Kamu idarelerine doğrudan veya dolaylı olarak ait ve âtıl durumda olan gayrimenkul ve benzeri varlıkların ekonomiye katkı sağlamasına ve gelir getirici hale dönüştürülmesine yönelik yapılan çalışmalar ayrı bir yasal görüntüye kavuşturulmak üzeredir.
Bu bağlamda yapılan çalışmalar sonucunda Devlet Planlama Teşkilatı tarafından hazırlanmış bulunan "Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Kamu Kesimi ile Özel Sektör İşbirliği Modelleri Çerçevesinde Gerçekleştirilmesine İlişkin Yasa Tasarısı"nın ana hatları belli olmuştur. Tasarı 32 ana ve bir geçici maddeden oluşmaktadır.
Söz konusu yasa tasarısının amacı, merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, sosyal güvenlik kurumları, mahalli idareler ve kamu iktisadi teşebbüsleri tarafından yürütülen bazı yatırımlar ve hizmetleri Kamu-Özel İşbirliği Projesi'nde hedeflenen kamu yararının sağlanması ile ekonomik kaykınmaya katkıda bulunmaktadır. Buna bağlı olarak kamu idareleri, görev ve sorumlulukları ile uyumlu olmak kadıyla bir hizmetin sağlanması ve/veya bir yapının tasarımı, yapımı, işletilmesi, kiralanması ve finansmanının temini hususlarında özel sektörle tasarıda yer alan modeller çerçevesinde sözleşmeler yapılabilecektir. Bu modeller;
* Yap-İşlet-Devret Modeli
* Yap-İşlet Modeli
* Yap-Kirala Modeli
* İşletme Hakkı Devri Modeli,
olarak tanımlanmaktadır.
Kamu-özel kesim işbirliğinin gerçekleştirilmesini isteyen idare gerçekleştirmek istenen projeye ilişkin olarak hazırlayacağı ön yapabilirlik etüdü ve ihale stratejisi ile birlikte bağlı veya ilgili olduğu bakanlık, mahalli idareler ise İçişleri Bakanlığı kanalı ile Devlet Planlama Teşkilatı'na başvuracaktır. Bu aşamada ön yapılabilirlik etüdü, yatırımın geleneksel tedarik yöntemleri yerine kamu-özel işbirliği modeli ile hayata geçirilmesinin gerekçesini ortaya koyan ve buna ilişkin karşılaştırmalı ekonomik ve finansal analizler ile risk analizlerini de içerecek şekilde olacaktır.
Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın olumlu görüş vermesi halinde idare, projenin kamu-özel işbirliği modeli ile yapılmasına ilişkin yetki almak üzere Yüksek Planlama Kurulu'na başvurmak, Yüksek Planlama Kurulu (YKP) da bu başvuru sonunda yetkili idareye, seçilecek kamu-özel işbirliği modelini, yapılacak olan yatırım ve hizletleri, ihale stratejisinin esaslarını ve yetkisini, geçerli olacağı süreyi de belirleyerek idareyi kamu-özel işbirliği modeli ile ihaleye çıkması konusunda yetkilendirecektir.
Ancak yapılması öngörülen düzenleme ile 10 milyon YTL'ye kadar olan projelerin YPK tarafından verilecek yetkilendirme kapsamı dışında tutulması düşünülmektedir. Dolayısıyla 10 milyon YTL'nin altındaki yatırımlar Devlet Planlama Teşkilatı Müsteşarlığı'nın onayı ile gerçekleştirilecektir.
DPT Müsteşarlığı'na tanınan onay yetkisinin parasal miktarı her yıl bakanlar kurulu tarafından çıkarılan program kararnamesi ile artırılabilecektir.
Projeye yönelik yapılacak ihale sonucuna göre işlerlik kazanacaktır. Bu bağlamda ihalelerde, proje bazında ve işin niteliğine göre en az maliyetle en yüksek fayda sağlayan teklif ekonomik açıdan en avantajlı teklif olarak kabul edilecektir.
Avantajlı teklif değerlendirilmesinde; garantilerin çeşidi, miktarı ve süresi, işletme süresi, maliyet, finansman koşulları, kira bedeli, ücret ve gölge ücret koşulları başta olmak üzere idarece uygun görülen diğer kriterler dikkate alınacaktır.
Gölge ücret; görevli şirketin işletme süresince ürettiği mal ve hizmetler bedelinin mal veya hizmetten yararlananlar tarafından ödenmesi mümkün olmayan yardımlarda mal ve hizmetten yararlananların tüketim ve kullanım miktarına göre belirlenen ve idare tarafından görevli şirkete ödenen ücrettir.
Kamu-özel işbirliği içerisinde ortaya çıkacak olan üretim, tüm kesimleri olumlu etkileyecektir. Bu bağlamda söz konusu oluşum ile yeni istihdam olanakları sağlanabileceği gibi, günümüzde âtıl olarak duran birçok varlık ekonomik faaliyet alanı haline dönüşecektir.
DPT Müsteşarlığı'na bu bağlamda verilen aktif görev ülkemizin geleceği açısından da önem arz etmektedir.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 01.12.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.