SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
İmalat olmadan sadece fason olarak yaptırılan mallar ihraç kayıtlı teslime konu olabilir mi?

İmalat olmadan sadece fason olarak yaptırılan mallar ihraç kayıtlı teslime konu olabilir mi?

 

Soru:

 

İmalat olmadan sadece fason olarak yaptırılan mallar ihraç kayıtlı teslime konu olabilir mi?
 


Cevap:
Tekstil sektöründe fason hizmet faaliyetinde bulunan şirketlerin en çok sordukları sorulardan biri de fason olarak yaptırılan malların ihraç kayıtlı teslime konu olup olmadıklarıdır. Çünkü bilindiği gibi ihraç kayıtlı teslimin en önemli şartı malın imalat süreci sonucu mamul hale gelmesidir. Öncelikle konuyu KDV kanunu ve ilgili tebliğler kapsamında ele alalım. 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunun 11/1-c maddesinde; "İhraç edilmek şartıyla imalatçılar tarafından kendilerine teslim edilen mallara ait katma değer vergisi, ihracatçılar tarafından ödenmez. Mükelleflerce tahsil edilmeyen ancak ilgili dönem beyannamesinde beyan edilecek olan bu vergi, vergi dairesince tarh ve tahakkuk ettirilerek tecil olunur." hükmü yer almaktadır.

23 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin "Mal ve Hizmet İhracatı" başlıklı (C) bölümünde; "Bu maddenin uygulanmasında imalatçı deyimi; bir maddenin şeklini, niteliğini veya terkibini; makina, alet veya el emeği yardımı ile kısmen veya tamamen değiştirilmesini sağlayanları ifade eder." açıklaması yapılmıştır.

Konuyla ilgili açıklamaların yer aldığı 27 Seri No.lu Genel Tebliğin (A) bölümünün "4.Yukarıda Belirtilen Şartları Taşıyan ve Kapasite Yetersizliği Nedeniyle Üretim Konusu Malların Bir Bölümünü, Kendi Üretimine İlave Olarak İşletme Organizasyonunu ve İşin Riskini Üstlenerek, Fason Ücreti Ödeyerek Başka Firmalara Yaptıranlar" başlıklı bölümünde;
"Yukarıda yer alan şartları topluca taşıyan imalatçılar belli bir dönemde kapasitelerinin üstünde mal teslim taahhüdünde bulunabilmektedirler. Bu durumdaki firmalar kendi imalat kapasitelerini aşan talepleri karşılayabilmek amacıyla başka firmalara, işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenip, ham ve yardımcı maddelerini sağlayarak fason ücreti karşılığında mal imal ettirebilmektedirler.

Bu firmalar da gerek kendi ürettikleri ve gerekse sanayi sicil belgesinde yazılı üretimleri konusunda kendi üretimlerine ilave olarak işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenip ham ve yardımcı maddelerini sağlayarak fason ücreti karşılığında imal ettirdikleri mallar açısından imalatçı sayılacaklardır.


Söz konusu "işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenmek"ten kasıt, imalatın imal ettirenin istemleri doğrultusunda gerçekleştirilmesi ve fason işi yapan firmaya sadece fason ücreti ödenmesidir." açıklaması yer almaktadır.

Yukarıda yer alan Tebliğ açıklamalarından da anlaşıldığı üzere, imalatçıların gerek kendi ürettikleri ve gerekse sanayi sicil belgesinde yazılı üretimleri konusunda kendi üretimlerine ilave olarak işletme organizasyonunu ve işin riskini üstlenip ham ve yardımcı maddelerini sağlayarak fason ücreti karşılığında imal ettirdikleri mallar açısından tecil-terkin kapsamında işlem yapılabilecektir.

Ancak, hemen şunu da belirtmek isterim ki üretim faaliyetinin durdurularak dışarıdan fason olarak yaptırılan malların ihraç kayıtlı olarak teslim edilmesi mümkün değildir.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(11.08.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM