Yatırımlarda Devlet Yardımları Hakkında Kararın Uygulanmasına İlişkin 2006/3 Numaralı Tebliğ’de 2007/1 Numaralı Tebliğ ile yapılan değişiklik uyarınca yatırımın teşvik belgesine bağlanabilmesi için toplam sabit yatırım tutarının 01.6.2007 tarihinden geçerli olmak üzere;
* KOBİ yatırımlarında asgari 200 bin YTL, azami 2 milyon YTL,
* Finansal kiralama şirketleri aracılığı ile gerçekleştirilecek yatırımlar için düzenlenen teşvik belgelerinde asgari 200 bin YTL,
olması gerekmektedir.
Mevcut düzenlemeler çerçevesinde teşvik belgeli yatırımlara sağlanabilen destek unsurları;
* Gümrük Vergisi muafiyeti
* Katma Değer Vergisi istisnası
* Faiz desteği
olarak belirlenmiştir.
2007/1 numaralı tebliği ile yapılan değişiklik uyarınca faiz desteği uygulamasına yönelik usul ve esaslar yeniden belirlenmiştir. Şöyle ki;
* Teşvik belgesinde faiz desteği öngörülen yatırımcılar faiz desteğinden yararlanabilmek için Hazine Müsteşarlığı ile protokol imzalayan bankalardan birisine başvurabileceklerdir. Bu başvuru üzerine bankaca yapılan değerlendirmeler sonucunda kredi kullandırılması uygun görülen projelere ilişkin faiz desteği müracaatları, yatırımcı adına protokolde belirtilen esaslar çerçevesinde Hazine Müsteşarlığı'na yapılacaktır. Bu bağlamda finansal kiralama şirketleri aracılığı ile yapılacak yatırımlar için finansal kiralama şirketi yatırımcı adına Hazine Müsteşarlığı'na müracaat edecektir.
* Aynı yatırım projesi için faiz desteği uygulanmasına yönelik olarak birden fazla finansal kiralama şirketi ve/veya banka istemde bulunamayacaktır.
* Kullanılmış makine ve teçhizat, KOBİ kapsamına girmeyen müteharrik karakterli yatırımlar ve kamu kurum ve kuruluşları ile kamu niteliğindeki kuruluşların yatırımları için faiz desteği uygulanmayacaktır.
* Kullanılan kredilerin faiz, kâr payı veya anaparalarının firma tarafından itfa planlarında belirtilen sürelerde ilk defa geri ödenmemesi halinde, bu durum ilgili bankalar veya finansal kiralama şirketi tarafından en kısa sürede Hazine Müsteşarlığı'na bildirilecektir. Bu durumda takip eden dönemler için Hazine Müsteşarlığı tarafından faiz ödemesi desteği yapılmayacaktır. Yatırımcıların kredi geri ödeme yükümlülüklerini yerine getirdiğinin bilahare ilgili kuruluş tarafından Hazine Müsteşarlığı'na bildirilmesi halinde, bildirimi izleyen ödemeler için herhangi bir uzatmaya gidilmeksizin tekrar başlatılacaktır. Bu aşamada da kredi geri ödemesine ait yükümlülüklerin aksamasının tekrarı halinde faiz desteği ödemesine son verilecektir.
Banka, faiz desteğine esas olan kredinin teşvik belgesi kapsamı yatırım için kullandırılmasıyla yükümlü tutulmuştur. Kredinin amacı dışında kullanıldığının belirlenmesi halinde Hazine Müsteşarlığı'nca kullandırılan faiz desteği tutarına ilgili banka tarafından bu kapsamdaki krediye uygulanan faiz oranını uygulamak suretiyle belirlenen meblağın 5 işgünü içersinde bütçeye gelir yazılmak üzere saymanlık hesabına yatırılması gerekmektedir.
Finansal kiralama şirketleri aracılığı ile gerçekleştirilen yatırım harcamalarının teşvik belgesi kapsamı yatırım için kullanılmasından finansal kiralama şirketi sorumlu olmaktadır. Finansal kiralama işlemine konu yatırım harcamalarının teşvik belgesi kapsamı dışında kullanıldığının belirlenmesi halinde itfa planında belirtilen toplam faiz desteği miktarının 5 işgünü içinde bütçeye gelir yazılmak üzere ilgili saymanlığa yatırılması zorunludur.
Faiz desteği oranları ise aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiştir.
Bankalardan,
* Kalkınmada öncelikli yörelerde yapılacak yatırımlar, KOBİ’lerin yapacağı yatırımlar Ar-Ge ve çevre konularında yapılacak yatırımların gerçekleştirilmesi için kullanılacak en az 1 yıl vadeli yatırım kredileri ile ilgili olarak, ilk 4 yıl için uygulanmak koşuluyla,
* Ar-Ge konusunda yapılacak yatırımların gerçekleştirilmesi için Hazine Müsteşarlığı tarafından uygun görülen yatırım dönemini müteakip azami bir yıllık sürede gerekli olan işletme malzemelerinin teminine yönelik olarak kullanılan en az altı ay vadeli işletme kredileri ile ilgili olarak ilk bir yıl uygulanmak koşuluyla her itfa planında belirtilen ödenecek faizin veya kâr payının, YTL cinsinden kredilerde 5 puanı, döviz kredilerinde ise 2 puanı bütçeden karşılanabilecektir. Finansal kiralama şirketleri aracılığı ile gerçekleştirilen yatırımlar için itfa planı yapılması kaydıyla aynı koşullarda faiz desteği sağlanabilecektir.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 25.09.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.