Bazı kişiler için bazı aylar önemlidir. Benim için şubat ayı önemli olduğu kadar üzücü günlerle doludur.
"DÜNYA" gazetesini ekonomi dünyasına kazandıran Nezih Demirkent ile sevgili eşi Işın Demirkent, şubat ayında ebediyete intikal etmişlerdir. Bunun için şubat ayının gelişi ile beraber hüzünlenir, geçmişi hatırlarım. Basın yaşamında erişilmez büyüklüğe sahip Nezih Demirkent'le dolu dolu geçen 20 yıllık bir beraberliği belleğimde yeniden yaşatırım.
Basın dünyasının duayeni ile ilim dünyasının istisnai bir insanı olan Işın Demirkent, bugün aramızda fiziken yoklar, ancak benim için onlar her vakit var olacaklar.
Anadolu sevdalısı, bilginin ve doğruların ancak kaynağından öğrenilebileceğini çevresine öğreten ve bu özelliği ile kendisini kabul ettiren Nezih Demirkent, bugün için artık bir efsane, erişilmesi mümkün olmayan bir büyük, bir basın önderidir.
2001 yılında kaybettiğimiz Nezih Demirkent'i tanımak, O'nunla birlikte düşünmek ve çalışmak ancak O'nu tanıyanların bilebileceği ve yaşayabileceği bir haz, bir şans ve bir övünç nedenidir.
Kendisine basın sektörü dışında önerilen her türlü görevi duraksamasız reddeden hiçbir vakit siyasi bir kişiliğe sahip olmayı düşünmeyen, sadece ve sadece güvenilir bir basın mensubu olarak kalmayı yeğleyen ve tüm yaşamını bu çerçevede sürdüren Nezih Demirkent'le beraber olanların sayısı da her yıl biraz daha azalmasına karşılık, O'nun vazgeçilmez kurallarına özen gösterenlerin varlığı, yine O'nun dostlarını, yani bizleri ümitlendirmektedir.
"O" her vakit her yönü ile gelişmiş, güçlü bir ekonomik yapıya, eğitilmiş insanların üretkenliğinden kaynaklanan zenginliğe sahip, Cumhuriyet ilkelerine bağlı bir dünya ülkesi Türkiye modelinin oluşmasını hayal eder, bu olgunun gerçekleşmesinde basının rolünü önemserdi.
Bu gün Türk basın dünyasında aktif rol üstlenenlerin hemen hemen hepsinde Demirkent okulundan yetişmişlerin var olduğunu dikkate aldığımızda, Nezih Demirkent'in önemi bir kat daha artmakta, belleklerimizde Nezih Demirkent'i yaşatmamızın gerekçesini bizlere göstermektedir.
Nezih Demirkent bir süre "DÜNYA" gazetesinde "Salı Yazıları" ile bizlere adeta basın ahlakı ve hukuku dersi vermiştir. O'nun için de Salı Yazıları'nın ayrı bir önemi vardır.
Zaman zaman Salı Yazıları'nı basımdan önce okuma fırsatını bulurdum. Daha doğrusu "O" bazı yazılarının önceden benim tarafımdan okunmasını isterdi. Çoğu kez Salı Yazıları tüm basın organlarının sütunlarına da aksederdi. Salı Yazıları belli bir süre sonra günlük yayın organlarının hafta başlarında benzer biçimde haftalık değerlendirmeler şeklinde yer almaya başladı.
Bu gün basın camiasının yayım yelpazesinde yer alan günlük gazetelerin tümünde izi bulunan Demirkent'in ebediyete intikalinden bu yana tam altı yıl geride kaldı.
DÜNYA Gazetesi'nde bana O'nun istemi ile açılan "Bize Göre" köşesini yaklaşık 26 yıldır yaşatmaya çalışırken her yazımda O'nu kaybettikten sonra kendimi hep O'na danışır gibi hissettim.
Ancak, bu güne kadar emaneti taşıma olanağını ve gücü kendimde buldum. Nezih Demirkent'in DÜNYA'sında yüzlerini görme fırsatını bulamadığım binlerce dostum oldu. Bu bağlamda DÜNYA Gazetesi'ni Anadolu'da bir köy okulunda da okunduğunu veyahut da bir sınır karakolunda vatani görevini yapanlarca da izlendiğini öğrendim. Onların sorularına muhatap oldum.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde siyasi parti ayrımı yapılmaksızın elinde DÜNYA Gazetesi'ni sallayarak bir ekonomik tartışma konusuna yazılarımı delil gösteren Sayın Milletvekilleri'mizi gördüm.
Günlük yazılarımı akademik yükselmede kullanmak için izin isteyen bilim adamlarına büyük bir kıvanç içersinde "evet" derken hep Nezih Ağabey'i hatırladım.
Ancak her yolun bir sonu olduğunu, sona gelirken de durup bir etrafı görmenin de gerekli olduğunu yine O'ndan öğrendim.
Bu gün sayın okurlarım, ben de yolun sonuna geldim.
Nezih Ağabey ve Işın Hocam sizi hiçbir vakit unutmayacağım.
(Kaynak: Dünya Gazetesi | 12.02.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.