Geçtiğimiz hafta Uluslararası Yatırımcılar Derneği’nin (YASED) Dünya Bankası ve Hazine Müsteşarlığı’nın desteği ile düzenlediği “Başarıya Giden Yolda Fırsatlar Ülkesi Türkiye” adlı konferans Başbakan Recep Tayip Erdoğan, Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, Devlet Bakanı Ali Babacan, bürokratlar, dünyanın önde gelen şirketlerinin yöneticileri ile çok sayıda işadamı ve akademisyenin katılımıyla gerçekleştirildi. Büyük ilgi gören ve basında da geniş yer bulan konferansın ülkemize kısa ve uzun vadede fayda getirmesini temenni ediyoruz.
Geniş ve sürekli büyüyen bir iç pazarı, kurumsallaşma yönünde ciddi atılımların yapıldığı bir ekonomisi, gelişmiş ve dinamik bir yerli sanayiye sahip olması, bölgede lider ve örnek bir ülke görüntüsü vermesi, enerji koridorunda bulunması, liberal politikaları benimsemesi, nitelikli bir işgücüne sahip olması, AB ile Gümrük Birliğinin başarıyla sürdürmesi, AB ile tam üyelik müzakerelerine başlaması, önceki yıllara kıyasla görece bir siyasi ve ekonomik istikrar kazanmış olması, ülkemizi uluslararası yatırımcılar için bir fırsatlar ülkesi haline getirmiştir.
Sermayenin yüzde 22'si yabancı
Türkiye’ye gelen yatırımlar, daha önce Avrupa Birliği’ne üye olmuş diğer ülkelerde olduğu gibi başarılı özelleştirmeleri takip eden birleşme ve satınalma şeklinde gerçekleşmektedir. Bu anlamda, kamuoyunda zaman zaman dile getirilen “yabancı sermaye sadece özelleştirmelere ilgi gösteriyor, yeni yatırım yapmıyor” şeklindeki eleştirinin çok uzun olmayan bir zaman sürecinde mesnetsiz kalacağına inanıyoruz. Doğrudan yabancı sermaye yatırımlarında ülke olarak sahip olduğumuz potansiyelin altında bir performansımız olmasına rağmen 2005 yılı İSO 500 istatistiklerine göre toplam sermayenin yüzde 22’sini yabancı sermaye oluşturmakta, yapılan ihracatın yüzde 30’u, istihdamın ise yüzde 26’sı yabancı sermayeli kuruluşlar tarafından gerçekleştirilmektedir. Öte yandan, 2006 yılında Türkiye’de gelen doğrudan yabancı sermaye miktarı cari açığın yüzde 65’ini karşılamıştır.
Ülkemiz için en önemli fırsatlardan biri de uluslararası piyasalardaki uzun vadeli yatırım fonlarıdır. Bu fonların önümüzdeki yıllarda birleşme ve satınalmalar yoluyla girdiği Türkiye pazarında daha fazla öne çıkacağını, satın aldığı ve ortak olduğu KOBİ ölçeğindeki firmaların yeniden yapılandırmasına katkı sağlayacağını, verimliliği artıracağını öngörmekteyiz. Bu sürecin “greenfield” olarak tanımlanan yeni yatırımlar için elverişli ortam hazırlayacağı ise muhakkaktır.
Türkiye'nin stratejisi
Ülkemizin yıllık olarak çekebileceği uluslararası doğrudan yatırım tutarı 30 milyar dolar düzeyindedir. Türkiye’nin sadece iç pazarı 73 milyonluk geniş ve henüz doymamış bir pazar niteliğindedir. Ekonomik ve siyasi istikrar artıkça, hızlı büyümeyle birlikte insanımızın alım gücü de artacak, Türkiye muasır medeniyet hedefine daha fazla yakınlaşacaktır.
Peki fırsatlardan en üst düzeyde yararlanabilmek için ne yapılması gerekiyor?
Ya da ülkemizde her şeyin tozpembe olduğunu söylemek mümkün mü? Bu köşenin okurları, bu köşede pembe tablo çizmediğimize, çoğu kez uygulamalara ilişkin eleştiriler yaptığımıza şahittir. Evet, ülkemiz sahip olduklarıyla ciddi fırsatlara sahiptir. Ancak bir o kadar da sıkıntısı bulunmaktadır. Nitekim bu sıkıntıları bugüne kadar tamamen aşamadığımız içindir ki arzuladığımız gelişme düzeyine henüz ulaşamadık. Bu anlamda, Türkiye’nin bir an önce kendi yabancı yatırım stratejisini oluşturması ve hayata geçirmesi gerekmektedir.
Burada bir hakkı da teslim etmek gerekiyor. Bir önceki konferansımızda, doğrudan yabancı yatırım stratejisinin unsurları arasında “yatırım promosyon ajansının kurulması” ve “kurum kazancı üzerindeki vergi yükünün azaltılması”nı da saymıştık. Bu süre zarfında, kurumlar vergisi oranının yüzde 20’ye düşürülmüş olması ve yatırım promosyon ajansının kurulmuş olması sevindirici gelişmeler olmuştur.
(Kaynak: Referans Gazetesi | 27.02.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.