Mahalli idarelerde, 5393 sayılı Belediye Kanunu ve KPSS yönetmeliğine aykırı alım yapılıyor
17.4.2007 tarihli ve 26406 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" ile il özel idareleri ve belediyeler, bunlara bağlı kuruluşlar ile kurdukları birlikler ve döner sermayeli kuruluşların, atama yapılacak kadro ve pozisyonların sayı, sınıf, unvan ve dereceleri ile KPSS taban puanı ve türünü kendilerinin belirleyeceği düzenlenerek, merkezi yerleştirme kapsamından çıkartılmış; 11.4.2007 tarihli ve 26490 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Sınav Yönetmeliği" ile de adı geçen kurumların yönetmelik hükümleri çerçevesinde boş bulunan memur kadrolarına, KPSS sonuçlarına göre tespit edilecek temel bir puan üzerindeki adayların katılımı ile yazılı, sözlü ve gerektiğinde uygulamalı olarak yapılan sınav ile personel alımına başlanmıştı.
DANIŞTAY FRENİ...
Ancak, Danıştay 12'nci Dairesi'nin 2007/412 esas kararıyla 17.1.2007 tarihli ve 26406 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren "Kamu Görevlerine İlk Defa Atanacaklar İçin Yapılacak Sınavlar Hakkında Genel Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" in yürütmesinin durdurulmasına hükmedilmiş ve bu karar Başbakanlık tarafından kurumlara bildirilmiştir. Bu bildirim neticesinde, 6.6.2007 tarihinden itibaren ilgili mevzuata istinaden mahalli idarelerin memur kadrolarına personel temini için sınav yapılmamaktadır.
KANUNİ DAYANAĞI
YOK Belediyelerin kuruluşunu, organlarını, yönetimini, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenleyen 13.7.2005 tarihli ve 25874 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun Zabıtanın Görev ve Yetkileri başlıklı 51'inci maddesinin 3. fıkrasında, "Belediye zabıta teşkilatının çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, meslekten çıkartılma, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı kullanacakları aletler ile zabıta teşkilatında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye, bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir" hükmüne, İtfaiye başlıklı 52'inci maddesinin 1. fıkrasında ise "İtfaiye teşkilatının çalışma usul ve esasları, çalışanların görev ve yetkileri, memurluğa alınması için taşımaları gereken nitelikler, alacakları meslek içi eğitim, görevde yükselme, meslekten çıkartılma, giyecekleri kıyafet ve savunma amaçlı olarak kullanacakları aletler ile itfaiye teşkilatında hizmet gereklerine göre oluşturulacak birimler, İçişleri Bakanlığı tarafından çıkartılacak yönetmelikle düzenlenir. Belediye bu yönetmeliğe aykırı olmamak üzere ek düzenlemeler yapabilir" hükmüne yer verilmiştir. Söz konusu hükümler incelendiğinde, bu kadrolara atanacaklar için yapılacak sınavlara ilişkin düzenleme yapma yetkisine ise yer verilmemiştir.
(Kaynak: Takvim Gazetesi | 20.11.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.