BASINDAN YAZILAR
Kasım Bildirgirlerinden Meslek Kodları Başlıyor / Vedat İlki - MuhasebeTR

Kasım Bildirgirlerinden Meslek Kodları Başlıyor / Vedat İlki

Bu uygulamanın ilk temel taşları İŞ-KUR ile başlamıştır. Meslek kodlarını İşe Giriş ve İşten Çıkış Bildirgelerinde kullanmaya başlamıştık.

Bunun ana nedeni çalışanların gerçek mesleklerinde çalışmasında hem istatistiklik bilgilere ulaşmak, hem de gerçek ücret üzerinde gösterilip gösterilmediğini tespit etmektir.

Asgari ücretten gösterilme alışkanlığından işverenleri vazgeçirmek, gerçek ücretlerden çalışanların gösterilmesi,prim kayıp ve kaçağın önüne geçmeyi hedefliyorlar.

Bizim gibi gündemi takip edenler bu işin ne zaman başladığını belki de hatırlamayacaklardır.

Bu işin ilk ateşi 2010 yılının Kasım Ayında yakılmıştır.

Bunun üzerine HaberTürk Gazetesinde Ali Bey Köşesine taşımıştır.

İŞ -KUR’dan işverenlere tehdit(ALİ TEZEL/22.12.2010 HABERTÜRK)

İŞKUR, yasal bir zorunluluk olmadığı halde, SGK e-bildirge sisteminden çalışanların mesleklerini içeren bilgileri içeren kodların işverenlerce bir an önce doldurulması isteyip, bunu yapmazsanız, bunu yasa çıkartıp zorla yaptırırız tehdidinde bulunmuş. Gerek, istem gerekse sonundaki tehdit devletin ciddiyeti ile bağdaşacak gibi değil. Bakın ne demişler.

 

“Bilindiği üzere, 01/08/2009 tarihinden sonra işten çıkış veya işe giriş bildirimi olmayan sigortalıların "meslek adı ve kodunun" tespit edilebilmesi amacıyla e-Bildirge sistemine "İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme" alanı eklenmiştir. 
Bu itibarla, işverenlerimizin çalıştırmış oldukları sigortalılara ilişkin meslek kodlarını e-bildirge ana menüde mevcut "İş-Kur Meslek Kod Giriş/Güncelleme" ekranları vasıtasıyla her bir sigortalı için bir kereye mahsus olmak üzere, sisteme kaydetmeleri gerekmektedir. 
Söz konusu kayıt işlemlerinin yapılması, 2010/Kasım ve Aralık aylarına ilişkin aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen sigortalılar için serbest alan düzenlenmiştir. 
Serbest alan olarak yapılan düzenlemeden gerekli verimin elde edilememesi halinde, uygulamanın zorunlu alan haline getirilmesine yönelik çalışmalar yapılacaktır. 
İşverenlerimize önemle duyurulur. “

 

Şimdi uygulamada bununla ilgili duyuruda artık bu Meslek Kodlarının yeniden revize edildiği için güncel Meslek Kod listesini Excel tablo olarak edinmeleri gerekir.

Bu tablonun benzeri de APHB bulunmaktadır.

5198 Adet  Meslek Kodu ve Meslek İsimleri bulunuyor.

Cumhurbaşkanı’ndan başlıyor stajyer öğrenciye kadar uzanan geniş bir yelpazedir.

İşverenler bu yelpazeden işyerinin faaliyetine uygun olarak çalışanların gerçek anlamda çalıştığı yerleri göstermeleri gerekecektir.

Örneğin :

Temizlik İşyeri ise ona göre çalışanların kodları belirlenmelidir.

9112.06 Temizlik Görevlisi gibi.

Otel işi gibi bir işyerinde hizmet veriyorlar ise 9112.08 Kat Görevlisi Temizlik gibi.

Bazen de temizlik şirketleri gündelikçi de göndermeleri durumunda ise 9112.02 Diğer gündelikçiler Temizleyiciler ve ilgili İşçiler gibi.

İşverenler tarafından çalışanların  işyerinde fiilen yapmış olduğu işe ilişkin meslek kodunun girilmesi gerekmektedir.

APHB düzeltme işlemi yapıldığında Meslek Kodları hanesinde 1111.11 karşılarına çıkacaktır.

Bu kod ise sigortalının tablo da olmayan bir mesleği taşıdığını göreceklerdir.

Meslek Kodu Girilmemiş yada Hatalı Meslek Kodu Girilmesi Halinde İptal Yada Ek Bildirge mi Verilecektir?

Meslek kodu girilmemiş sigortalılarda olduğu gibi yada meslek kodu hatalı seçilmiş sigortalılar için de meslek kodu uygulaması zorunluluk kapsamına alınıncaya kadar hatalı girilmiş meslek kodunun düzeltilmesi amacıyla onaylanmış aylık prim ve hizmet belgesinin iptal edilmesine yada ek verilmesine  gerek yoktur.

İşveren Tarafından Meslek Kodları Girilmemesi yada Hatalı Girilmesinde İdari Para Cezasına Muhatap olacaklar mı?Teşvikleri Ortadan Kalkar mı?

APHB’inde  e-Bildirge kanalıyla gönderilmesi sırasında sigortalıların meslek kodlarının girilmemiş olması veya hatalı girilmiş olması halinde, işverenlere idari para cezası uygulanması söz konusu olmadığı gibi,teşvikleri de kesilme ile karşı karşıya kalmazlar.

 

Bu günlerde muhasebecileri, İnsan Kaynakları ve Personel Çalışanlarını strese sokan bir uygulamadır.

SGK kayıtlarında bunlar mevcut olmasına rağmen tekrar istenmesi de düşündürücüdür.

(Kaynak: Alitezel.com | 22.12.2012)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM