YAZARLARIMIZ
İlker Çolakvermiş
Gümrük ve Dış Ticaret Direktörü
Ticaret E. Müfettişi
ilker@tglgumruk.com.tr



İthalat İşlemlerinde Teminata Bağlanan Özel Tüketim Vergisinin Katma Değer Vergisi Matrahına Dahil Edilmesi

İthalat işlemlerinde katma değer vergisi (KDV) matrahı, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 21. maddesi kapsamında belirlenmekte olup, ilgili maddede yer alan unsurların toplamı ithalat sırasında hesaplanacak KDV’nin matrahını oluşturmaktadır. Kanun’un 21/b bendine göre, ithalat aşamasında ödenen her türlü vergi, resim, harç ve payın KDV matrahına dahil edilmesi gerekmektedir.

Öte yandan, 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nun 16/4 maddesi uyarınca, Kanun’un I sayılı listesinde yer alan malların ithalatında ödenmesi gereken ÖTV tutarı gümrükte tahsil edilmeyip teminata bağlanmaktadır. Bu nedenle söz konusu mallar için ithalat işlemleri sırasında fiilen ödenmiş bir vergiden söz edilememektedir. Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2014/12 sayılı Genelgesi'nde de ilgili mallar için yürürlükte bulunan ÖTV tutarı kadar nakit teminat veya ÖTV için düzenlendiği belirtilmiş banka teminat mektubunun alınmasının zorunlu olduğu, teminat sağlanmadığı sürece gümrükleme işlemlerinin gerçekleştirilemeyeceği açıkça belirtilmiştir.

Bu düzenlemeler çerçevesinde, 01.08.2025 tarihinden önce, ÖTV Kanunu’nun I sayılı listesine tabi mallar için teminata bağlanan ÖTV tutarları KDV matrahına dahil edilmemekteydi. Zira söz konusu tutarlar tahsil edilen vergi niteliğinde olmayıp yalnızca teminat mahiyetindeydi.

Ancak 24.07.2025 tarihli ve 32965 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Kanun değişikliği ile KDV Kanunu’na 21/1-ç bendi eklenmiş ve bu  hüküm doğrultusunda, ithalat sırasında teminata bağlanan ÖTV tutarlarının da KDV matrahına dahil edilmesi zorunlu hale getirilmiştir. Söz konusu düzenleme 01.08.2025 tarihinde yürürlüğe girmiştir.

Bu doğrultuda, 01.08.2025 tarihinden itibaren ÖTV Kanunu’nun I sayılı listesindeki malların ithalatında teminata bağlanan ÖTV tutarları, fiilen tahsil edilmemiş olsa dahi, KDV matrahı hesaplamalarında dikkate alınacaktır. Böylece önceki dönemde matrah dışında bırakılan teminat tutarları, yeni yasal düzenleme doğrultusunda KDV matrahı kapsamına dahil edilerek vergilendirme sürecine yansıtılacaktır.

Kaynakça:

  1. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu
  2. 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu
  3. 24.07.2025 tarihli Resmî Gazete
  4. Gümrükler Genel Müdürlüğü’nün 2014/12 sayılı Genelgesi

20.11.2025

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.279 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM