YAZARLARIMIZ
Vedat Erdem
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bilim Uzmanı
vedaterdem1@gmail.com



İmalatçıların İhraç Kaydıyla Teslim Ettikleri Malların Bir Kısmını Piyasadan Hazır Olarak Satın Alınması Halinde Tecil-Terkin İşlemi Uygulanır mı?

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliğinin (II/A-8.3.) “Tecil-Terkin Uygulamasından Yararlanacak Satıcılar” başlıklı bölümünde “İmalatçılar, ihraç kaydıyla teslim ettikleri malların bir kısmını piyasadan hazır olarak satın alabilirler. Bu durumda, imalatçıların bizzat ürettikleri mallar için tecil-terkin uygulaması yapılır. Piyasadan hazır olarak alıp sattıkları mallar için tecil-terkin işlemi uygulanmaz.

Örnek: Bir Anonim Şirket, ihraç kaydıyla satış bağlantısı kurduğu 10.000 adet gömlekten, 6.000 adedini bizzat üretmiş, 4.000 adedini de hazır olarak piyasadan satın almıştır. Bu mükellefin ihraç kaydıyla ihracatçıya teslim ettiği 10.000 adet gömleğin, bizzat imalatçısı olduğu 6.000 adedi için tecil-terkin işlemi uygulanır, kalan 4.000 adet gömlek için bu uygulamadan yararlanılamaz.

Bu durumda, ihracatçıya satış yapan imalatçılar, bizzat ürettikleri mallar ile piyasadan hazır olarak satın aldıkları malları, düzenleyecekleri faturada ayrı gösterebilecekleri gibi, bu mallar için ayrı fatura da düzenleyebilirler.

İmalatçı belgesinde yer alan üretim kapasitesine göre imal edilebilecek mallar ile bu kapsamda fason olarak imal ettirilen mallar için tecil-terkin uygulamasından yararlanılabilir. Dolayısıyla, imalatçı belgesindeki üretim konusu malların tamamının fason olarak imal ettirilmesi, ihraç kaydıyla teslime engel değildir. Fason hizmet, bir malın mülkiyet ve tasarruf hakkının devralınmaksızın ücreti karşılığı belirli işlemlere tabi tutularak/işlemlerden geçirilerek, tasarruf veya mülkiyet hakkı sahibine iade edilmesidir.”

Tebliğin (II/A-8.4.) “Uygulama Kapsamına Giren Mallar” bölümünde ise “Tecil-terkin işlemleri imalatçıların ihraç kaydıyla satışını yaptıkları mal teslimlerine uygulanır. Satıcının ihraç kaydıyla satışını yaptığı malın, ihraç edilen nihai mamul olması gerekir. Bu şartı taşımayan teslimlerde tecil-terkin işlemi uygulanmaz.

Örnek: (A) A.Ş. iplik imalatçısı bir firmadan pamuk ipliği almaktadır. (A) Şirketi, almış olduğu iplikleri kumaş haline getirip ihraç etmiştir.

(A) A.Ş. ye pamuk ipliği satan iplik imalatçısı firma, tüm şartları taşımasına rağmen, iplik teslimi ile ilgili olarak KDV Kanununun (11/1-c) maddesinde düzenlenen tecil-terkin uygulamasından yararlanamaz. Zira ihraç edilen nihai mamul, pamuk ipliği olmayıp, bu ipliklerden üretilen kumaştır.” hükümlerine yer verilmiştir.

Örnek GİB görüşleri;

1-“Şirketinizin üretim konusu su ürünleri yetiştiriciliğinin imalat kapsamında olduğu anlaşıldığından, diğer şartların da sağlanması koşuluyla Şirketinizce bizzat üretilen mallar için KDV Kanununun 11/1-c maddesi kapsamında tecil-terkin uygulanması mümkündür. Ancak, söz konusu ürünlerin piyasadan hazır olarak alınıp, satılması halinde tecil-terkin uygulamasından faydalanılamayacağı tabiidir.” (96620903-130[11-14/1]-25)

2-“Şirketinize ait … tarih ve … No.lu Kapasite Raporunun tetkikinden, itfaiye aracı, çöp kamyonu, damper, vidanjör, kanal açma-temizleme aracı, su arazözü, cenaze aracı, araç üstü vinç ve kurtarma aracı, teleskobik platform, vakumlu yol süpürme aracı, tıbbi atık toplama aracı, kuka kanal açma aracı üretimi yaptığınız anlaşılmıştır.

Buna göre imalatını gerçekleştirdiğiniz araç üstü ekipmanlara ait kamyon ve benzeri araçların da şirketinizce imal edilmesi halinde, söz konusu teslimlerinizin tamamının 3065 sayılı Kanunun 11/1-c maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkündür. Ancak, araç üstü ekipmanlara ilişkin kamyon ve benzeri araçların şirketinizce piyasadan tedarik edilmesi durumunda, bahis konusu araçlar şirketinizce imal edilmediğinden bu araçların tesliminin 3065 sayılı Kanunun 11/1-c maddesi kapsamında değerlendirilmesi mümkün olmayıp, teslime ilişkin ihracatçıya düzenlenecek faturada kamyon ve benzeri araçlar ile araç üstü ekipmanların ayrı ayrı gösterilmesi gerekmektedir.” (B.07.1.GİB.4.06.17.01-130[KDV/1-İ-11-2017/09]-74892)

3-“Şirketiniz tarafından ihraç kaydıyla teslim edilen ve çift cam üretiminde kullanılan alüminyum profil ile birlikte, üretimini gerçekleştirmediğiniz tamamlayıcı mal olan thıokol, nem alıcı, klips gibi ürünlerin ihraç kaydıyla teslimi mümkün bulunmamaktadır.” (39044742-130[Özelge]-E.117351)*

KAYNAKLAR

Katma Değer Vergisi Genel Uygulama Tebliği

GİB Özelgeleri

*https://istanbul.gib.gov.tr/vdbozelge?search_text=%C3%9Cretimi+Yap%C4%B1lmayan+Mallar%C4%B1n+%C4%B0hra%C3%A7+Kay%C4%B1tl%C4%B1+Teslim

21.05.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM