GÜNCEL MEVZUAT
Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik - MuhasebeTR

Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik

13 Kasım 2024 ÇARŞAMBA

Resmî Gazete

Sayı : 32721

YÖNETMELİK

Hazine ve Maliye Bakanlığından:

BÜTÜNLEŞİK KAMU MALİ YÖNETİM BİLİŞİM SİSTEMİ UYGULAMA

USUL VE ESASLARI HAKKINDA YÖNETMELİKTE DEĞİŞİKLİK

YAPILMASINA DAİR YÖNETMELİK

MADDE 1- 26/6/2018 tarihli ve 30460 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Bütünleşik Kamu Mali Yönetim Bilişim Sistemi Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönetmeliğin 2 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 2- (1) Bu Yönetmelik, genel yönetim kapsamındaki kamu idarelerinin kamu mali yönetimi fonksiyonel süreçlerinin elektronik ortamda yürütülmesine ilişkin iş ve işlemlerini kapsar.

(2) Genel yönetim kapsamında olmamakla birlikte Bakanlıkça geliştirilen uygulamalar üzerinden işlem yapan kamu idareleri de bu Yönetmelik hükümlerine tabidir.

(3) Bakanlık, bu Yönetmelik kapsamında iş ve/veya işlemler ile kamu idareleri bazında tamamen veya kısmen istisna getirebilir.”

MADDE 2-. Aynı Yönetmeliğin 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) ve (h) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş, (e), (f), (j), (l) ve (r) bentleri yürürlükten kaldırılmış, aynı fıkraya aşağıdaki bentler eklenmiştir.

“b) Bakanlık: Hazine ve Maliye Bakanlığını,”

“h) Kamu idaresi: Genel yönetim kapsamındaki kamu idareleri ile genel yönetim kapsamında olmamakla birlikte Bakanlıkça geliştirilen uygulamalar üzerinden işlem yapan kamu idarelerini,”

“t) Elektronik ticaret ortamı: Doğrudan temin kapsamında yapılacak alımlarda 23/10/2014 tarihli ve 6563 sayılı Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanununda belirtilen elektronik ticaret ortamını,

u) Kamu mali yönetimi fonksiyonel süreçleri: Kamu mali yönetiminin planlama, bütçe, harcama, muhasebe, varlık yönetimi, personel ödemeleri ve yönetimi, taahhüt yönetimi, gelir, nakit, ödeme, denetim ve raporlama gibi fonksiyonlarını,

ü) Kamu personeli: Kamu idarelerinin kadro veya pozisyonlarında istihdam edilenleri,

v) Kaynak kod: Bir yazılımın işlenip makine diline çevrilmeden önce okunup üzerinde çalışılabildiği programlama diliyle yazılmış halini,

y) Varlık işlem fişi: Taşınır, taşınmaz, haklar ile diğer varlıklara ait bilgileri gösteren ve yetkililerin onay veya imzasını içeren belgeyi,”

MADDE 3- Aynı Yönetmeliğin 6 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 6- (1) Kamu mali yönetimine ilişkin olarak kamu idareleri tarafından geliştirilen otomasyon sistemlerinin bütünleşik bilişim sistemi altyapısına kavuşturularak ulusal düzeyde BKMYBS oluşturulması ve işletilmesi aşağıda yer alan temel prensipler çerçevesinde gerçekleştirilir:

a) İlgili bilişim sistemleri arasında uçtan uca entegre iş süreçlerinin oluşturulması amacına yönelik olarak gerekli olan birlikte işlerlik standartları açık bir şekilde belirlenir.

b) Belirlenen temel birlikte işlerlik standartları Standart Belge ve Raporlama adı altında Bakanlıkça yayımlanır.

c) Kamu idarelerine ait yetki ve sorumluluklar çerçevesinde olmak üzere uçtan uca entegre iş süreçlerinin elektronik ortamda oluşturulması amacı ile belirlenen birlikte işlerlik standartları teknik, organizasyonel ve anlamsal olmak üzere üç boyuttan oluşur.

ç) Bakanlık, belirlenen birlikte işlerlik standartları çerçevesindeki entegrasyon çözümlerini kendi bünyesinde oluşturmakla birlikte kamu idarelerinde karşılaşılan sorunları ilgili kamu idaresiyle birlikte gidermeye ve sürecin sağlıklı işleyişini sağlamaya yönelik gerekli idari ve/veya teknik tedbirleri alabilir.

(2) Kamu idarelerinin, belirlenen birlikte işlerlik standartlarına uyumunun kolay bir şekilde sağlanması amacı ile Bakanlık; kaynak kod paylaşımı, yazılım geliştirme süreçlerine yönelik ortak kütüphane, uygulama ve platform oluşturulması da dahil olmak üzere gereken her türlü tedbiri alır.”

MADDE 4- Aynı Yönetmeliğe 12 nci maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

“İnsan kaynakları yönetim sistemi

MADDE 12/A- (1) Her bir kamu idaresince kendi personeline ilişkin kadro, pozisyon, atama, tayin, terfi gibi iş ve işlemlerin takip edildiği sistemdir.”

MADDE 5- Aynı Yönetmeliğin 13 üncü maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Kamu personel ödemeleri yönetim sistemi

MADDE 13- (1) Kapsama dahil kamu idareleri tarafından aylık, ücret, ek ders, fazla çalışma, sosyal hak ve yardım gibi ödemelere ilişkin hesaplamaların yapılarak ödeme emri belgesi ve eki kanıtlayıcı belgelerin elektronik ortamda ilgili uygulamalara iletildiği sistemdir.

(2) Kamu personelinin özlük işlemlerine ilişkin aylık, ücret, ek ders, fazla çalışma gibi ödemelere esas hesaplamaların yapıldığı bilişim sistemleri kurmaya ve uygulamaya ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlık yetkilidir.”

MADDE 6- Aynı Yönetmeliğin 14 üncü maddesine aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Varlık yönetimine ilişkin iş ve işlemler varlık işlem fişi kullanılarak gerçekleştirilir.”

MADDE 7- Aynı Yönetmeliğin 15 inci maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(3) Harcama yönetim sistemi kapsamında e-Tedarik alt yapısı kurulabilir.”

MADDE 8- Aynı Yönetmeliğin 16 ncı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 16- (1) Kapsama dahil kamu idarelerinin mali işlemlerine ilişkin referans tanımlamalarının yapılarak ilgili sistemlerle paylaşıldığı, e-Belge ve e-imza altyapısına uygun, süreç odaklı muhasebe kayıtlarının oluşturulduğu, mali raporlamanın yapıldığı muhafaza ve ibraz edildiği sistemdir.

(2) Muhasebe kayıtları,  harcama birimleri esas alınarak kamu idaresi bazında tutulur ve raporlanır. Kamu idaresinin döner sermaye, fon ve sosyal tesis gibi merkezi yönetim bütçesi dışındaki faaliyet alanları için sistemde ayrı hesap planları ve defterler oluşturulabilir.

(3) Kamu idaresi esas alınarak oluşturulan muhasebe yönetim sisteminde, mali işlemleri birden fazla muhasebe biriminde kayıt altına alınan kamu idarelerinin dönem sonu kapanış ve yeni yıl açılış kayıtları idarelerin merkez muhasebe birimleri tarafından yapılır.

(4) Sistemi kullanan kamu idarelerinde muhasebeleştirme belgesi olarak muhasebe işlem fişi kullanılır.

(5) Muhasebe yönetim sisteminde yürütülen emanet, ret ve iade, alacak takibi, taahhüt ve proje işlemlerinin harcama yönetim sisteminden başlayarak gerçekleştirilmesine yönelik süreçler Bakanlıkça belirlenir.

(6) Alındı belgesinde, bilgisayar çıktısı kullanılır. Alındı belgesinin güvenliğini sağlamak amacıyla tekil doğrulamayı sağlayacak şekilde tekil sıra numarası verilir. Bakanlığın uygun görmesi halinde fotokopi kağıdı da kullanılabilir.”

MADDE 9- Aynı Yönetmeliğin 20 nci maddesinin ikinci fıkrasında yer alan “paylaşılır.” ibaresi “paylaşılabilir.” şeklinde değiştirilmiş ve aynı maddenin üçüncü fıkrasında yer alan “Sayıştayın uygun görüşü alınmak suretiyle” ibaresi ile dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 10- Aynı Yönetmeliğin 22 nci maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 22- (1) SBR kapsamına alınacak süreçler, e-Belge formatları, örnek doküman görünümleri, kılavuz içerikleri ve ilgili tüm teknik hususlar, Bakanlık tarafından belirlenir.

(2) SBR kapsamında e-Belge formatları; ilgili belgenin kullanıldığı süreç ve/veya süreçler ile söz konusu süreç ve/veya süreçler içerisinde yer alan organizasyonel sorumluluklara göre tanımlanır ve fonksiyonel sınıflandırmaya göre tasnif edilir.

(3) Belirlenen e-Belge standartları, “SBR-TR” adı altında tek bir paket halinde yayınlanır.

(4) SBR tanımlı belgelerin tarafları arasında elektronik ortamda dolaşımına ilişkin servisleri ve güvenlik kurallarını da içerir.

(5) Yayımlanan standartlara uygun olarak elektronik ortamda oluşturulan belgeler, tarafları arasında yine SBR kapsamında sunulan servisler aracılığı ile dolaştırılır.

(6) SBR kapsamında elektronik ortamda oluşturulan ve muhatabına elektronik ortamda iletilen belgelerin, yine elektronik ortamda muhafaza edilmesi zorunlu olup kağıt ortamında yapılacak muhafaza işlemi hüküm ifade etmez.

(7) Bakanlık, SBR kapsamında yer alan tüm kural ve standartları elektronik ortamda Sayıştay erişimine sunar.

(8) Kamu e-Tedarik uygulamalarında kullanılacak e-Belgelerin belirlenmesinde evrensel iş dili doküman formatları esas alınır. Evrensel iş dili dokümanları kapsamında olmayan belgeler için farklı formatlar belirlenebilir.

(9) Altyapıyı etkilemeyecek nitelikte olan e-Belge dönüşümleri Bakanlık tarafından belirlenerek Sayıştaya bilgi verilir.”

MADDE 11- Aynı Yönetmeliğin 23 üncü maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“MADDE 23- (1) Kamu idareleri tarafından düzenlenen veya harcama süreçlerinde alınan faturalarda e-Fatura kullanılabilir. Bakanlıkça geliştirilen uygulamalar üzerinden işlem yapan kamu idarelerini e-Fatura uygulaması kapsamına almaya Bakanlık yetkilidir.

(2) Kamu idareleri, e-Fatura uygulamasını Bakanlık ve Gelir İdaresi Başkanlığı arasında oluşturulan “Özel Entegrasyon” yöntemi ile kullanır.

(3) Bakanlık, iş süreçleri ve işlem hacimlerinin gerektirdiği durumlarda e-Fatura uygulamasını kullanmaksızın e-Fatura alabilir veya gönderebilir.

(4) Bakanlıkça geliştirilen uygulamalar üzerinden işlem yapan kamu idareleri adına düzenlenen e-Faturalarda;

a) Senaryoları belirlemeye,

b) UBL-TR fatura kapsamında yer alan zorunlu alanlar dışında kalan alanlar için kullanım zorunluluğu getirmeye,

c) Mal ve hizmet tanımlaması için belirlenen genel bir ürün ve hizmet sınıflandırmasını kullanmaya veya yeni bir ürün ve hizmet sınıflandırması belirlemeye,

Bakanlık yetkilidir.

(5) e-Faturaların ödenmesine ilişkin olarak düzenlenecek ödeme emri belgesi ve muhasebe işlem fişi dokümanlarının da elektronik ortamda oluşturulması zorunludur.”

MADDE 12- Aynı Yönetmeliğin 24 üncü maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Bakanlık iş, işlem ve idare bazında bu bendin uygulanmasına ilişkin istisna getirebilir.”

MADDE 13- Aynı Yönetmeliğin sekizinci bölümünün başlığı “BKMYBS Koordinasyon ve Çalışma Grubu ile Diğer Projelerle İlişkiler” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 14- Aynı Yönetmeliğin 26 ncı maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“BKMYBS koordinasyon ve çalışma grubu

MADDE 26- (1) BKMYBS oluşturulması ve işletilmesi sürecinde ihtiyaç duyulan her türlü ortak çalışmanın koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlamak üzere, Hazine ve Maliye Bakanlığı Bakan Yardımcısının başkanlığında; konuya ilişkin ilgili kamu idareleri temsilcisinin katılımıyla BKMYBS koordinasyon grubu oluşturulur.

(2) Koordinasyon grubu çalışmalarına Sayıştay Başkanlığı temsilcisi de katılır. Ayrıca ihtiyaç duyulması halinde sivil toplum kuruluşları ve özel sektör temsilcileri de dahil edilebilir.

(3) Koordinasyon grubu iş alanına göre çalışma grupları oluşturabilir.

(4) Koordinasyon ve çalışma grubunun sekreterya hizmetleri Bakanlık (Muhasebat Genel Müdürlüğü) tarafından yürütülür.

(5) Koordinasyon ve çalışma grubunun çalışma yöntemi, toplantı sayısı ve zamanları Bakanlıkça belirlenir.”

MADDE 15- Aynı Yönetmeliğin 27 nci maddesi başlığı ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“Diğer projelerle ilişkiler

MADDE 27- (1) Koordinasyon grubu, kamu idareleri tarafından proje maliyeti Yılı Yatırım Programı Hazırlama Rehberinde kamu yatırım projesi tekliflerinde fizibilite raporu hazırlanması için belirlenen limiti aşan veya limiti aşmasa dahi mali yönetim sistemi kapsamına gireceği değerlendirilen bilişim sistemi projelerinin bu Yönetmelik hükümlerine uyumlu bir şekilde yürütülmesi için gereken çalışmaları yürütür.”

MADDE 16- Aynı Yönetmeliğin 28 inci maddesinde yer alan “uygun” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 17- Aynı Yönetmeliğe aşağıdaki ek madde eklenmiştir.

“e-Tedarik tanımı ve kapsamı

EK MADDE 1- (1) Bakanlıkça geliştirilen uygulamalar üzerinden işlem yapan kamu idarelerinin mal alım taleplerinin iletildiği, taleplerin münferit veya toplu olarak kamu alım süreçlerinin yürütüldüğü diğer uygulamalarla elektronik ortamda paylaşıldığı ve e-Belge teknolojilerinin kullanıldığı birbirleriyle entegre sistemler bütünüdür.

(2) Bakanlıkça geliştirilen uygulamalar ile bankalar ve elektronik ticaret ortamları arasında entegrasyon kurulabilir. Entegrasyon kapsamına alınacak elektronik ticaret pazar yerleri Bakanlık, Ticaret Bakanlığı ve Kamu İhale Kurumuyla birlikte belirlenir.

(3) Bakanlık e-Tedarik uygulamasına ilişkin usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

MADDE 18- Aynı Yönetmeliğin 30 uncu maddesinde yer alan “Maliye Bakanı” ibaresi “Hazine ve Maliye Bakanı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 19- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

MADDE 20- Bu Yönetmelik hükümlerini Hazine ve Maliye Bakanı yürütür.

(13.11.2024)

>> Yılın Kampanyası: Muhasebecilere Özel Web Sitesi 1.249 TL yerine 999 TL + KDV Ayrıntılar için tıklayın.

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> SGK Teşvikleri (150 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM