SORU - CEVAP (Her gün 1 SORU - 1 CEVAP)
Faaliyetimiz gereği sık sık yerli ve yabancı sanatçılara kendi ürünleri üzerindeki manevi ve mali hakların ödemesini yapıyoruz. Bu ödemelerin stopaj boyutu hakkında bilgi verir misiniz?

Faaliyetimiz gereği sık sık yerli ve yabancı sanatçılara kendi ürünleri üzerindeki manevi ve mali hakların ödemesini yapıyoruz. Bu ödemelerin stopaj boyutu hakkında bilgi verir misiniz?

 

Soru:

 

Faaliyetimiz gereği sık sık yerli ve yabancı sanatçılara kendi ürünleri üzerindeki manevi ve mali hakların ödemesini yapıyoruz. Bu ödemelerin stopaj boyutu hakkında bilgi verir misiniz?


Cevap:
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 65. maddesinde, “Her türlü serbest meslek faaliyetinden doğan kazançlar serbest meslek kazancıdır. Serbest meslek faaliyeti; sermayeden ziyade şahsi mesaiye ilmi veya mesleki bilgiye veya ihtisasa dayanan ve ticari mahiyette olmayan işlerin işverene tabi olmaksızın şahsi sorumluluk altında kendi nam ve hesabına yapılmasıdır.” hükmüne yer verilmiş olup, müteakip 66. maddesinin 4. bendinde, konser veren sanatçıların serbest meslek erbabı olduğu hükme bağlanmıştır.

Aynı Kanunun 18. maddesinde ise; “Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video band, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat gelir vergisinden müstesnadır.

Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir.

Yukarıda yazılı kazançların arızi olarak elde edilmesi istisna hükmünün uygulanmasına engel teşkil etmez.

Serbest meslek kazançları istisnasının bu Kanunun 94. maddesi uyarınca tevkif suretiyle ödenecek vergiye şümulu yoktur.”hükmüne yer verilmiştir.

Diğer taraftan, Gelir Vergisi Kanununun 6. maddesinde, Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişilerin sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratları üzerinden vergilendirileceği hüküm altına alınmış olup, 7. maddesinde, dar mükellefiyete tabi kimseler bakımından kazanç ve iradın Türkiye’de elde edilme şartları, serbest meslek kazançlarında, serbest meslek faaliyetlerinin Türkiye’de icra edilmesi veya Türkiye’de değerlendirilmesine……… bağlanmıştır.

Sanat icrası gayesiyle Türkiye’ye gelen sanatçıların, sanatçılara eşlik eden diğer müzisyen, yönetmen ve ses sanatçılarının Türkiye’de bu işler karşılığında elde ettikleri gelirler serbest meslek kazancı sayılmak suretiyle, dar mükellefiyet esasında vergilendirilecektir.

Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94. maddesinde sayılan ödemeleri nakden veya hesaben yaptıkları sırada istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben tevkifat yapmaya mecbur olanlar belirtilmiş, maddenin 2’inci fıkrasında;

“Yaptıkları serbest meslek işleri dolayısıyla bu işleri icra edenlere yapılan ödemelerden (Noterlere serbest meslek faaliyetlerinden dolayı yapılan ödemeler hariç);

a)18 inci madde kapsamına giren serbest meslek işleri dolayısıyla yapılan ödemelerden %17,

b)Diğerlerinden %20,”(2006/11449 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre 01.01.2007 tarihinden itibaren yürürlüğe giren oran) hükmüne yer verilmiştir.

Ayrıca, söz konusu tevkifat uygulamasında, ödeme yapılan yabancı uyruklu kişinin mukimi oldukları ülke/ülkeler arasında mevcut bir çifte vergilendirme önleme anlaşması bulunması halinde ise anlaşma hükümlerinin dikkate alınması gerekeceği hususu açıktır.

Bu açıklamalara göre; yerli ve yabancı Fikri ve Sanat Eserlerini meydana getiren eser sahipleri ile bu eserleri icra eden yerli ve yabancı sanatçıların ürünleri üzerindeki manevi ve mali hakların ödemelerinde 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 94-2/a bendi gereğince %17 gelir vergisi tevkifatı yapılması,

Ayrıca, yönergeye göre ödeme yapıldığı belirtilen kareograflara ise aynı maddenin 2/b bendi gereğince %20 gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.


Koray ATEŞ
Serbest Muhasebeci Mali Müşavir
E. Öğretim Görevlisi - Denetçi
korayates@muhasebetr.com
www.MuhasebeTR.com

(24.02.2010)

Kaynak: www.MuhasebeTR.com

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM