YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



Emniyet/Jandarma Birimlerine İşverenin Kimlik Bildirme Zorlamasına Neden Sessiz Kalınır?

1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanununda yapılan değişiklik kadük kaldığı gibi,İşveren Odaları da bu konuda sessiz kalmıştır.

Emniyet ve Jandarma ısrarla bu konuda işverenlerin kapısını çalarak idari yaptırım yapılacak denilerek,bir çok firma bu cezaları ödüyor yada Emniyet ve Jandarma dan şifre alarak e devletten giriş yaparak çalışanlarını bildirme ek külfetine katlanıyor.

Bu sistemin basite indirgenmesi gerekirken,iki bakanlığın ortak protokol yada kanun maddesinde yapılacak basit düzenleme ile birlikte bürokratik işlem sonlanacaktır.

e-sistemin ve e-devletin yoğun olduğu bir ortamda bu düzenleme hayata geçmesi gerekir.

1774 sayılı Kanun 1973 yılında yayınlanmıştır.

Bu Kanunda sayılan, özel veya resmi, her türlü konaklama, dinlenme bakım ve tedavi tesisleri ve işyerleri ile konutlarda geçici veya sürekli olarak kalanlar, oturanlar, çalışanlar ve ayrılanlar ile araç kiralayan gerçek ve tüzel kişilerin kimliklerinin tespiti ve bildirilmesi bu Kanunun hükümlerine göre yapılır.

Askeri konaklama, dinlenme ve kamp tesisleri ile ordu evleri bu Kanunun kapsamı dışındadır.

Kanunda yapılacak düzenleme ile birlikte ;

''işyerleri'' ibaresi kanundan çıkarılması gerekir.(1.Maddesi-9.Maddesi)

''b) Bu Kanunun ikinci maddesinde sayılanlar dışında kalan her çeşit ticaret ve sanat amacı güden iş yerlerinde çalışanlar ve buralarda her türlü barındırmalar için iş yerlerinin sorumlu işleticisi;''(6.maddesi ) çıkarılması gerekir.

Ek Madde 2 – (Ek: 15/5/2008-5763/12 md.) Bu Kanunun 4 üncü ve 6 ncı maddeleri gereğince verilen sürekli veya geçici olarak çalışanlara ait kimlik bilgileri, genel kolluk kuvvetlerince ilgili Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı il müdürlükleri veya merkez müdürlüklerine bildirilir.(6-b mülga edilmesi gerekir.)

ÖNERİLEN DÜZENLEME!

5510 Sayılı SS ve GSSK ;

 Ek 1. Maddesi'nde yapılacak ek düzenlemeyle SGK’na yapılan sigortalı  bildirimlerin 1774 Sayılı Kimlik Bildirim Kanunu'na göre bildirimlerinin yerine geçeceğinin hüküm altına alınmasıyla sorun ortadan kalkar.

6698 sayılı KVVK göre de mahrem bilgiler deşifre olmaz.

Polis ve Jandarmanın mesaisi bu konuda kullanılmaz.

26/6/1973 tarihinde yürürlüğe giren 47 yaşında olan 1774 Sayılı Kimlik Bildirim Kanunu kapsamında tüm iş yerlerinde çalışanların ve buralarda her türlü barındırılanların, işe girenlerin, işten ayrılanların ve çalışanların, işyeri değiştirilenlerin genel kolluk örgütüne bildirilmesi angaryasına son verilmesine dikkat çekelim diyoruz.

Zor dönemde olan bir çok işverene kolaylıklar ve bürokratik engeller basit yukarıdaki yapılacak düzenlemeyle ortadan kalkacak, binlerle ifade edilen  işçi çalıştıran , şubesi olan işyerleri, fabrika, mağaza, banka, market gibi iş yerlerinde 1774 sayılı kimlik bildirim yapmamanın getirdiği iş yükü işletmeleri zor durumda bırakıyor, büyük çoğunluğu 1774 sayılı yasanın  bu yükümlülüğüne uygulamadığı için önemli miktar da idari  para cezası riskleri de bel büküyor.

Sistem basit ve bürokrasiden uzak,yasal düzenleme SGK sistemi üzerinden takip,gerekli bilgilerin SGK e -bildirge sisteminden entegre edilmesi.

Sonuç:

Basit bir düzenleme yapılması beklenirken zorlaştırılmış,işverenlere ek yükler devam ediyor,umarım ilgili İşveren Kuruluşları bu konuda Bakanlıklara bu konuyu aktarırlar.

23.06.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM