Günün Sözü :
"Ne güzeldi kaşı gözü,
Meslekte oldu şaşı.
Başladı büyük havayla,
Şimdi dazlak kafayla."
Muhasebeciler neden yaşlı görünür?
Yazılmamış bir kitaptan söylenmemiş bir söz
İZMIR VALİLİĞİ Defterdarlık Vasıtalı Vergiler Gelir Müdürlüğü'nün 05.05.2005 tarih ve DEF.0.35.12/KDV-02-5062 sayılı aşağıdaki muktezası bizi bu anlamda biraz geçmişe götürdü.
"Bu itibarla, mülkiyeti Hazine'ye ait olan alanda kurulu bulunan "Doğalgaz Kombine Çevrim Santralı"nda soğutma suyu olarak kullanılacak 'deniz suyu'nun 2886 sayılı yasanın 51. maddesinin (g) bendine göre yapılacak pazarlık sonucu kararlaştırılacak bedel karşılığında kiralanması işleminin işletme hakkının kiralanması olarak değerlendirilmesi gerektiğinden, sözü edilen kiralama işleminin katma değer vergisine tabi tutulması ve mülkiyeti Hazine (Milli Emlak Genel Müdürlüğü)'nün başka faaliyetleri nedeniyle katma değer vergisi mükellefiyetinin bulunmaması nedeniyle, ödenmesi gereken söz konusu verginin sorumlu sıfatıyla kiralayan tarafından 2 No'lu katma değer vergisi beyannamesi ile beyan edilip ödenmesi gerekmektedir."
Özetle Devlet, Allah'ın denizinin suyunu satıp bir de KDV istemiş anlaşılan.
Benim aklımdan bu muktezayı okuyunca Sülün Osman geçti. Hatırlarsınız, eskiden İstanbul için taşı toprağı altın denilirdi. Bir de bu beklentiyle İstanbul'a gelenlerin belalısı Sülün Osman; saat kulelerini, köprüleri, gar binalarını "meraklılarına" satan adam. O zamanlar KDV Kanunu hayatta değildi ama olsaydı eminim ki sattığı saat kulesi ya da deniz suyu için fatura da keser, KDV de tahsil ederdi. Beyan eder miydi onu bilemiyorum...
Maliye Bakanlığı'nın kara listesi
İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı tahminen 40,000 şirketi fişlemiş (kara listeye almış) vaziyette.
Ödediğiniz KDV'yi mal veya hizmet satın aldığınız firma şayet fişlenmişse iade alamayabilirsiniz. Bu fişleme netice itibariyle Mali İdare'nin sizi sahtekâr veya her an sahtekârlık yapma ihtimali içinde gördüğünü göstermektedir.
Bu listeye girmek çok kolay, bu listeden çıkmak çok zordur. Aslında bu listeye girmemek şans işidir. Bu listeye, listenin oluşturulma mantığı dikkate alındığında hemen hemen harcama yapan tüm şirket ve kurumlar girebilir. Hatta kamu kurumlarını listeye alsalar Maliye Bakanlığı'nın kendisi de girebilir.
Aman yanlış anlaşılmasın, haşa huzurdan, Maliye Bakanlığı'na sahtekâr veya sahtekârlık yapma ihtimali var demiyoruz. Ne söylemek istediğimiz, bu fişlemenin nasıl yapıldığını kısaca izah ettiğimizde daha rahat anlaşılacaktır.
Şayet sizin mal veya hizmet aldığınız bir firma incelenirken, bu firmaların kayıtlarında, bu firmaların da mal veya hizmet aldığı firmalarla ilgili bir problem (sahte belge, yanıltıcı belge) çıksa, incelenen firma ile birlikte, bu firmadan mal ve hizmet alanların tamamı da fişlenebilmektedir.
Kayıtlarında sahte belge bulunan firma, sahte belge kullananlar tertibinden, ondan mal veya hizmet alanlar da sahte belge kullanma ihtimali bulunanlar tertibinden fişlenmektedirler. Kayıt dışılığın en iyimser tahminlerle % 50 olarak tahmin edildiği, sahte veya muhteviyatı ile yanıltıcı belge kullanımının çok yaygın olduğu ülkemizde bu listelere girmek sadece an meselesidir.
Bir kez listeye girdiniz mi de vebalı muamelesi görebilir, çok süratle müşteri portföyünüzü kaybedebilir, ağzım, gözüm diyene kadar da batabilirsiniz. Hem de ne olduğunu, neden olduğunu anlamadan. Bu nedenle bu konularda uyanık olun. En ufak bir koku aldığınızda, sürat ve ciddiyetle konunun üzerine gidin.
Bu liste çeşitli sütunlardan oluşmakta.
Listede ismi bulunan şirketler;
. Sahte belge düzenleyenler,
. Sahte belge düzenleme ihtimali olanlar,
. Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyenler,
. Muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleme ihtimali olanlar,
. Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullananlar,
. Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullanma ihtimali olanlar,
. Sahte veya muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge düzenleyen şirketlerin ortaklarının ortak olduğu şirketler,
şeklinde sınıflanmıştır.
Kara listeye nasıl girilir?
. Vergi incelemeleri nedeniyle
- İncelemede sahte/muhteviyatı itibariyle yanıltıcı belge kullandığı iddia olunanlar,
- Bu şirketlerden mal veya hizmet alanlar,
- Bu şirketlere mal veya hizmet satanlar,
. İhbarlar,
. Polis raporları,
. Adreste bulunamama vb.
Kara listeden nasıl çıkılır?
. Danıştay aşamasından geçerek kesinleşmiş yargı kararıyla,
. Dilekçe ile başvurulup somut belgelerle yanlışlıkla girildiği ispatlanabilirse,
. Tarhedilen vergi, ceza ve faizler tamamen ödenirse.
Kara listeye girdiğinizden nasıl haberiniz olur?
. Müşterileriniz birden bire azalır,
. Tesadüfen
Neden sahte belge kullanılıyor?
. Gelir-Kurumlar vergisi matrahını azaltmak (gider yaratmak),
. Belgesiz bir harcamayı belgeli hale getirmek,
. Tahsil edilen KDV'yi devlete ödememek,
. KDV iadesi alabilmek, alınan iade tutarını yükseltebilmek,
. Teşviklerden yararlanmak,
. Şirkette bir yolsuzluğu gizlemek,
. Önceki süreçlerde mal kayıt dışı ise
. Türkiye'ye kaçak giren mallar için,
. Tarım sektöründe müstahsilden yapılan alımlar
(KDV ve stopaj nedeniyle),
. Belgelenemeyecek komisyon vb. harcamalar nedeniyle,
. Vergi veriyor olmayı haksız rekabet olarak algılamak,
. Kazancı şahsi servete dönüştürme hırsı,
. Vergi vermek yerine, yatırım yapıyoruz düşüncesi,
. Suç gibi algılanmıyor,
. Suçlu gibi hissedilmiyor.
Yurtdışına çıkarken pasaportunuza el konmaması için ne yapmalı?
Sizi bilmem ama her yurtdışına çıkışta benim yüreğim bir yanlışlık olur da "Vergi borcunuz varmış, yurtdışına çıkamazsınız" derler mi diye titrer. Aslında bu konuda yapılacak basit bir kontrol yöntemi var. Vize, bilet, otel vb hazırlıklar yapılırken, yapılacak işler listesine şirketinizin İnternet Vergi Dairesi'ndeki hesabının kontrolünü de ekleyin. Vergi dairenizden alacağınız bir şifre ile vergi borcunuz olup olmadığını, internet üzerinden sürekli kontrol edebilme imkanı var.
Masamdaki bomba!
Bir şirketin genel müdürü olan bir arkadaşımdan telefon aldım. "Biliyor musun masamda bir bomba var." dedi. Bir kurye şirketi ile adına gelen paketi açtığında, gümrüğe beyanı gereken bir eşyanın yanlışlıkla gümrüklenmeden masasına kadar getirildiğini ve ne yapacağını bilemediğini söyledi. Ben de bizim Gümrük Bölümümüzün Direktörü Cenk Ulu'yu arayıp sordum, "ne yapılabilir" diye. Ancak ithalattan sonra bir şey yapılamayacağını, fiili ithalle birlikte beyan edilmeksizin ülkeye mal girişi yapılmış olacağını ifade etti.
Bu arada İstanbul Defterdarlığı'nın verdiği bir mukteza aklıma geldi. Muktezada, bu tür durumlar için, şayet sadece sorun gümrükte ödenecek KDV ise "sorumlu sıfatıyla KDV beyanında bulunulabilir" anlamına gelen bir görüştü.
Sonuçta, uzun lafın kısası bir şekilde mali yükümlülüğü yerine getirilse bile, sonradan bu tür hataların tam anlamıyla tamiri (yargı kararları varsa da) mümkün olamayabiliyor. Tavsiyemiz, kurye ile gelen malzemelere azami özenin gösterilerek bu tür problemler yaratılmaktan kaçınılmasıdır.
Alırken bedelini düşük gösterdiğiniz gayrimenkulü elinizden alabilirler
Çoğu zaman satıcının sattığı gayrimenkulün değerini tapuda düşük gösterilmesi teklifi ile karşılaşılır ve size olan maliyetin de bir miktar azalması için bu teklife fazlaca direnmezsiniz. Ancak bazı yargı kararları nedeniyle bu durum çok tehlikeli sonuçlar doğurabilir. Satıcının herhangi bir nedenle bir alacaklı tarafından takibe alınması halinde, alacaklı yapılan gayrimenkul satışlarının muvazaalı olduğu gerekçesi ile satışın iptalini talep edebilir. Muvazaa iddiası ileri sürüldüğünde, alacaklılar, bedelin emsaline göre tapuda düşük gösterilmiş olmasını delil olarak kullanmaktadırlar. Şayet elinizdeki belgelerle gerçek bedeli ispatlayamazsanız, Yargıtay satışın iptaline ve gayrimenkulün alacağını takip eden alacaklıya, alacağına karşılık devrine karar verebilmektedir.
Bu konuda işlem tesis ederken mutlaka avukatınızla birlikte hareket etmenizi tavsiye ediyoruz. Yeri gelmişken, bu konuda ikinci bir hatırlatmada bulunayım. Satın aldığınız gayrimenkulün emlak vergileri ödenmemişse, bundan alıcı da, satıcı gibi müteselsilen sorumludur.
AB tasarruf direktifi ne getirebilir?
Üzerinde çalışılan direktif uygulamaya girdiğinde üye ülkeler birbirlerine, birbirlerinin vatandaşlarının kendi ülkelerinde elde ettikleri faiz, kar payı gibi gelirlerini bildirecekler. Sisteme, İsviçre gibi ülkeler de dahil edilecek.
Gelir sahibine İsviçre için seçimlik bir hak verilmesi gündemde; ya bildirilmesine izin verecek ya da isim bildirilmeksizin %35 vergi kesintisine razı olacak. Kesilen bu verginin % 30'u, kişinin vatandaşı olduğu ülkeye gönderilecek, kalan %5 de İsviçre'ye kalacakmış.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 18.05.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.