YAZARLARIMIZ
Dr.Hayrullah Doğan
Yeminli Mali Müşavir
E. Hesap Uzmanı
DT Denetim Turkey
hdogan@denetimturkey.com



Yeni Vergiler Yolda

Birkaç konuda yeni vergisel düzenlemeler geliyor. Üst gelir dilimlerinde gelir vergisi artıyor, kırumlar vergisi de azalıyor. Yemek gibi yol giderlerinin de bir kısmı gelir vergisinden istisna. Rent a car lar  için olumsuz bir düzenleme var. Lüks konutlara da ek vergi var.

Düzenlemenin içeriği:

1) GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ VE ORANLARINDA GEÇERLİ OLMAK ÜZERE YENİ DÜZENLEME

• Üst gelir dilimlerinde gelir vergisi oranının artırılması. 01/01/2019 tarihinden itibaren elde edilen gelirlere uygulanacaktır.

• 4. Gelir vergisi dilimini aşan ücretler için beyanname verilmesi gerekecektir.

• Cumhurbaşkanı’na gelir vergisi oranlarının her bir dilimini 5 puan artırma ya da azaltma

 yetkisi verilmektedir.
Gelir Dilimleri Önerilen Oran

18.000 TL’ye kadar  %15

18.000 TL – 40.000 TL %20
148.000 TL – 500.000 TL %35
750.000 TL – 1.000.000 TL %43

40.000 TL – 148.000 TL   %27

500.000 TL – 750.000 TL   %39

1.000.000 TL üzeri   %45

2)KURUMLAR VERGİSİNDE İNDİRİM

• 2019’da %22 olarak uygulanan kurumlar vergisi, 2020’de %20, 2021’den itibaren %18 oranında uygulanacaktır.

• Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktöring şirketleri, finansman şirketleri, ödeme ve elektronik para kuruluşları, yetkili döviz müesseseleri, varlık yönetim şirketleri, sermaye piyasası kurumları ile sigorta ve reasürans şirketleri ve emeklilik şirketlerinde kurumlar vergisi %22 oranında alınacaktır.

• Cumhurbaşkanı; %18 oranını beş puana kadar indirmeye ve bu oranı tekrar %18 oranına kadar getirmeye yetkili olacaktır.

• İlave olarak Cumhurbaşkanı Borsa İstanbul’da halka arz olacak şirketlere kurumlar vergisinde 2 puanlık ilave indirim uygulama yetkisine sahip olacaktır.

3)ARAÇ KİRALAMA GİDERLERİNİN VERGİLENDİRİLMESİ

• 2020’den itibaren, aylık kira bedeli 4.000 TL’nin üzerinde olan kiralık binek otomobil giderlerinin 4.000 TL’lik kısmı ticari kazancın tespitinde indirim olarak kabul edilebilecektir.

• Kiralık araç giderlerinin (yakıt, bakım onarım vs.) en fazla %70’inin gider yazılabilecektir. Geri kalanı vergi matrahından düşülemeyecektir.

• İlgili düzenleme sadece şirketler değil serbest meslek kazancı elde eden doktor, avukat vs. için de geçerli olacaktır.

4)ULAŞIM GİDERLERİNİN GELİR VERGİSİNDEN İSTİSNA EDİLMESİ

 • Kanunun yayım tarihini izleyen ay başında, işveren tarafından servis sağlanmayan durumlarda çalışanların çalışılan her iş günü için 10 TL’ye kadar toplu taşıma kartı, bileti veya bu amaçla kullanılan ödeme araçlarının temini şeklinde yapılan ödemeler gelir vergisinden istisna edilecektir.

5)FAİZ, KAR PAYI VE MENKUL SERMAYE GELİRLERİ STOPAJ ORANINDA ARTIŞ YETKİSİ

• Faiz, kar payı ve menkul sermaye gelirlerinin (Geçici madde 67 (1), (2), (3) ve (4). Fıkraları kapsamında) stopaj oranlarında, yabancı para cinsinde ihraç edilen menkul kıymetlerden sağlanan getiriler ile döviz cinsinden açılmış hesaplardan elde edilen faiz gelirleri için Cumhurbaşkanı’na verilen beş puana kadar artırma yetkisi her bir madde için ayrı ayrı ya da birlikte 20 puana kadar çıkarılmaktadır.

6)VERGİ İNCELEMELERİNDE DÜZENLEME

• Çeşitli faktörler ile Hazine ve Maliye Bakanlığınca risk değerlendirmesi yapılacak ve sahte belge düzenleme riskinin yüksek olduğu tespit edilen mükellefler vergi incelemesine sevk edilecektir.

• İzaha davet ve izahın yeterli bulunmaması sonrası ispat sürecinde, süreler 15 günden 30 güne çıkarılacaktır.

7)DEĞERLİ KONUT VERGİSİ

 • 5 milyon TL’nin üzerinde olan mesken nitelikli taşınmazlardan değerli konut vergisi alınacaktır. Cumhurbaşkanı bu tutarı yarıya indirme ya da iki katına çıkarma yetkisine sahiptir. Vergi oranın ilk yıl için mesken değerinin %1’i olacağı belirtilmektedir.

21.10.2019

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM