BASINDAN YAZILAR
Sosyal Güvenlik Konularında Halkın Beklentileri / Özgür Erdursun - MuhasebeTR

Sosyal Güvenlik Konularında Halkın Beklentileri / Özgür Erdursun

 Olay Tv’de her hafta ekrana gelen ‘’Özgür Erdursun ile Sosyal Güvenlik’’ programını yaz döneminde halk ile iç içe sokaklarda yapıyoruz. Halkın nabzını tutuyoruz. Sosyal güvenlik ve çalışma hayatı ile ilgili sorulara ve sorunlara çözümler sunmaya çalışıyoruz. Bursa’nın değişik sokaklarında, meydanlarında sizlerin yoğun ilgisiyle sıcak ve içten dertleşme imkanı buluyoruz. Bugün yazımızda vatandaşların bizlere ilettiği beklentileri sizlerle paylaşmak istiyorum, ilerleyen haftalarda diğer beklentileri de gündeme getireceğim.

Vatandaşların beklentileri öncelikle kadınların;

Sigorta öncesi doğumlar için borçlanma: Ülkemizde kadınlar eksik prim günlerini günlük 17,57 TL ile 114,21 TL arasında istedikleri tutarlarda doğum borçlanması yaparak 1 çocuk için 720 gün, 2 çocuk için 1440 gün, 3 çocuk için 2160 gün yani toplamda altı yıla kadar primlerini ödeyerek günlerini tamamlayıp emeklilik hakkı elde edebiliyor. Kadınlara 2008 yılında tanınan doğum borçlanması hakkı maalesef tüm kadınları kapsamıyor. Doğum borçlanması için öncelikle SSK, Bağ-Kur ya da Emekli Sandığı başlamasının olması daha sonra da doğumların olması gerekiyor. Bu durumda kadınlar önce doğum sonra sigortalı olduysa borçlanma yapamıyor. Bu durumda olan on binlerce kadın yasal düzenleme beklemektedirler.

Prim günü eksik olanların beklentisi: Ülkemizin başlıca sorunu olan kayıt dışı çalışma son dönemlerde denetimlerin sıklaşmasıyla bir nebze giderilmiş gibi gözüküyor fakat geçmişte çok büyük sorun olan sigortasız işçi çalıştırma sonucunda, sigortası yapılmamış mağdur olan kişilerin asıl mağduriyeti emeklilik tarihleri yaklaştıkça gün yüzüne çıkmış oluyor. Emeklilik yaşı gelmiş fakat prim gün sayısını tamamlayamayanların toplu prim günü borçlanma istekleri bize en çok iletilen sorunların ya da beklentilerin başında gelmektedir.

İsteğe bağlı 4/A beklentisi: Sosyal güvenlik sisteminde 2008 yılında yapılan değişiklikle isteğe bağlı SSK kaldırılmış, isteğe bağlı prim ödeyenler sadece Bağ-Kur’a yönlendirilmiştir. Bu durumda vatandaşların SSK’dan emekli olabilmeleri için son 1261 gün SSK’lı olma gereğinden dolayı, bir işyerinde çalışmasa dahi sahte yollarla kendisini SSK’lı çalışıyormuş gibi göstererek büyük bir riske girmektedirler. Vatandaşların beklentisi isteğe bağlı SSK’nın geri gelmesi ve vatandaşların yasal olmayan yolları tercih etmemesidir.

Çalıştıkça emekli olduğunda alınacak maaşın düşmesinin engellenmesi: Ülkemizde Brüt 3000 TL’nin altında çalışanlar ileride emekli olduklarında düşük maaş alacaklar, aylık bağlama oranlarının 2000 ve 2008 tarihlerinde değiştirilmesi nedeniyle çalıştıkça adlarına prim ödendikçe ileride alacakları emekli maaşları düşmektedir. Düşük emekli maaşlarının ülkemizde ilerleyen yıllarda sosyal güvenlik sistemimizin en büyük sorunlarından biri olacağını şimdiden söyleyebiliriz. Yetkililerin bu konuda bir çalışma yapması vatandaşların beklentisi içindedir.

Emeklilikte yaşa takılanların beklentisi: Emeklilikte yaşa takılanların mağduriyetlerini hem Tv programlarımızda hem de gazete yazılarında sıkça gündeme getiriyoruz. Emeklikte yaşa takılmış, emeklilik için kendisinden istenilen prim gün sayısını ve sigortalılık süresini tamamladığı halde 08.09.1999 tarihinde 4447 sayılı yasayla kademeli emeklilik sistemine geçişle birlikte emeklilikte yaşa takılanların gasp edilen emeklilik haklarının tekrar Veri verilmesi vatandaşların beklentisi içinde yer almaktadır.

2000 yılı öncesi Bağ-Kur tescili beklentisi: 2000 yılından önce işyeri açan ya da şirket ortağı olup Bağ-Kur primlerini ödemeyenlerin geçmişe dönük günlerini ödeme imkanı bulunmuyor. Emeklilik yaşı gelmiş fakat tescili bulunmadığı için prim günü eksik olan ya da emeklilik yaşında emekli olamayan on binlerce Bağ-Kur tescilini geriye dönük almak isteyen mağdurların beklentisini dile getirmeden yazımızı bitiremeyiz.

 

BİLGİ: ÖDEMELERİNİ DÜZENLİ YAPAN BAĞ-KURLULAR DAHA DÜŞÜK PRİM ÖDEYECEK!!!

1 Ekim 2016 tarihinde Bağ-Kurluların prim indirimi başlıyor. SGK borcu olmaması kaydıyla ya da yapılandırma talebinde bulunan Bağ-Kurlular brüt rakam üzerinden 5 puanlık prim teşvikinden yararlanacak. Bu oran ödemede %15 gibi indirimi sağlayacak. Bağ-Kurlular en düşük 568,21 TL, en yüksek ise 3.693,40 TL arasında primler ödemektedirler. İndirimle birlikte Bağ-Kurlular ödedikleri primlere göre 82 TL ile 535 TL arasında indirimlerden yararlanabileceklerdir. Fakat isteğe bağlı Bağ-Kur primi ödeyenler maalesef bu indirimden yararlanamayacak.

 

BİLGİ: Bağ-Kur borcunu sildirmiş olan sigortalılar, borçlarını ihya (canlandırma) yapmak istediklerinde torba yasadan yararlanıp borçlarının bir kısmını sildirmezler. Bağ-Kur ihya işlemlerinde son güncel rakamlara göre hesaplama yapıldığından indirim söz konusu olmaz.

(Kaynak: Olay | 05.09.2016)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM