SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
İnternet Üzerinden Yapılan Satışlarda Belge Düzeni

İnternet Üzerinden Yapılan Satışlarda Belge Düzeni

 Soru: İnternet üzerinden yapılan satışlarda belge düzeni nasıl olmalıdır?

 

Cevap: 213 sayılı Vergi Usul Kanunu'nun 229'uncu maddesinde, faturanın, satılan emtia veya yapılan iş karşılığında müşterinin borçlandığı meblağı göstermek üzere emtiayı satan veya işi yapan tüccar tarafından müşteriye verilen ticari vesika olduğu,

230'ncu maddesinde faturada en az;

1. Faturanın düzenlenme tarihi, seri ve sıra numarası,

2. Faturayı düzenleyenin adı, varsa ticaret unvanı, iş adresi, bağlı olduğu vergi dairesi ve hesap numarası,

3. Müşterinin adı, ticaret unvanı, adresi, varsa vergi dairesi ve hesap numarası,

4. Malın veya işin nevi, miktarı, fiyatı ve tutarı,

5. Satılan malların teslim tarihi ve irsaliye numarası,

bilgilerinin bulunacağı,

231'inci maddesinin 5'inci bendinde de faturanın malın teslimi veya hizmetin yapıldığı tarihten itibaren azami yedi gün içinde düzenleneceği, bu süre içerisinde düzenlenmeyen faturaların hiç düzenlenmemiş sayılacağı belirtilmektedir.

Aynı Kanun'un 232'nci maddesi hükmüne göre de tüccarların, sattıkları emtia veya yaptıkları işler için fatura verme ve aldıkları emtia veya hizmetler için de fatura isteme ve alma mecburiyetleri bulunmaktadır.

Yine, Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında 3100 sayılı Kanunun 1/1. maddesinde "Satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlar, bu Kanuna göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak mecburiyetindedirler." hükmü yer almaktadır.

Buna göre, yurt dışındaki nihai tüketicilere ve vergi mükelleflerine gümrük hattından değil de kargo aracılığı ile yapılan ve Vergi Usul Kanununa göre fatura ile belgelendirilen teslimlerde ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti yoktur. Yurt içindeki müşterilere internet (web siteniz) üzerinden sanal ortamda gerçekleştirilen satışlarda ise satış bedellerinin ofiste tahsil edilmemesi, tahsilatların banka aracılığıyla veya elektronik yollarla alınması ve Vergi Usul Kanununa göre fatura düzenlenmesi şartıyla, ödeme kaydedici cihaz kullanma mecburiyeti bulunmamaktadır.

İnternet üzerinden vergi mükellefiyeti olmayan müşterilere yapılan teslimlere ilişkin olarak düzenlenecek faturalarda, vergi kimlik numarası/TC Kimlik numarası/yabancı kimlik numarası bilgisine yer verilme zorunluluğu bulunmamakla birlikte, bu numaraların müşterilerden temin edilmesi halinde düzenlenecek faturalara yazılması mümkün bulunmaktadır.

Yurt dışında faaliyet gösteren ve Türkiye'de vergi mükellefiyeti bulunmayan firmalara ait vergi dairesi ve vergi kimlik numarası bilgilerinin bulunmaması halinde de bu müşteriler için düzenlenen faturalarda, mezkûr maddede belirtilen diğer bilgilerin bulunması kaydıyla vergi kimlik numarası ve vergi dairesi bilgilerine yer verilmeyebilecektir.

Ayrıca, gerek iş yerinden, gerekse internet üzerinden vergi mükelleflerine yapılan satışlarda kurumca fatura düzenleneceği ve söz konusu faturalarda Vergi Usul Kanunu'nun 230'uncu maddesinde belirtilen tüm bilgilerin yer alacağı unutulmamalıdır.

Koray ATEŞ
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com

 

(13.05.2013)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM