BASINDAN YAZILAR
Fonla İstifa Eden De Kıdem Tazminatı Alacak / Okan Güray Bülbül - MuhasebeTR

Fonla İstifa Eden De Kıdem Tazminatı Alacak / Okan Güray Bülbül

 Kıdem Tazminatı Fonu'nda taslak hazır. Buna göre fonla, tazminat için artık işten çıkarılmayı beklemeye gerek yok. İşçi tazminatını takip edip, işveren hilelerine takılmadan, istifa etse bile alabilecek. Böylece davalar da azalacak.

Kıdem tazminatının fona dönüştürülmesi için taslak üzerinde çalışmalar yürütülmeye başlanmıştı. Ancak henüz son karar verilmiş değil. Kıdem tazminatında tarafların beklentilerini karşılayacak değişiklikler yapılırsa fon hayata geçebilir. Yazı dizimizde Kıdem Tazminatı Fonu'yla ilgili merak edilen tüm soruların cevapları üzerinde duracağız. Kıdem tazminatı bugün 1475 sayılı Kanun'un 14. maddesi uyarınca uygulanıyor. Kıdemde mevcut yapıdaki işleyişte iki sorun bulunuyor. İlki bir yıllık çalışmanın tespiti. İşverenler bir yılın sonunda kıdem tazminatı hak edildiği için işçilere 'giriş-çıkış' yaparak kanuna hileye başvuruyorlar.


FESİH TÜRÜ ÖNEMLİ

Mevcut sistemdeki dikkat çeken ikinci sorun ise, iş sözleşmesinin fesih türünün kıdem tazminatına hak kazandırıp kazandırmadığı. İstifa eden kıdem tazminatı alamıyor. Diğer yandan işveren çoğu kez farklı nedenlerle yıldırdığı işçiyi kıdem tazminatı hak etmeyecek bir şekilde yani istifaya zorlayarak işten çıkartıyor. İşten çıkış bildirimini bu şekilde yapan işveren, işçiye kıdem tazminatı ödemiyor. Böyle olunca da işçi soluğu mahkemede almak zorunda kalıyor.


23 BİN DAVA AÇILMIŞ

İş mahkemelerinde 2016'da açılan toplam 263 bin davanın 23 bini, yani yaklaşık yüzde 10’ı tazminat hakkında. Bu durum mahkemelerin iş yükünün tazminat konusundaki uyuşmazlıklar nedeniyle arttığını ortaya koyuyor. Kıdem tazminatında uyuşmazlığın genellikle üç nedeni oluyor. Bir yıllık çalışmanın işten giriş-çıkışlar nedeniyle kesilmesi, işten çıkış nedeninin kıdem tazminatına hak kazandırıp kazandırmadığı ve kıdem tazminatının hesaplanması ve ödenmesine ilişkin uyuşmazlıklar kıdem tazminatı konusunda sorunlu noktalar.


1 YIL ÇALIŞMA ŞARTI

Kıdem tazminatı fona dönüştürülürse mevcut sistemin bu üç temel eksikliğine karşı formül üretilmiş olacak. Öncelikle kıdem tazminatına hak etmek için bir yıl çalışma şartı söz konusu olmayacağı için bu konuda dava açılmasına gerek kalmayacak. İşçi bir gün de çalışsa işveren işçisi adına kıdem tazminatı fonuna prim ödeyecek. Böyle olunca da, işçi mahkemeye gitmeye gerek kalmadan kıdem tazminatına esas çalışma süresini tespit ettirebilecek.


Eksik hesaplama yok, kolayca alınacak

Kıdem tazminatı fona dönüşürse işçi fondan tazminatını rahatça alabilecek. Mevcut sistemde işveren kıdem tazminatını hesaplarken eksik hesaplama yapabiliyor. Fazla mesai kıdem tazminatı hesaplanırken dikkate alınmaz. Fon hayata geçerse, çalışan alacağı tazminat miktarını güngebün takip edebileceği için sonuçta herhangi bir sürprizle karşılaşmayacak.


Çalıştığı sürece prim yatırılacak

Kıdem tazminatı fona dönüştüğünde işten çıkış nedeninin bir önemi kalmayacak. İşçi kendisi de istifa etse, işvereni tarafından da işten çıkartılsa çalıştığı süreye ilişkin fona prim yatırıldığı için kıdeminden olmayacak. Bu nedenle işten çıkış sonrası işçinin kıdem
tazminatını alabilmek için mahkeme kapısına dayanmasına gerek kalmayacak.

 

(Kaynak: Akşam Gazetesi | 16.06.2017)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM