YAZARLARIMIZ
Kenan Uğurlugelen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
E. Öğretim Görevlisi
kenanugurlugelen@hotmail.com



Uyarıyoruz: Bağımsız Denetçilik Sınavına Hazırlananların Dikkatine! (2)

Aynı başlığı taşıyan yazım, 21 Mart 2023 tarihinde, sıkı takipçisi olduğunuz ve benim de yazılarımı paylaşmakta mutluluk duyduğum muhasebetr üzerinden yayımlanmıştı. Söz konusu yazıma Yazarın Tüm Makaleleri bölümünden erişim sağlayabilirsiniz. Şayet, “Uyarıyoruz: Bağımsız Denetçilik Sınavına Hazırlananların Dikkatine! (1)” başlıklı ilk yazımı okuma imkânınız olmamışsa, sizden ricam öncelikli olarak bu yazıyı okumanız yönünde olacaktır.

Sınava Nasıl Hazırlık Yapmalıyız?

  1. Hedef Belirle: Bağımsız denetçi olabilmek için aday öncelikle olarak kendisine, sınavda sorumlu olduğu derslerde başarılı olabilmek için ideal bir hedef tespitinde bulunması gerekir. Unutmayın ki, hedefi olmayan gemiye, hiçbir rüzgâr yardım etmez, edemez. Muhasebe Standartları, Denetim ile Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim modülleri üzerinden belgelendirilme hedefi belirlemiş bir aday, öncelikle 3 dersin tamamı için mi sınava hazırlık yapmalı yoksa tek tek mi derslerde başarı elde ederek bu hedefine ulaşmalı? Bu sorunun cevabını elbette siz vereceksiniz. Şahsi deneyim ve tecrübelerimle ifade etmek isterim ki, aynı anda 3 derse yönelik olarak sınava hazırlık yapmak; psikolojik, sosyolojik, ekonomik vb. etmenler de nazarı dikkate alındığında zor ve baskılayıcı olabilir. Bu noktada, tek tek ya da 2 + 1 şeklinde sınava hazırlık yapmanız daha verimli ve etkili olabilir. Elbette, hedef belirleme noktasında nihai sözü siz vereceksiniz.
  2. Anı Değerlendir: Geçen gün ömürdendir. Ya da şairin de ifade ettiği gibi, ömür, öyle de geçer böyle de! Bu minval üzerine, kendisine hedef tayininde bulunan aday; geçen her günün, her saatin ve hatta her bir dakikanın çok önemli olduğu bilincine sahip olması gerekir. Tabiri caizse, anı değerlendirip fırsatları kovalamalıdır. Bunun için kendinize günlük bir ders çalışma programı hazırlamanız gerekir. Ancak, bu programın farzımuhal bir çalışma programı olmaması gerekir. Teşbihte hatası olmasın, adeta Alman Disiplini gereği kuralcı bir yaklaşım benimseyip ve bunu adeta özümseyerek yola çıkmanız gerekir. Farzı misal, 3 dersten sınava hazırlık yapan bir aday; Pazartesi günü Muhasebe Standartları, Salı günü Denetim, Çarşamba günü Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, Perşembe günü Muhasebe Standartları, Cuma günü Denetim, Cumartesi günü Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim, Pazar günü ise o haftaya yönelik olarak yapılan bütün çalışmaların tekrarını gözden geçirmek suretiyle otoriter, kuralcı ve kuramcı bir ders programı belirlemelidir. İş temposu, eş ve/veya çocuk sorumlulukları, akraba münasebetleri, genel ekonomik durumlar vb. nedenlerden dolayı ders çalışamadığınız günü, hedefleme noktasında yaşanmamış bir gün olarak kabul etmeniz gerekir. Şöyle ki, ders programınızda Cuma günü için Denetim dersi olmasına rağmen, elinizde olmayan sair nedenlerden dolayı ders çalışma imkânınız olamadığını düşünelim. Bu takdirde, tayin ve tespit ettiğiniz programa sadık kalacak ve Cumartesi günü için Kurumsal Yönetim İlkeleri ve Finansal Yönetim dersine çalışacaksınız. Gerekiyorsa (ki gerekmesi gerekiyor); uykunuzdan, sosyal münasebetlerinizden ve keyfi uygulamalarınızdan fedakârlık yaparak Cuma günü çalışmadığınız ve/veya çalışamadığınız Denetim dersini araya ekleme yaparak anı değerlendireceksiniz.
  3. Ortamı Oluştur: Sınava yönelik olarak yapılan en önemli hatalardan birisi de gerekli ders çalışma ortamının uygun ve olması gerektiği gibi ayarlanamamasıdır. Oturduğunuz sandalye, kullandığınız masa gibi unsurların yanı sıra gürültü, ısı, ışık vb. dikkat dağıtıcı bileşenleri de dikkate almanız gerekir. Farzı misal, ders çalıştığınız masanın pencereye yakın olması, dikkatinizin kısa süre sonra sokakta cereyan eden ve sizi ilgilendirmeyen birtakım hareketlere kaymasına neden olabilecektir. Ders çalışma ortamınızdaki lambanın ışık açısı, ders çalışma ortamın aşırı sıcak veya aşırı soğuk olması da olumsuz ortam etmenleri olarak size olumsuz geri bildirimler yapacaktır. Bu konuda tavsiyem, şayet imkânınız var ise kütüphaneleri tercih etmeniz yönünde olacaktır. Kütüphaneler, bilimsel ölçütler referans alınarak dizayn edildikleri için size ideal çalışma ortamları sunabilir. Ayrıca, kütüphanede etrafınızda onlarca kişi ders çalışırken, zihinsel kodlama olarak sizin de bu durumdan pozitif etkilenmeniz aşikâr olacaktır.  
  4. Yeterli ve Uygun Kaynaklar Bul: Sınavlara yönelik olarak hazırlık yapan adayların karşılaştıkları en önemli sorunların başında yeterli ve uygun kaynak bulamama sorunu yer almaktadır. Sınava yönelik olarak çalışma yapan yayınların sınırlı ve az sayıda olması, mamafih güncel müfredatı takip etmede yaşanılan sorunlar da cabası olmaktadır. Kaynak belirleyip edinme konusunda yapmanız gereken şey, size kaynak sunan sınırlı sayıdaki çalışmalar arasında, bu çalışmaları yapan kimselerin mesleki tecrübelerinin yeterli olup olmadıklarının yanı sıra ilmi çalışmalarının da yeterli olup olmadığına yönelik titiz bir araştırma yapmanız olacaktır. Sınava hazırlık sürecinde edindiğiniz konu anlatımı kitapları, soru bankaları ve deneme sınavları, güncel müfredata uygun olmalarının yanı sıra size gerekli olan bilgileri ve kısa sürede soruları çözebilme kazanımlarını da sağlamaları gerekir. Yani, ölçme ve değerlendirme konularında size katma değer sunması gerekmektedir. Eğer ekonomik durumunuz yerindeyse, birden fazla yayınevi tarafından yayımlanan kaynakları edinmeniz, alternatif bakış açısı kazanmanız bakımından iyi olabilir.    

Devam Edecek

23.06.2023

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM