BASINDAN YAZILAR
Ali TEZEL - Almanlar da SSK'dan emekli olabilirler - MuhasebeTR

Ali TEZEL - Almanlar da SSK'dan emekli olabilirler

Benim öğrenmek istediğim konu, ablam yaklaşık 18 senedir Almanya'da yaşıyor. Daha önce Türkiye'de iken SSK'lı olarak çalışıyordu.
 

 İşten ayrıldı, evlendi ve Almanya'ya yerleşti. Türkiye'deki sigortalılığını isteğe bağlı olarak devam ettirdi ve 2007 Ocak ayında emekliliğe hak kazandı. Kendisi son 2 senedir Alman vatandaşlığına geçiş yaptı. Bu durum bir problem teşkil eder mi? Emeklilik başvurusu için ne tür işlemler yapmamız gerekir? Türkiye'den mi işlemleri yapmak gerekir vekaleten işlemlerini onun yerine başkası yapabilir mi? Ayşegül Filiz Dursun Sayın okurum, SSK'da yerli-yabancı ayrımı yoktur ve sigortalı olup 506 Sayılı Kanun'un aradığı şartları yerine getiren kişiler emekli olup emekli aylığı alabilirler. Sigortalılık konusunda vatandaşlık bağı ilişkisi de yoktur. Ablanız, SSK'ya yaşlılık aylığı tahsis talep formu doldurup vererek emekli olacaktır, burada sorun vukuatlı nüfus kayıt örneği isteminde çıkabilir ki Alman Nüfus İdaresi'nden ablanızın yaşadığına dair bir belge alarak ya kendisi bizzat veya taahhütlü (veya APS ile) mektupla veya vekalet vereceği biri tarafından işlemler yapılabilir.

Eski askerin emekliliği

29Eylül 1986'da harp okulu öğrencisi olarak kesintilerim başladı. 30 Ağustos 1990'da fiili göreve başladım ve 15 Ocak 2004 tarihinde ayrıldım. En son 4'üncü derece, 3'üncü kademeden 1600 ek gösterge ile ayrıldım. 22 Haziran 1968 doğumluyum. Normal askerlik sürem yok. Binbaşılığımın 6'ncı ayında ayrıldım. 20 yıl, 1 aylık T.C. Emekli Sandığı hizmetim sonucunda istifa ederek SSK'lı olarak 07.04.2005 tarihinde işe başladım. Bildiğim kadarı ile 53 yaşında emekli olacağım. Ancak, Emekli Sandığı'ndan mı yoksa SSK'dan mı emekli olacağım? Emekli Sandığı ile SSK emekli aylığı arasında bir fark olur mu? Fehmi Topuz Sayın okurum, verdiğiniz tarihlere göre (okul süreniz hariç) 13 yıl, 4 ay fiili hizmet süreniz var, öyleyse bu sürenin dörtte biri kadar yani 3 yıl 4 ay fiili hizmet zammı süreniz olmuştur. İlk sosyal güvenlik başlangıç tarihiniz olan 29.09.1986 gününden fiili hizmet zammı süreniz kadar geriye gittiğimizde 29.05.1983 tarihine ulaşırız ki sizin sigorta başlangıcınız budur. Bu başlangıçla 07.04.2005 günü başladığınız SSK'ya en az 3,5 yıl (1260 gün) prim ödemek şartıyla SSK'dan 47 yaşında yani 22.06.2015 günü emekli olursunuz. İstifa etmeyip T.C. Emekli Sandığı'na devam etseydiniz bu kere aldığınız/alacağınız fiili hizmet zamları bu 47 yaştan indirilerek daha da erken yaşta emekli olabilecektiniz ama SSK bunları yaştan düşmez. Şayet SSK'ya 3,5 yıl prim ödemezseniz bu kere T.C. Emekli Sandığı'ndan 61 yaşında emekli olursunuz. Bu arada Emekli Sandığı web sayfasında sizin için emekli kaydı düşülmüş sanırım emekliliğe sevk edilmişsiniz.

İşgüvencesine dikkat edin

İşyerimizde dört yıldır çalışan ama davranışları ve tutumu ile çalıştırmaktan hiç huzur bulmadığım ve her vesileyle maaşına zam alamadığı için benim önümde ve ortalık yerde birçok kere de işletme dışında ortamlarda "iş yerine hakkımı haram ettim" diyerek küçülten beyanları olan bir işçimi işten çıkarmak ve tazminatını da ödemek istiyorum. Kanuni takip etmem gereken yol nedir? F. Kalafatoğlu Sayın okurum, işçinizi 4857 Sayılı İş Kanunu'nun 17'nci maddesi gereğince en az 8 hafta önceden işten çıkaracağınızı haber (ihbar öneli) verip her gün iş arama iznini vererek 8 hafta tamamlandığından 4 brüt ücret kıdem tazminatını da ödeyerek işten çıkarabileceğiniz gibi ihbar öneli süresi olan 8 haftalık net ücretini de peşin ödeyerek aynı gün de işten çıkarabilirsiniz. Ancak, işyerinizde 30 veya daha fazla çalışanınız varsa işçiniz işgüvencesine göre işe iade davası açabilir. Şayet, 30 kişiden az çalışanınız varsa işe iade davası açılamaz. İşten çıkarma işlemini yazılı olarak kendisine bildirin ve 15 gün içinde İş-Kur'a İAB (İşten Ayrılma Bildirgesi) verin ki işçiniz işsiz kaldığı süre boyunca İş-Kur'dan işsizlik ödeneği alabilsin siz de zamanında bildirmediniz diye idari para cezası yemeyin.

Kısa... Kısa... Kısa...

Adel Saided-Yabancı uyruklu iken Türk vatandaşlığına geçen 59 yaşındaki babanızın iki yıldan beri prim ödediği SSK'dan emekliliği mümkün. Babanız, 25 yıllık sigortalılık süresi (ki 23 yıl sonra tamamlanır) ve 4500 gün sayısı ile emekli olabileceği gibi sigortalılık süresine bakılmaksızın 7000 günü tamamladığı gün de emekli olabilir. Bu arada babanız askerlik yapmışsa bu süreyi borçlanabilir.

Şadiye Nizam-25.06.1956 doğumlu, 30.12.1994 sosyal güvenlik başlangıçlı olup 8 yıl 10 ay Bağ-Kur primi ödedikten sonra 13.11.2003 gününden beri SSK'ya prim ödeyen bir bayan, SSK'ya en az 1260 gün (3,5 yıl) prim ödemek şartıyla SSK'dan, 56 yaşında (25.06.2012) emekli olabilir. Daha erken emekli olma şansı veya yolu yok. Normal emekliliği 5750 günle 30.12.2014 günüdür.

Murat Karagöz- Babası sağken evlenen kız, babası vefat ettikten sonra ve evliliğinin 18'inci yılında kocasından boşanıp babası üzerinden SSK'dan yetim aylığı alırken, yeniden evlenirse (eski kocası da olabilir) kendisine 24 aylık yetim aylığı çeyiz parası adı altında verilir. Abdullah Serdar-Önce bir müddet SSK primi ödeyip daha sonra Bağ- Kur'a başlayan birisi kendi tercih ettiği basamaktan başlayamaz, en az eski SSK hizmetine denk gelen miktara göre intibak ettirileceği basamağı seçmek zorundadır. Bu nedenle Bağ- Kur'un size çıkardığı basamak farkı tutarını ödemeniz gerekir.

(Kaynak: Bugün Gazetesi | 14.02.2007)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM