GÜNCEL MEVZUAT
Tekstil, Giyim, Deri ve Mobilya İmalatı Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelere Sigortalı Başına 2.500 TL Destek Verilecektir - MuhasebeTR

Tekstil, Giyim, Deri ve Mobilya İmalatı Sektöründe Faaliyet Gösteren İşletmelere Sigortalı Başına 2.500 TL Destek Verilecektir

ÖZET

KOSGEB internet sitesinde açıklandığı üzere;

1- Destek kapsamında küçük ve orta boy işletmelere aylık, 30 prim gün için 2.500 TL destek sağlanacaktır. Destek üst limiti 249 çalışan üzerinden 360 prim gün çalışma karşılığı olarak 7.470.000 TL olacaktır.

2-    Sigortalı başına (30 gün karşılığı olarak) 2.500 TL tutarındaki destekten 13- Tekstil Ürünlerinin İmalatı, 14- Giyim Eşyalarının İmalatı, 15- Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı, 31-Mobilya İmalatı 32.99.02- Kot vb. baskı düğmeleri, çıtçıtlar, düğmeler, fermuarlar vb. imalatı (düğme formları ve fermuar parçaları dahil) olan işletmeler yararlanabilir.

3-    Destek her bir işyerine değil Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelere vergi numarası esas alınarak verilecektir.

4-    KOSGEB tarafından işletmeler için belirlenen destek tutarları, önce SGK’ya olan prim borçlarından, sonrasında ise vergi dairelerine olan borçlarından mahsup edilecektir. Bu tutarın alacaklı tahsil dairesinin hesabına geçtiği tarihte, işletmenin ilgili kuruma borç ödemesi yapılmış sayılır.

5-    2024 yılının son üç ayına ait ortalama prim gün sayısını 1 Ocak 2025 - 31 Aralık 2025 tarihleri arasında ödeme talep edilen ayda veya ayların ortalamasında korumuş olan işletmelere destek sağlanacaktır.

BAZI SEKTÖRLERE VERİLECEK DESTEĞİN UYGULAMASI;

Bazı sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerin istihdamını korumaları şartıyla desteklenmesi kararı alınmıştır. Bu desteğe ilişkin usul ve esaslar KOSGEP internet sitesinde açıklanmıştır.

Bu destek yararlanmak için;

-İşletmenin; sistemde kayıtlı, aktif durumda ve İşletme Beyanının güncel olması,

-İşletmenin, 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nda tanımlı gerçek veya tüzel kişi statüsünde olması,

- KOSGEB tarafından desteklenen sektörlerde faaliyet gösteren, merkez veya şube; ana veya yan faaliyet NACE Kodu; Kısım C - İmalat başlığı altında; 13- Tekstil Ürünlerinin İmalatı,

14- Giyim Eşyalarının İmalatı, 15- Deri ve İlgili Ürünlerin İmalatı, 31- Mobilya İmalatı 32.99.02-Kot vb. baskı düğmeleri, çıtçıtlar, düğmeler, fermuarlar vb. imalatı (düğme formları ve fermuar parçaları dahil) olan işletme olması,

- 2024 yılının son üç ayına ait ortalama prim gün sayısını 1 Ocak 2025 - 31 Aralık 2025 tarihleri arasında ödeme talep edilen ayda veya ayların ortalamasında korumuş olması,

Gerekmektedir.

İşletmenin destek alabilmesi için ilgili ödeme talep formundaki ödeme talep edilen aylara ilişkin prim gün sayısı ortalamasının 2024 yılının son üç ayına ait prim gün sayısı ortalamasına eşit veya büyük olması gerekir. Daha önce ödeme talep edilerek destek alınan aylara ilişkin prim gün sayıları sonraki taleplerde ortalamaya dahil edilmez. İşletmenin 2024 yılı son üç ayı içerisinde kurulması durumunda, işletmenin kurulduğu tarihten itibaren yıl sonuna kadar olan prim gün sayıları toplamının üçe bölünmesi ile 2024 yılı son üç ayına ait ortalama prim gün sayısı hesaplanır.

Desteğin süresi 1/1/2025 tarihinden itibaren 12 ay olacaktır. İşletmenin sektörü belirlenirken, 31 Aralık 2024 tarihi itibariyle idari kayıtlarda yer alan ana veya yan faaliyet kodu esas alınacaktır.

Destek kapsamında istihdamını koruyan işletmelere sigorta primi ve/veya vergi desteği sağlanacaktır. Destek kapsamında aylık, 30 prim gün için 2.500 TL destek verilecektir. Destek üst limiti 249 çalışan üzerinden 360 prim gün çalışma karşılığı olarak 7.470.000 TL olacaktır.

KOSGEB tarafından işletmeler için belirlenen destek tutarları, önce SGK’ ya olan prim borçlarından, sonrasında ise vergi dairelerine olan borçlarından mahsup edilmek üzere ilgili idarelere KOSGEB tarafından aktarılacaktır. Aşağıdaki durumların oluşması halinde uygulama birimi tarafından destek programı sistem üzerinden sonlandırılır. Sonlandırmaya ilişkin bilgilendirme, işletmeye sistem üzerinden yapılır.

a)    İşletmenin tasfiyesinin başlaması,

b)    İşletmenin kapanması,

c)    İşletmenin devri, bölünmesi veya başka bir işletme ile birleşmesi sebebiyle uygulama biriminin destek programını sonlandırma kararı alması durumu.

Destek programının sonlandırılması durumunda, bekleyen destek ödeme talepleri işleme alınmaz ve işletmelere yapılan destek ödemelerinin iadesi istenmez.

Saygılarımızla...

TÜRMOB

(05.05.2025)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.

>> YILIN KAMPANYASI: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL + KDV  Ayrıntılar için tıklayın.

GÜNDEM