Türkiye, 22 Temmuz'da milletvekili seçimlerine hazırlanıyor. Adaylar açıklandı ve siyasi partiler de seçim vaatlerini yavaş yavaş açıklamaya başladı. Bütün partilerin üzerinde durduğu en önemli konulardan birisinin de işsizlik olduğunu görüyoruz. Yapılan bütün anketlerde halkın en büyük sorun olarak işsizliği gördüğü düşünüldüğünde sorunun önemi daha iyi anlaşılabilecektir.
TÜRMOB Genel Başkan Yardımcısı ve İSMMMO Başkanı Yahya Arıkan, geçtiğimiz hafta İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO)'nın "İşsizlik Sigortası ve Yeni Gelişmeler" başlıklı raporunu kamuoyuna açıkladı. 30 Nisan 2007 itibarıyla, İşsizlik Sigortası Fonunun toplam varlığının 25.869.000.000 YTL olduğu ve bugüne kadar 814.104 kişinin işsizlik sigortasından yararlanmak suretiyle toplam 1.277.000.000 YTL tutarında işsizlik ödeneği verildiği tespit edilmiştir. Nisan 2007 dönemi içerisinde 103.251 kişi İşsizlik Sigortası Fonundan yararlanmış.
"İşsizlik Sigortası ve Yeni Gelişmeler" başlıklı raporda, işsizlik sigortasından yararlanma şartları oldukça ağır olduğu ve mutlaka yararlanma şartlarının düzeltilmesi gerektiği belirtiliyor. Bugün geldiğimiz noktada işsizlik sigortasından yararlanmada bir tıkanma olduğu görülüyor. Bu bağlamda, "İşsizlik Sigortası ve Yeni Gelişmeler" başlıklı raporla işsizlik sigortasına yönelik sorunlara ciddi çözümler önerilmiştir. Buna göre;
1) İşsizlik sigortasına 600 günden az prim ödeyenlerin de yararlanabileceği bir şekilde değişiklik yapılmalıdır. Buna göre son üç yılda ;
. 450 gün çalışmış sigortalılar 120 gün,
. 600 gün çalışmış sigortalılar 180 gün,
. 900 gün çalışmış sigortalılar 240 gün,
. 1080 gün çalışmış sigortalılar 300 gün süre ile İşsizlik Sigortası hizmetlerinden yararlanabilmelidir.
2) Yine, son 120 gün kesintisiz çalışmış olma şartı kaldırılmalıdır.
3) İşsizlik sigortası ödeneğinin tavan tutarı olan asgari ücretin net tutarı (Halen 403,03 YTL), artırılarak asgari ücretin net tutarının 2 katı olarak (806,06 YTL) uygulanmalıdır.
4) İşsizlik sigortasından yararlanmayan diğer işsizlere de mesleki ve teknik eğitim verilmelidir. Böylece hem nitelikli işgücü artmış olacak hem de işsizlik sigortası kaynaklarından diğer işsizler de yararlandırılmış olacaktır.
5) İşsizlik Sigortası Fonunda yeterli kaynak toplandığı dikkate alındığında hem işverenlerin prim yükünün azaltılarak istihdamın teşvik edilebilmesi hem de işsizlik sigortasından dolayı kamuya gelen yükün hafifletilmesi için mutlaka işsizlik sigortası primleri düşürülmelidir. Buna göre ;
. % 1 işveren,
. % 1 işçi ve
. % 0,5 devlet payı olmak üzere toplam % 2,5 olarak uygulanmalıdır.
6) İstihdamın önündeki en büyük engellerden birisi olan eski hükümlü, terör mağduru, özürlü çalıştırma yükümlülüğü için gereken aynı ilde 50 işçi çalıştırma koşulunun, aynı işyerinde 250 işçi çalıştırılması şeklinde değiştirilerek, bu kapsamda çalıştırılanların vergi ve sigorta primine devlet katkısı getirilmelidir.
İşsizlik sigortasının mutlaka yukarıda belirtilen çözüm önerileri de dikkate alınarak sağlıklı bir yapıya kavuşturulması kamuoyunun en büyük beklentisidir. Özellikle işsizlik sigortasından yararlanmayan diğer işsizlere de mesleki ve teknik eğitim verilmesine ilişkin öneri bütün partilerin seçim vaatlerinde yer almalıdır.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 13.06.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.