YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Maliye İdaresi Yazarkasa Fişlerini Kayıtlardan Çıkarın Diyor

Değerli okurlar, son günlerde bazı mükelleflere vergi dairelerinden tebligat yapılmak suretiyle 191 listelerinde yer alan yazarkasa fişlerine müteallik olan temsil ağırlama, yemek gideri gibi giderlerin kayıtlardan çıkarılması istenmektedir.

DAYANAK 204 VE 206 SIRA NUMARALI VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞLERİDİR

204 ve 206 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile düzenlemeye bazı istisnalar getirilerek, mükelleflerin ticari faaliyetlerine ilişkin olarak iş yerlerinde kullanılmak ve tüketilmek amacıyla satın aldıkları (kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri gibi) ve bedeli fatura düzenleme mecburiyetini belirleyen kanuni haddi aşmayan mal ve hizmet bedelleri için düzenlenen perakende satış veya yazar kasa fişlerinin gider belgesi olarak kabul edilmesi uygun görülmüştür. Bunların dışındaki fatura düzenleme haddinin altında yer alan ve temsil ağırlama, yemek gideri gibi fişlerin kayıtlardan çıkarılması istenilmektedir. Bir diğer deyişle temsil ağırlama ve yemek giderlerinin gider olarak ticari kazancın tespitinde indirim konusu yapılması için tutarı ne olursa olsun muhakkak bunların fatura ile tevsik edilmesi gerekmektedir.

KDV GENEL UYGULAMA TEBLİĞİNDE DE KONU YER ALMAKTADIR

KDV Genel Uygulama Tebliğinin "III/C-5.İndirimin Belgelendirilmesi" başlıklı bölümünde, KDV mükelleflerinin işletmelerinde tüketime konu olacak kırtasiye, büro ve temizlik malzemeleri, gıda gibi genel giderlerin ödeme kaydedici cihaz fişi ile tevsik edilmesi mümkündür. Dolayısıyla bunların dışındakiler için fatura istenilmesi mecburiyeti aranılmaktadır.

HARCAMALAR SAHTE BELGEYE DAYANMADIĞI MÜDDETÇE BUNLARIN KAYITLARDAN ÇIKARILMASI İSTENEMEZ

Şirketin temsil ağırlama gideri, yemek gideri, çeşitli giderler altında yapılan ve yazarkasa fişleri ile tevsik edilmek suretiyle kayıtlara intikal ettirilen harcamaların tamamının gerçek olması halinde bunların kayıtlardan çıkarılmasının hukuken mümkün olmadığını düşünüyoruz.

Diğer taraftan bilindiği bir önceki yazımızda da belirttiğimiz gibi vergi yükünü artıran düzenlemeler Kanunla yapılmak zorundadır. Kurumlar vergisi beyannamesinde bildirilen gelirlerden indirilecek tutarların ispatında sadece faturanın ispat edici belge olarak kullanılabileceği ve ÖKC fişlerinin tevsik edici belge niteliğinde değerlendirilemeyeceği yönünde kanuni bir düzenleme yer almamaktadır. Ayrıca ÖKC fişleri ile ilgili tevsik edilmiş olunan harcamaların gerçeği yansıtmadığına dair somut bir tespitin bulunması gerektiğini de ayrıca belirtmek isteriz.

Şirketler tarafından yapılan ve ÖKC fişleriyle tevsik edilmek suretiyle resmi defter ve belgelere kayıt edilen temsil ağırlama, yemek gideri gibi harcamaların tamamen gerçeği yansıtması halinde vergilendirmede vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetinin esas alınması gerektiği yönündeki 213 sayılı Kanunun amir hükmü mucibince şirketlerin indirim hesaplarına kayıt etmeleri mümkündür.

DAHA ÖNCEDEN ELEŞTİRİ KONUSU OLMAYIP SADECE BU YIL BUNA AĞIRLIK VERİLMESİ HUKUKA AYKIRIDIR   

204 sıra numaralı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 1990 yılından bu yana yürürlükte olduğunu düşünürsek o yıldan bu yana geçirilen vergi incelemelerinde ve alınan KDV iadelerinde birçok şirket açısından bu konunun bir şekilde eleştiri konusu olmayıp sadece bu yıl eleştiriye konu olması vergilendirmede öngörülebilirlik ilkesine alenen aykırılık teşkil etmektedir.

Bu şekilde tebligat alan şirketlerin cevap yazısında aşağıdaki cümlenin mutlaka yazının sonuna iliştirilmesini öneriyoruz.

Bu konuda aleyhimize tesis edilecek bir işleme karşı dava hakkımızın saklı kaldığını bildiririz.”

03.03.2022

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM