YAZARLARIMIZ
Kadir Demirbaş
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
vergi.uzmani@yandex.com



Adi Ortaklık ve İş Ortaklığından Doğan Zararların Vergi Kanunları Açısından Durumu

Adi Ortaklık ve İş Ortaklığından doğan zararları, Kurumlar Vergisi mükellefi olup bu yapılara ortak olanlar bundan faydalanır mı? Bu yazımızda anlatacağız.

Adi Ortaklık borçlar kanunda belirlenen bir mükellefiyet şeklidir. İş Ortaklığı ise kurumlar vergisi mükellefidir. Bazı durumlarda A.Ş. veya LTD. ŞTİ. olan kurumlar vergisi mükellefleri bu tarz durumlarda  iki şirketin bir araya gelmesiyle bu yapılar oluşmaktadır.

5520 Sayılı Kurumlar Vergisi Kanunu 1 nolu tebliğinde;

2.5.3. İşin bitiminde ortaya çıkan zararların durumu

Kurumlar, dilerlerse Borçlar Kanununa göre adi ortaklık veya Kurumlar Vergisi Kanununa göre iş ortaklığı şeklinde ortaklıklar oluşturarak faaliyet gösterebilmektedirler.

Adi ortaklıklar, kurumlar vergisi mükellefi olmamalarına rağmen katma değer vergisi mükellefi olmaları nedeniyle ayrı defter tutabilmektedirler. Ortaklar ise dönem sonlarında ortaya çıkan kâr veya zararı, ortaklıktaki hisseleri oranında paylaşarak kendi hesaplarına dahil etmektedirler.

İş ortaklıkları ise Kurumlar Vergisi Kanununda ayrı bir kurum olarak değerlendirilmekte ve kurumlar vergisi mükellefi olarak sayılmaktadırlar. İş ortaklıklarının faaliyetinden doğan kazanç, kurumlar vergisine tabi tutulmakta ve vergi sonrası kazanç ortakların hisselerine göre ortaklara dağıtılmaktadır.

Kurumlar vergisi mükelleflerinin zararlarının, bu mükelleflerin ortaklarınca indirilebilmesi mümkün olmayıp aynı durum kurumlar vergisi mükellefi iş ortaklıklarının zararları için de geçerlidir.

Adi Ortaklık Katma Değer Vergisi Beyannamesi, Muhtasar Beyannamesi ve defter tutma mükellefiyeti açısından değerlendirdiğimizde Adi Ortak Unvanı sorumludur. Ancak Geçici Vergi Beyannamesi ve Gelir Vergisi Beyannamesi açısından değerlendirdiğimizde ortaklar sorumludur. Buradan kaynaklı kar veya zararları noter onaylı Adi Ortaklık sözleşmesinde geçen hisseleri oranında sorumludur.  Ancak İş Ortaklığından kaynaklı kar veya zarar ortaklar bunu kendi beyannamelerinde bildiremezler.1

Örnek :

A A.Ş. ile B A.Ş. ABC Adi Ortaklığını bir araya gelerek kurmuşlardır. ABC adi ortaklığı 2018 yılında 1.000.000 TL zarar etmiştir. Ortaklık payı yarı yarıyadır.

Adi Ortaklıktan oluşan bu zarar Kurum Geçici Vergi Beyannamesinde ve Kurumlar Vergisi Beyannamesinde gösterilir.

A A.Ş. ile B A.Ş. yapacağı muhasebe kaydı;

----------------------------/----------------------------------

659. Diğer Olağan Gider ve Zararlar 500.000

                                               332. İştiraklere Borçlar 500.000

----------------------------/----------------------------------

Ortaya çıkan zarar daha sonra;

-----------------------------/---------------------------------

332. İştiraklere Borçlar 500.000

                                               102.Bankalar 500.000

--------------------------/----------------------------------

01.03.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM