YAZARLARIMIZ
Evren Özmen
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilirkişi
evrenozmen@ozmconsultancy.com
www.kooperatiflerkanunu.com



ESG Puanı Olmayan Şirketler Artık Demode mi?

Şirketinizin mali durumu son derece düzgün, faaliyet karı olan bir şirketsiniz ve işletme sermayenizi büyütmek ve yatırım yapmak amacı ile yüksek miktarda bir kredi kullanacaksınız. Normal şartlarda bankaların kredi dönüşü açısından bir problem yaşamayacağını düşünerek size en uygun şartlarda kredi vermesini bekliyorsunuz değil mi ?

Bu sorunun cevabı şu an için evet olsa bile yakın gelecekte pek düşündüğünüz gibi olmayabilir. Çünkü artık finansal kuruluşlar kredi temini noktasında sadece mali tablolarınız veya bağımsız denetim raporlarınız ile ilgilenmiyor.

Aynı zamanda ESG Puanınıza da bakıyor hatta çok yakın zamanda Deutsche Bank ile Akbank arasında bu şekilde bankalar arası normal oranlara göre daha uygun şartlarla finansman anlaşması imzalandı. Bu anlaşmaya göre sağlanan fonların ESG Kriterlerine uygun kullandırılması şart.

Peki nedir bu ESG Puanı veya derecelendirmesi diyorsanız en basit ifade ile ESG, Çevresel, Sosyal ve Yönetişim anlamına geliyor yani Çevresel, Sosyal ve Kurumsal Yönetim, bir firmanın sosyal ve çevresel faktörlere yönelik toplu duyarlılığının bir değerlendirmesi olarak da ifade edilebilir.

Daha günlük hayattan örnek verirsem;

1-Eğer siz şirket olarak çevreci politikalara uyum sağlamamış,

2-Cinsiyet eşitliğine önem vermeyen

3-Sadece şirketinizin kar etmesine odaklanmış ekosistemin bütün paydaşları ile beraber sürdürülebilir bir sistem yaratmasını önemsemeyen bir şirket iseniz;

mali durumunuz ne kadar iyi olursa olsun en uygun faiz oranı ile kredi kullanmanız veya fon bulmanız mümkün olamayacak. Benzer bir yaklaşım önceki dönemde Great Reset dönüşümü ile Dünya Ekonomik Forumunda da gündeme gelmişti.

ESG Puanı için sektörden sektöre farklı değerlendirmeler olsa da temel olarak aşağıdaki ana kriterler dikkate alınıyor. Bu kriterler daha da alt kırımlarda detaylandırılıyor.

1-Çevresel

a-) İklim değişikliği

b-) Doğal Kaynak kullanımı

c-) Karbon ayak izi, yenilenebilir enerji

d-) Atık ve ambalaj, geri dönüşüm yönetimi

2-Sosyal

a-) Sağlık ve Güvenlik yükümlülükleri

b-) Müşteri ve tedarikçi sorumlulukları (Paydaş seçimi)

c-) Toplumsal etki

d-) Çalışan hakları ( Sadece şirket çalışanları değil tedarik zincirinin her aşamasında bulunanlar için )

3-Yönetişim

a-) Şeffaf vergi politikası

b-) Sürdürülebilir iş planı

c-) Rüşvet, dolandırıcılık yolsuzluk v.b. işlemlere sıfır taviz

d-) Etik iş ortamı

Sonuç olarak; Finans sektörünün bu tip yatırımları destekleyerek daha geniş toplumsal hedeflere hizmet etmeye çalışması son derece olumlu. Çünkü çevre duyarlılığı olmayan kömür santrallerinin veya cinsiyet eşitliğine aykırı davranan şirketlerin fonlanmasını bilinçli yatırımcılar artık istemiyor.

16.08.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM