YAZARLARIMIZ
Cevdet Akçakoca
Yeminli Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
akcakoca@superonline.com



Yeminli mali müşavirlerle sözleşme zamanı


Her yıl Ocak ayı geldiğinde mükellefler bir yıl öncesinin hesaplarını kapatırken yeni yıl için de birtakım hazırlıklar yaparlar.

Günümüzde, mali konular devamlı öne çıkmaktadır. Üretim esastır, ancak hesapların, maliyetlerin, finansmanın takibi ise çok daha önemlidir. İşte burada muhasebe bilimi ortaya çıkmakta ve devlet - mükellef ilişkisinde muhasebe, elektronik sistemlerin gelişmesi ile daha da önem kazanmaktadır.

Ülkemiz, devlet mükellef ilişkilerinde dünyaya örnek olacak şekilde bir sistem kurmuştur; yeminli mali müşavirlik müessesesi. Her ne kadar sistem kurulmuşsa ve bütün dünya tarafından ilgi ile izlenerek örnek alınmaya çalışılmakta ise de ülkemizdeki kayıtdışı ekonomi sebebiyle tam fonksiyonlarını ifa edememektedir. Devletin denetim birimleri bazen yeminli mali müşavirlik müessesesini desteklemekte, umumiyetle de kösteklemektedir.
 
Bu müessese desteklense de kösteklense de Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 227. maddesinde düzenlenmiş, bugüne kadar genel olarak hem devlet, hem de mükellef için verimli olmuştur. İlgili kanun maddesine göre yeminli mali müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi yapmayan mükellefler öncelikli olarak kontrol edilecektir. Yıllık beyannamelerini yeminli mali müşavirlere tasdik ettirmek zorundaki mükellefler, 2006’da aktif toplamı 3.560.000 YTL'nı ve cirosu ise 7.120.000 YTL'nı aşanlardır.

Kimler ve neden yeminli mali müşavirlerle sözleşme yapmalıdır?

a) Devletle anlaşmazlık istemeyen, b) Hesaplarının doğru sonuçlar vermesini isteyen, c) Verimli sonuçlar isteyen, d) %100 yasalara uygun çalışmak isteyen, e) Yasalar çerçevesinde büyümek isteyen mükellefler yeminli mali müşavirlerle tam tasdik sözleşmesi yapmalı.

İyi bir yeminli mali müşavirle sözleşme yapan mükellef;

a) Devletle ilişkilerinde kendinden daha emin olacaktır. b) Hesapları devamlı kontrol altında olacak, yanlış ihtimali azalacaktır. c) Maliyet ve başabaş noktası analizleri, satış takibi, mali tahlil, yatırım takibi ve kararları için uygun veriler her zaman elinin altında olacaktır. d) Kayıtdışılık ortadan kalkacağı için gerek devletle ilişkilerinde ve gerekse piyasa ile ilişkilerinde başka bir düşüncesi olmayacak ve mükellef işine odaklanarak verimli sonuçlar elde edecektir.

Yeminli mali müşavirlerle sözleşme yapan mükellef vergi kaçırmayı düşünmemeli, hesapları doğru sonuçlar verince yapılacak mali tahlillerle doğru kararlar alabileceğini bilmelidir.

Ücret tarifesi

Vergi kaçırma yerine yasalara uygun olarak vergiden kaçınma söz konusu olacaktır. İşte bu sebeplerden YMM'lerle sözleşme yapılmalıdır.
Yeminli mali müşavirlerin Maliye Bakanlığı’nca her yıl belirlenen bir asgari ücret tarifesi bulunmaktadır. Gerek mükellefler ve gerekse yeminli mali müşavirler bu asgari ücret tarifesine uymalıdır.
 
Son zamanlarda ücret tarifesine uyulmadığına dair duyumlar alınmaktadır. Yasaya uymayı ve modern işletmecilik usullerini esas alan yeminli mali müşavirliklerin ve modern işletmeci mükelleflerin yasaya aykırı ve etik olmayan yollara başvuracağını zannetmiyoruz.

Sonuç olarak, yeminli mali müşavirliklerle yasaya uygun sözleşmeler yapılmasını tavsiye ediyoruz.

Not: Bu yazı Eko Haber gazetesinden iktibas edilmiştir (Sayı: 558).


 

17.01.2007

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM