YAZARLARIMIZ
Dr. Koray Ateş
korayates@muhasebetr.com



Youtube Gelirlerinin Vergilendirilmesinde Büyük Haksızlık

Değerli okurlar, bu hafta MuhasebeTR vasıtasıyla öteden beri devam etmekte olup tarafımıza ulaşan ciddi bir konuyu ele almak istiyoruz.

YOUTUBE’DAN REKLAM GELİRİ ELDE EDENLER TİCARİ KAZANÇ HÜKÜMLERİNE GÖRE VERGİLENDİRİLMEKTEDİR

Youtube üzerinden reklam geliri elde eden gerçek kişilerin bu kazancının ticari kazanç olduğu kabul edilmek suretiyle işlemler tesis edilmektedir. Ancak ne var ki, Youtube üzerinden elde edilen bu kazançlarda bir istisna sınırı bulunmamaktadır.

Oysa bazı Youtuberlar, elde ettikleri kazancın arızi kazanç olduğunu iddia etmek suretiyle, yapılan tarhiyatlara karşı dava açma yoluna gitmişler fakat başarılı olamamışlardır. Arızi kazanç dahi olsa içinde bir ticari organizasyon var ise bu kazancın ticari kazanç olarak vergilendirileceği tabiidir.

YOUTUBE KAZANÇLARINA BELLİ BİR İSTİSNA GETİRİLMESİ İSTENİYOR

MuhasebeTR’ye gelen çok sayıda şikâyette ortak bir nokta söz konusudur, o da;

Youtube üzerinden yılda belki de en fazla 5.000 TL para kazanacağım fakat mükellefiyet açmak, muhasebe ücreti ödemek, kira stopajı ödemek vb. gibi unsurlar bizi bu işten vazgeçirmiştir” şeklindedir.

Bir diğer deyişle, bu genç arkadaşlar ilk etapta çok az para kazanacakları bir mecraya vergi ve muhasebe yükünden korktukları için hiç girmemektedirler. Bunların sayısı sanıldığından çok daha fazladır.

Oysa 29 yaşın altındakilere yönelik olarak tesis edilmiş olan 75.000 TL Genç Girişimcilik İstisnası veya basit usulde kazanç indirimi İLK ETAPTA bu kişilere hitap etmemektedir. Bu genç arkadaşlar çok daha düşük bir kazanç için her ay KDV beyannamesi vermek, muhasebe ücreti ödemek veya kira stopajı ödemek istemiyorlar.

Bu genç arkadaşlarımızı bu işten soğutmak ve korkutmak yerine, Youtube üzerinden elde edilen kazançlara yönelik tarifeli bir istisnasının getirilmesi hem bu genç arkadaşlarımızın bilgilerini diğer genç arkadaşlarla paylaşmasının önünü açacak hem de kazandığı çok az olsun bu parayla kendisini geliştirmesi ve belki de ilerde ülkeye çok daha fazla döviz girdisi getirmesini sağlayacaktır.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanunu 86.maddesine eklenecek bir madde ile örneğin Youtube mecrası üzerinden elde edilen kazançlar yılda 25.000 TL’yi aşmadığı takdirde bu gelirler beyannameye dahil edilmez şeklinde yapılacak bir Kanun değişikliği ile hem bu genç arkadaşlarımızı sisteme dahil etmiş oluruz hem de bu arkadaşların bilgi birikimlerinin diğer genç insanlara ulaşmasını sağlarız ve hem de ileride bu kanalların büyümesi ile ülkeye döviz girdisi sağlamış oluruz.

Bu nedenle, Maliye İdaresinin bu konunun üzerine ciddiyetle gitmesini ve ilk etapta çok az gelir elde edecek olan bu gençlerimizi ve girişimci ruhlarını kaybettirmemek adına Youtube mecrası üzerinden elde edilecek gelirler için mükellefiyet açılmasını da gerektirmeyecek bir istisna haddinin belirlenmesi gerekmektedir.

SONUÇ: Bu iş Maliye İdaresi açısından belki küçük bir adım ama hayatında hiç para kazanmamış ve yetenekli olan gençlerimizin ilk etapta sisteme dahil olması adına da BÜYÜK bir adım olacaktır.

07.06.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM