YAZARLARIMIZ
Musa Çakmakçı
Sosyal Güvenlik Uzmanı
musacakmakci.1907@gmail.com



İşçi Tarafından Şirket Whatsapp Grubuna İşten Ayrıldığına Dair Mesaj Atması İstifa Olarak Kabul Edilir Mi?

İstifa sözcüğü Arapça kökenli bir sözcük olup, “af dilemek” anlamındaki “isti’fa” sözcüğünün karşılığıdır.

İş mevzuatımızda işçinin iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanı ile sona erdirmesi “fesih” olarak düzenlenmiş iken, çoğu yargı kararlarında fesih yerine istifa kavramı tercih edilmektedir. Gerçekten uygulamada görüldüğü üzere, iş sözleşmesinin sona erdirmek isteyen işçi, çoğu zaman bu iradesini istifa ettiğini beyan etmek suretiyle ortaya koymaktadır. İstifa, işçinin iş sözleşmesini tek taraflı irade beyanıyla sona erdirmesi ve iş sözleşmesinden doğan yükümlülüklerini yerine getirmemesi anlamını taşımaktadır. Genelde işçi, ben sözleşmemi feshediyorum yerine, “işten ayrılıyorum”, “istifa ediyorum” ifadelerini kullanmaktadır. İşten ayrılırken yazdığı dilekçe de uygulamada “istifa dilekçesi” olarak adlandırılmaktadır.   Bu bakımdan istifa ile fesih benzer kavramlardır.

İŞÇİ TARAFINDAN ŞİRKET WHATSAPP GRUBUNA İŞTEN AYRILDIĞINA DAİR MESAJ ATMASI İSTİFA OLARAK KABUL EDİLİR Mİ?

Zaman hızla akıyor ama ondan hızlı akan bir şey varsa o da teknoloji, hızına yetişmek mümkün değil teknoloji hayatımızı tamamen değiştirdi. Alışveriş alışkanlıklarımızdan bireysel ilişkilerimize, iş hayatımızdan haber alma yöntemimize kadar her şeyi hızla değiştirmektedir. Teknolojinin ışık hızı gibi hayatımıza girdiği bu dönemde dijital yollarla e-posta, cep telefonuna sms mesajı göndererek veya whatsapp programları ile işçinin hizmet akdinin sonlandırıldığı gibi işçide işten ayrıldığına yönelik mesaj atarak istifa ettiğini görmekteyiz.

Bu yazımda iş hukuku açısından işçinin, şirket whatsapp grubuna işten ayrıldığına yönelik mesaj atması istifa olarak kabul edilir mi? Bu durumu değerlendireceğiz.

Konu ile ilgili Yargıtay kararlarına baktığımızda Yargıtay 9. Hukuk Dairesi Kararında;

Davacı iş akdine haksız olarak son verildiğini iddia ederek kıdem ve ihbar tazminatı talebinde bulunmuş, davalı ise davacının kendi işini kurmak için istifa ederek işten ayrıldığını savunmuştur. Ancak dosya kapsamında bulunan işten ayrılma bildirgesi incelendiğinde davacının imzasının bulunduğu ve işten ayrılma nedeni olarak kod 3 (istifa) çıkış kodunun gösterildiği anlaşılmıştır. Ayrıca davacı tarafından şirket whatsapp grubuna gönderilen mesajda şirket çalışanlarına yönelik olarak "merhaba gülersan yağlama cihazlarındaki 14 yıllık çalışma hayatımı bitirmiş bulunmaktayım herkes hakkını helal etsin" şeklinde açıklama yapıldığı görülmüştür. Buna göre davacının işten kendisinin ayrıldığının kabulü gerekirken yazılı şekilde iş akdine haksız bir şekilde son verildiğinin kabulü ile kıdem ve ihbar tazminatı taleplerinin hüküm altına alınması hatalı olup bozma nedenidir. Denilmiştir.

9. Hukuk Dairesi 2021/11924 E., 2021/16153 K.

Sonuç olarak

İlgili Yargıtay Kararında belirtildiği üzere iş hukuku açısından çalışanın, şirket whatsapp grubuna işten ayrıldığına yönelik mesaj atması istifa iradesine yönelik bir delil olarak kabul edilebileceği belirtilmiştir.

25.01.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM