Hazırda Alt Limitten İşsizlik Maaşı Almakta Olanları Etkileyecek mi? 

İşsizlik Maaşı halen 1.986,41TL TL olanlar yeni dönem asgari ücret artışından faydalanamayacak. Sigortalının işsizlikten önceki son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan ortalama brüt kazancı “10.008.00” TL’nin altında kalanların

İşsizlik maaşı yeni yılda da değişmeyecek.

2022 yılı Ocak/Haziran dönemi işsizlikten önceki son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancı Asgari ücret düzeyinde ücret alanlar işsizlik maaşı olarak kendilerine 2.568,75 TL TL işsizlik maaşı bağlanacak

Sonuç olarak

İşsizlik Ödeneği Miktarı; Günlük işsizlik ödeneği, sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının %40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu şekilde hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçememektedir

2022 yılı 2. Dönem için asgari ücret yüzde 30 oranında artış yapılması dolayısıyla yaklaşık 700 bin işsizlik maaşı almakta olan kişilerin maaşının artıp artmayacağını merak etmektedir.

İşsizlikten önceki son dört ayda ortalama brüt ücreti ortalama brüt “10.008.00” TL’nin üzerinde olanlar, Brüt ücret tutarlarına göre asgari ücret artışından faydalanabilecek. İşsizlikten önceki son dört ayda ortalama brüt ücreti ortalama brüt kazancı “10.008.00” TL’nin altında olanların işsizlik maaşı ise Asgari Ücret artışından etkilenmeyecek

2022 yılı 2. Dönem (Temmuz/Aralık) dönemi için aylık işsizlik ödeneği Hesabı

 

Son 4 Aylık Prime Esas Kazançların Aylık Ortalaması

Hesaplanan İşsizlik Ödeneği Miktarı

Damga Vergisi

Oranı

Ödenecek İşsizlik Ödeneği Miktarı

Son 4 Ay 2022 Yılına Ait Asgari Ücretle Çalışan

6.471,00

2.588,40

0,00759

2.568,75 

Son 4 Ay 10.000 TL ile Çalışan

10.000,00

4.000,00

0,00759

3.969,64

Son 4 Ay 13.500 TL ile Çalışan

13.500,00

5.176,80 (*)

0,00759

5.137,51

(*) Hesaplanan işsizlik ödeneği miktarı, aylık asgari ücretin brüt tutarının %80’ini geçemeyeceği için işsize ödenecek aylık işsizlik ödeneği bu şekilde hesaplanmıştır. 2022 yılı 2. Dönem (Temmuz/Aralık) dönemi brüt asgari ücret 6.471,00 TL'dir.

14.07.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM