YAZARLARIMIZ
Zeyneddin Çetin
Vergi Başmüfettişi
cetinzeyni@gmail.com



7326 Sayılı Kanuna Göre Matrah ve Vergi Artırımı-6 (Artırım Bildirimlerinin Hatalı Olması Halinde Ne Yapılmalı?)

7326 sayılı Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun, 09.06.2021 tarihli ve 31506 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. Ayrıca bu Kanuna ilişkin usul ve esasları belirleyen 1 Seri No.lu Genel Tebliği de, 14.06.2021 tarihli ve 31511 sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır.

Bu yazımızda; 7326 sayılı Kanunun 5’inci maddesi kapsamında yapılan matrah ve vergi artırımı bildirimlerinin doğru olmaması, hatalı olması veya eksik tahakkuk içermesi durumunda yapılması gereken hususlara yer verilecektir.

Artırım Bildirimlerinin Doğru Olmaması veya Hatalı Olması

7326 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin (11) fıkrasında ‘’Bu madde hükümlerine göre matrah veya vergi artırımı ile ilgili olarak doğru beyan yapılmaması veya vergi hataları nedeniyle eksik tahakkuk eden vergiler, ilk taksit ödeme süresinin sonunda tahakkuk etmiş sayılır ve bu Kanunda açıklandığı şekilde tahsil edilir.’’ Hükmü yer almaktadır. Mezkûr Kanunun 1 Seri No’lu Genel Tebliğinde açıklandığı üzere ‘’matrah ve vergi artırımında bulunan mükelleflerin, matrah ve vergi artırımlarının, 7326 sayılı Kanun hükümlerine uygun yapılıp yapılmadığı vergi dairelerince araştırılabilecektir. Kanun hükümlerine göre, doğru beyan edilmeyen veya vergi hataları nedeniyle eksik beyan edilen matrah ve vergi artırımları ile ilgili olarak eksik tahakkuk eden vergiler, ilk taksit ödeme süresinin sonunda tahakkuk etmiş sayılacak ve Kanunda açıklandığı şekilde tahsil edilecektir.’’

Buna göre eksik beyan edilen matrah ve vergi artırımlarına ilişkin bildirimler, ilgili hükümlerden yararlanma açısından geçerli sayılmaktadır. Ancak söz konusu bildirimler için dönem veya vergi türü itibariyle hata kabul edilmemekte sadece matrah veya verginin doğru hesaplanmaması hususu dikkate alınarak eksik hesaplanan/beyan edilen vergiler, tahakkuk edilerek tamamlatılmaktadır.

Diğer taraftan 7326 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin (1), (2), (3) ve (4) fıkrası ile aynı Kanun’un 9’uncu maddesinin (6) fıkrasına göre artırım bildiriminde bulunulduğu halde artırım kapsamında tahakkuk eden vergilerin bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmemesi halinde artırım hükümlerinden yararlanılamaz.

Ödeme yönünden iki(peşin veya 6 eşit taksitli) seçenek bulunmaktadır. Peşin ödeme seçeneğinde vade günü 30.09.2021 tarihidir. Şu kadar ki tutarın tamamının, geç ödeme zammı ile birlikte 01.11.2021 tarihine kadar ödenmesi halinde artırım hükümleri ihlal edilmemiş sayılmaktadır. Taksitli ödeme seçeneğinde ise 1. taksitin vadesi 30.09.2021 tarihidir. 1. ve 2. taksitin ayrı ayrı tamamının, süresinde ödenmesi şarttır.

Bu durumda bildirim nedeniyle tahakkuk eden vergilerin(beyan edilen ve hata nedeniyle sonradan tahakkuk edilenin) tamamının, yukarıda belirtilen sürelerin sonuna kadar ödenmemesi halinde ödeme yönünden şartlar ihlal edilmiş durumuna düşülmektedir. Bu nedenle ÖDEME YÖNÜNDEN ŞARTLARIN İHLAL EDİLMEMESİ için artırım bildirimlerinin, başvuruların bitimi tarihine veya en geç ilk taksit ödeme süresine kadar mutlaka kontrol edilmesinde fayda vardır. Çünkü tespit edilecek eksik tahakkukun sonradan ikmal edildiğinde, ikmal edilecek tutarların geç ödenmesi halinde ödeme yönünden şartların ihlal edilmesi durumu ortaya çıkabilmektedir. Ödeme yönünden ihlal durumu olması halinde bildirimde bulunulmuş olmasının bir anlamı kalmamaktadır.

SONUÇ OLARAK; 7326 sayılı Kanun’un 5’inci maddesinin (11) fıkrası uyarınca, matrah veya vergi artırımı ile ilgili olarak doğru beyan yapılmaması veya vergi hataları nedeniyle eksik tahakkuk eden vergiler, ilk taksit ödeme süresinin sonunda tahakkuk etmiş sayılmaktadır. 7326 sayılı Kanun’un 5’inci ve 9’uncu maddesine göre, artırım bildiriminde bulunulduğu halde artırım kapsamında tahakkuk eden vergilerin bu Kanunda belirtilen süre ve şekilde ödenmemesi halinde artırım hükümlerinden yararlanılamaz.

Bu nedenle ileride eksik tahakkuk eden vergi çıkmaması bakımından ödeme yönünden şartların ihlal edilmesine meydan vermemek için artırım bildirimlerinin, en geç 30.09.2021 tarihine kadar kontrol edilmesinde fayda vardır.

Kaynakça:

-7326 sayılı Kanun

-7326 sayılı Kanun 1 seri nolu Genel Tebliği

17.08.2021

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM