Birkaç gün önce, bir ajans tarafından servis edilen bir haberde aynen; Anayasa Mahkemesi’nin Sosyal Güvbazı maddelerini (imla hatası orijinal metinden kaynaklanmakta olup doğrusu Sosyal Güvenlik reformunun bazı maddelerini olacaktır) iptal etmesine karşın SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı internet ortamında bir araya getirildi. Söz konusu kurumların internet adreslerine girildiğinde Sosyal Güvenlik Kurumu’nun internet sitesi açılıyor diyordu. Söz konusu haber bir çok gazetede yer almıştı.
Oysaki Anayasa Mahkemesi kamuoyunda Sosyal Güvenlik Reformu olarak adlandırılan 5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun bazı maddelerini iptal edip, bazı maddelerinin de yürürlüğünü durdurmuştu. Ancak sosyal güvenlik kurumlarının tek çatıda birleştirilmesine ilişkin 5502 sayılı Kanunla ilgili herhangi bir iptal kararı vermemişti.
Dolayısıyla Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı faaliyetine devam etmektedir. SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı internet ortamında bir araya gelmiş olmasından daha doğal bir sonuç olabilir mi? Burada tekrarlamakta yarar var; sosyal güvenlik reformunun ilk aşaması olan SSK Başkanlığı, Bağ-Kur Genel Müdürlüğü ve T.C. Emekli Sandığı Genel Müdürlüğü’nün Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı adı altında ve tek çatıda birleştirilmesine herhangi bir itiraz olmadığı gibi, dava da açılmamıştır.
Özürlülere erken emeklilik
Kadriye Şener Karagöl, ilk defa 01.06.1992 tarihinde sigortalı olduğunu, 1992-1997 arasında isteğe bağlı prim ödediğini, 1997’den sonra da normal sigortalı olarak çalıştığını ve yüzde 55 özürlü olup sakatlık vergi indiriminden yararlandığını ve nasıl emekli olabileceğini soruyor.
‘Türkiye Özürlüler Araştırması’ sonuçlarına göre özürlü olan nüfusun toplam nüfus içindeki oranı yüzde 12.29’dur. Buna göre ülkemizde 8.431.937 kişi özürlü olarak yaşamlarını sürdürmektedir. Sigortalı olarak ilk defa çalışmaya başladığı tarihten önce malul sayılmayı gerektirecek derecede hastalık veya sakatlığı bulunanlar malulen emekli olamamaktadır. Bu nedenle, özürlülere daha erken yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin düzenlemeler yapılmış ve diğer çalışanlardan farklı bir emeklilik sistemi öngörülmüştür. Sakatlık nedeniyle vergi indiriminden yararlanmaya hak kazanmış durumda olan özürlü sigortalıların yaşlılık aylığı bağlanmasına ilişkin uygulama 06/08/2003 tarihinde değiştirilmiştir. Ancak, 06/08/2003 tarihinden önce çalışmaya başlayan ve sakatlığı nedeniyle vergi indiriminden yararlandığını belgelendiren özürlü sigortalılar için kademeli bir geçiş öngörülmüştür.
Yüzde 55 özürlü (3. derece) olup sakatlık indiriminden de yararlanan okurumuzun 06/08/2003 tarihi itibariyle 9 yıldan fazla ve 12 yıldan az sigortalılık süresi bulunduğu için 16 yıl sigortalılık süresi ve 3760 gün prim ödeyerek emekli olabilecek.
Bağ-Kur’lunun yaşlılıktan emekliliği
Okurumuz Mustafa Ünal, 17 yıl 8 ay Bağ-Kur primi ödediğini, 54 yaşında olduğunu ve ekonomik sıkıntılarından dolayı emekli olmak istediğini belirterek nasıl emekli olabileceğini soruyor.
Bağ-Kur’dan iki şekilde emekli olmak mümkündür. Birincisi, normal emeklilik olup, erkek sigortalıların 9000 gün, kadın sigortalıların ise 7200 gün prim ödemesi ve yaş koşulunu da tamamlamaları halinde emekli aylığı bağlanabilmektedir. İkincisi ise yaşlılık nedeniyle kısmi emeklilik olup, yaşının ilerlemesine rağmen prim gün sayısını dolduramayan sigortalılar 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeyerek daha erken emekli olabilmektedir. Buna göre okurumuz yaşlılıktan dolayı 15 tam yıl (5400 gün) prim ödeyerek ve 57 yaşını doldurarak kısmi emekli olabilecektir. Prim günü doldurmuş olmakla birlikte yaşının dolmasını bekleyecektir.
(Kaynak: Star Gazetesi | 31.01.2007)
>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.
>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.
>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.
>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.