BASINDAN YAZILAR
CEZALARA DİKKAT! / Sadettin Orhan - MuhasebeTR

CEZALARA DİKKAT! / Sadettin Orhan

Sosyal güvenlik reformu yürürlüğe girdi girmesine ancak kafalar da karıştı. Özellikle kamu kesiminde ciddi bilgi eksikliği mevcut.

Reform öncesinde kamu kurumları, sözleşmeli çalışanlarını (4/b ve 4/c'li) SSK'ya bildirirken, memurların keseneklerini de Emekli Sandığı'na gönderiyorlardı. Ancak reform sonrasında işçi-memur ayırımı kalmadı ve tüm kamu çalışanlarının doğrudan SGK'ya bildirilmeleri gerekiyor.

Tüm devlet birimlerinin personel ve muhasebe sistemleri eski uygulamalara göre dizayn edilmiş durumda. Ancak 1 Ekim sonrasında bu sistemlerin, yeni kanuna adapte edilmesi gerekiyor.

CEZALARA DİKKAT!

Kamuda memur olsun işçi olsun yeni işe başlayan personel adına SGK'ya "işe giriş bildirgesi" verilecek. Ayrıca her ay tüm çalışanlara ödenen ücretleri ve yapılan kesintileri gösteren "aylık prim hizmet belgesi"nin de SGK'ya verilmesi gerekiyor.

Bu işlemlerin kanunda ve yönetmeliklerde belirtilen sürelerde ve usullerde yapılmaması durumunda ise para cezaları söz konusu olacak. Şuan itibariyle pek çok kamu kurumunda, yeni kanunun uygulaması ile ilgili bilgi eksikliği ve kafa karışıklığı mevcut. Bize göre özellikle bu geçiş sürecinde, kamu kurumlarının personel ve muhasebe birimlerindeki yönetici ve çalışanların ciddi bir eğitime tabi tutulmaları gerekiyor.

Aksi halde uygulama hatalarından dolayı SGK tarafından ciddi cezalar kesilecek ve bu cezaları ilgili personel ödeyecek. Diğer taraftan var olan uzman kaynağını kendi personelini eğitmek için kullanmak zorunda kalan SGK'nın, diğer kurum ve kuruluşların eğitim taleplerine kısa vadede cevap verebilmesi de zor görünüyor.

OKUR SORULARINA CEVAPLAR...

Yurt dışına tedavi için hangi şartlar gerekiyor?

Soru: Sadettin Bey, benim kızım kanser tedavisi görüyor ve bu kapsamda yurtdışına götürmek istiyoruz. Yeni genel sağlık sigortası kanununda bu konuda yenilikler var mı? M.Turhan

Cevap: Değerli okurum, genel sağlık sigortası ile birlikte pek çok konuda olduğu gibi yurtdışı tedavi konusunda da yenilikler oldu. Sosyal güvencenizin türünü yazmadığınız için genel olarak sıralayalım;

Daha önce olduğu gibi yurtdışına geçici görevle giden memurlar ve SSK'lılara acil haller için yaptıkları tedavi giderleri ödenmeye devam edecek.

Yine memur ve SSK'lıların yurtdışına sürekli görevle gönderilmeleri durumunda kendileri ile birlikte hak sahiplerinin de tedavi giderleri SGK tarafından karşılanacak. GSS öncesi uygulamada sürekli görevle yurtdışına giden memurun sağlık harcamaları zaten karşılanıyordu. Ancak bu, SSK'lılar açısından yeni bir uygulama.

Yurt içinde tedavisi mümkün olmayanların yurtdışına gönderilebilmeleri için Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü gerekecek.

Yurtdışı tedavi uygulamasında en büyük yenilik, SSK'lı ve Bağ-Kur'lular için gerekli olan geçmiş bir yılda 300 gün prim ödeme şartının kaldırılması. Bundan böyle yurtdışına tedaviye gönderilmek için memur, SSK'lı ve Bağ-Kur'luların geçmiş bir yılda 30 gün prim ödemiş olmaları yeterli olacak. Ayrıca Bağ- Kur'luların 60 günden fazla prim borcunun bulunmaması gerekiyor.

EN KISA SÜREDE NASIL EMEKLİ OLURUM?

Soru: Doğum tarihim 1.3.1958 ve 1991- 1999 arasında Bağ-Kur'a prim ödedim. O tarihten sonra bir süre prim ödemedim ve 20.11.2006 tarihinde SSK isteğe bağlıya başladım. Halen isteğe bağlı prim ödüyorum ve toplam 3.450 günüm var. En kısa sürede nasıl ve ne zaman emekli olurum? L.Demirci

Cevap: Değerli okurum, 3.600 günü tamamladıktan sonra 59 yaşınızı tamamladığınız gün emekli olabilirsiniz.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 21.10.2008)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM