YAZARLARIMIZ
Harun Açıkgöz
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
Bağımsız Denetçi
harun@mirrorsmmm.com



İşletmelerde Finansal Yönetim

Giriş

Ülkemizde sermaye şirketleri hatta diğer tüm işletmelerin yönetimsel sorunlarının başında finansal yönetim sorunları gelmektedir. Bu sorunlar, işletmelerin varlığının devam edip etmeyeceği konusunda belirleyici olabilecek kadar büyük öneme sahiptir. Zira “finansal yönetim alanında alınan doğru kararlar, işletmemizin piyasa değerini, dolayısıyla ortakların kazancını bununla birlikte servetini artırırken, tersi durum da işletmelerin iflasına hatta birçok ailede reddi mirasa bile neden olabilmektedir”

Finansal yönetim, bir işletmenin varlığını sürdürebilmesi, büyümesi ve kârlı bir şekilde faaliyet göstermesi için gerekli olan finansal kaynakların sağlanması ve bu kaynakların en verimli şekilde kullanılması sürecini ifade eder. Günümüzde finans fonksiyonu, işletmenin temel hedeflerine ulaşmasında baş rollerden birini oynadığı gibi diğer işletme fonksiyonlarına da rehberlik eder. Yani finansal yönetim, işletme genelinde bir koordinasyon sağlayarak, şirketin her biriminin ortak hedefler doğrultusunda hareket etmesine yardımcı olmaktadır.

Ana Fikirlerini özetleyecek olursak

  • Finansal yönetim, şirketin finansal kaynaklarının izlenmesi, kontrol edilmesi, korunması ve raporlanması ile ilgilidir.
  • Şirketlerin banka işlemleri, krediler, borçlar, yatırımlar ve diğer finansman kaynakları gibi mali durumlarını yönetmekten sorumlu muhasebe uzmanları veya finans ekipleri vardır.
  • Finans ekipleri genel olarak şirketin tüm düzenlemelere uymasını, ödeme gücünü korumasını ve mümkün olduğunca kârlı olmasını sağlamaktan da sorumludur.

Finansal Yönetimin Temel Amaçları

Bir işletmenin temel amacı, sürdürülebilir bir şekilde kârlı olmak ve büyümektir. Bu amaç doğrultusunda finansal yönetim, şu alanlarda önemli katkılar sağlayacaktır.

  1. Finansal Strateji ve Politika Belirleme: İşletmenin geleceğe yönelik hedeflerine ulaşabilmesi için uygun finansal politikalar belirlenir. Bu politikalar, uzun vadeli yatırımlar, kârlılık oranları ve risk yönetimi gibi alanlarda rehberlik eder.
  2. Sermaye Temini: Bir işletmenin büyüyebilmesi veya varlığını sürdürebilmesi için sermayeye ihtiyaç vardır. Finansal yönetim, ihtiyaç duyulan sermayeyi en uygun koşullarla temin etmekle sorumludur.
  3. Kaynakların Etkin Kullanımı: İşletme içindeki maddi kaynakların (nakit, makine, gayrimenkul, insan gücü vb.) en verimli şekilde kullanılmasını sağlamak, finansal yönetimin bir diğer önemli görevidir. Bu sayede kaynak israfı önlenir ve işletme maliyetlerini kontrol altında tutar.
  4. Performans Kontrolü: Uygulanan strateji ve politikaların ne kadar etkili olduğunu gözlemlemek ve gerekli düzeltmeleri yapmak da finansal yönetimin sorumluluğundadır.

Finansal Yönetim Türlerine değinelim

1- İşletme sermayesi yönetimi

Öncelikle çalışanlara ödeme yapmak veya hammadde satın almak için yeterli para olduğundan emin olmak gibi günlük operasyonlara odaklanır. İşletme sermayesi, eldeki nakit, eldeki envanter veya kritik sorunların ortaya çıkması halinde para toplamak için hızla satılabilecek diğer varlıklar gibi unsurları kapsar.

2- Gelir döngüsü yönetimi

Bir şirketin mal ve hizmetlerini satarak zaman içinde elde ettiği geliri açıklar. Giderek daha fazla şirket her şeyi "hizmet olarak" satmaya yöneldiğinden, gelirin satış anında tek seferde değil, kazanıldığı aylık veya üç aylık dönemde muhasebeleştirilmesi gerekir. Bu yayılmış gelir döngüsü, aylık yinelenen gelir veya MRR olarak kabul edilir.

3- Sermaye bütçelemesi

Finansal yönetimin bu alanı, bir şirketin hem kısa hem de uzun vadeli hedeflerine ulaşması için finansal olarak neye ihtiyacı olduğunu belirlemekle ilgilidir. Finans yöneticileri sermaye bütçelemesini yatırımların ve/veya projelerin kârlılığını değerlendirmek ve işletmeye değer katıp katmadıklarını görmek için kullanır.

4- Sermaye yapısı

Sermaye yapısı, bir şirketin faaliyetlerini, satın almalarını, yatırımlarını ve büyümesini finanse etmek için kullanılan borç ve öz sermayenin birleşimidir. Bir şirketin sermaye yapısı genellikle borcun özsermayeye oranı olarak ifade edilir.

Finansal Yönetim Neden Önemlidir?

Finansal yönetim, bir şirketin hayatta kalması ve büyümesi için kritik öneme sahiptir. Şirketin ödeme gücünü koruyarak iflası önlemek temel amaçlardan biridir. Gelir kayıpları, ekonomik krizler, doğal afetler gibi ciddi risklerle başa çıkmada önemli bir rol oynar.

Ayrıca, iyi bir finansal yönetim ve ihtiyaç duyulan yazılımlar ile teknik alt yapı destekleri şirketin büyümesini de destekler. İyi piyasa koşullarında finans ekipleri borç alabilir, yatırımcı fonları toplayabilir ya da halka arz gerçekleştirebilir. Bu fonlar büyüme ve genişleme için kullanılır. Zorlu piyasa şartlarında ise maliyet düşürme stratejileri, işçi çıkarma veya kârlı olmayan bölgeleri kapatma gibi önlemler alınır.

Kârlılığı artırmak ve maliyetleri kontrol etmek de finansal yönetimin önemli bir parçasıdır. Finans ekipleri doğru fiyatlandırma yaparak, maliyetleri denetleyerek ve giderleri optimize ederek şirketin kâr marjını artırmaya çalışır.

Son olarak, raporlama etkin finansal yönetimin ayrılmaz bir parçasıdır. Yöneticiler şirketin sağlığını ve performansını izleyebilmek için doğru ve zamanında raporlara ihtiyaç duyar. Bu raporlar, yatırımcılara iyi bir getiri sağlama ve işin planlanan hedeflere ulaşmasını sağlamak için gereklidir.

İşletmelerde Finansal Yönetimin Hedefleri Nelerdir?

Finans ekiplerinin finansal yönetim söz konusu olduğunda birçok hedefi vardır ama en önemli hedefleri şunlardır:

  • Yeterli nakit akışını sağlamak için şirketin ödeme gücünü korumak, iflastan kaçınmak ve işletmenin faaliyetlerini sürdürmek.
  • Kârlılığı en üst düzeye çıkarmak için ürün ve hizmetlerin fiyatlarını doğru belirlemek, kârlı olmayan ürün ve hizmetleri durdurmak ve yeni ürün ve hizmetlerin potansiyel kârını değerlendirmek.
  • Maliyetleri en aza indirmek için harcamayı ve genel giderleri azaltmanın yollarını bulmak.
  • İyi bir yatırım getirisi sağlayarak (ROI) risk sermayedarlarını, hisse sahiplerini ve diğer yatırımcıları memnun etmek.
  • Sermaye sağlamak için pozitif ROI aracılığıyla daha fazla yatırım çekmek.
  • Nakit tahmini yaparak şirketin yeterli faaliyetlerini sürdürmesinin yanı sıra büyümeye yatırım yapmasını sağlamak.
  • Riskleri azaltmak ve cezalardan kaçınmak için şirketin ilgili yönetmeliklere ve yasal mevzuata uymasını sağlamak. Buna giderek artan bir şekilde çevresel, sosyal ve yönetişim planlaması ve raporlaması da dahil olacaktır.
  • Büyüme ve Gelişme: Sermayenin doğru kullanılması, işletmenin büyüme fırsatlarını değerlendirmesine olanak tanır. İyi yönetilen finansal kaynaklar, yeni yatırımların yapılmasını ve işletmenin genişlemesini kolaylaştırır.
  • Uzun Vadeli Sürdürülebilirlik: Finansal yönetim, işletmenin sadece bugünkü ihtiyaçlarını değil, gelecekteki hedeflerini de göz önünde bulundurarak stratejiler geliştirir. Bu, uzun vadede ayakta kalmak ve rekabetçi olmak için oldukça kritik bir faktördür.

Sonuç 

Finansal yönetim, işletmelerin amaçlarını gerçekleştirebilmeleri için gerekli olan fonların temin edilmesi ve bu fonların uygun bir şekilde değerlendirilmesi amacına hizmet etmektedir. Günümüzde çağdaş işletmeciliğin gelişmesi ve dijitalleşme süreci finansal kaynakların yönetimini daha da önemli hale getirmiştir. Kaynaklarını rasyonel kullanmasını bilen işletmeler büyümekte ve gelişmekte, dolayısıyla hayatta kalma şansını yakalayabilirken, kaynaklarını gereği gibi yönetemeyen işletmeler ise zarar etmeye ve kapanmaya / iflasa doğru gitmektedirler.

İyi bir finansal yönetim, işletmelerin sadece kısa vadeli kazançlar elde etmelerine değil, aynı zamanda uzun vadeli sürdürülebilirlik ve büyümeye odaklanmalarına yardımcı olur. Sahip olunan kaynakların verimli kullanımı, risk yönetimi ve doğru finansal stratejilerle donatılan işletmeler hem rekabet avantajı elde edebilir hem de pazar koşullarına daha da dayanıklı hale gelirler.  

Özellikle gerçekçi bir finansal yönetim şekli işletmemizin mevcut durumunu değerlendirerek geleceğe yönelik olarak çok daha etkin kararlar almamızı sağlayacağı gibi, iyi bir finans yönetimi ise planlama ve denetim işlevlerini de kapsayarak işletmenizin nakit akışının etkili bir şekilde yönetilmesini destekleyecektir.

08.11.2024

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM