YAZARLARIMIZ
Vedat İlki
İş ve Sosyal Güvenlik Uzmanı
vedat.uzman@gmail.com



39,24 TL İşsizlere Harçlık Olarak Mı Öngörüldü?

22/5/2003 tarihli ve 4857 sayılı İş Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

“Geçici İstihdam Güvencesi

GEÇİCİ MADDE 10- Bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesi, COVİD-19 salgın hastalık neticesinde kamu yararının gerektirmesi nedeni ile bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren üç ay süreyle 25 inci maddenin birinci fıkrasının ikinci bendinde gösterilen sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez.

Birinci fıkra çerçevesinde fesih yasağı uygulanan hallerde işveren işçiyi ücretsiz izne ayırabilir.

Bu madde kapsamında belirlenen fesih yasağı süresini altı aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

25/8/1999 tarihli ve 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununa aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

GEÇİCİ MADDE 24- 22/5/2003 tarihli ve 4857sayılı İş Kanunu’nun geçici onuncu maddesi çerçevesinde ücretsiz izne ayrılan işçilere ve 15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olup, Kanunun diğer hükümlerine göre işsizlik ödeneğinden istifade edemeyen işçilere, 4857 sayılı İş Kanununun geçici 10 uncu maddesi çerçevesinde belirlenen fesih yasağı süresince Fondan her gün için 39,24 Türk Lirası nakdi ücret desteği verilir.

Birinci fıkra çerçevesinde ücretsiz izne ayrılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından fiilen çalıştırılmaya devam ettiğinin tespiti halinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 102 nci maddesinde belirlenen idari para cezaları dört katı olarak uygulanır.

Bu madde kapsamında verilecek nakdi ücret desteğinden yararlanma süresini altı ay süreyle uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkilidir.”

Bu iki madde torba yasa da yasallaşma adına TBMM görüşülecektir.

Yasal düzenleme kalıcı madde olmayıp,geçici madde ile uygulamaya girecektir.

Tabi ki virüslü günler ortadan kalkarsa,geçici madde ileride kalıcı madde haline gelebilir mi? sorusu da kafalarda şekillenecektir.

KANUNDA İKİ ÖNEMLİ ESAS VAR!

4857 sayılı Kanuna eklenen geçici 10 madde ile birlikte;

Bu Kanunun kapsamında olan veya olmayan her türlü işçinin iş sözleşmesi(4857 sayılı Kanun dahil olmak üzere,Basın,Deniz İş Hukuku kapsamında çalışan ,aynı zamanda Borçlar Kanununa tabi olanlar) denilerek kanunun yürürlüğe girdiği tarihte 3 ay süreyle 4857/25-I.fıkrası II ikinci bendinde gösterilen sebepler dışında işveren tarafından feshedilemez denilerek iş güvencesi veriliyor.

Ahlak ve iyi niyet kurallarına uyulmaması halinde fesih hakkı işveren için saklı olup,işçi içinde arabulucu ve işe iade davası açma yanında,kötü niyet tazminat davası açma hakkı saklı tutulmuştur.

Bu durumda işveren işçiyi ücretsiz izine çıkarabilir.Bu süre 3 ay olmasının yanında iki katına yani altı aya kadar uzatmaya Cumhurbaşkanı yetkili kılınmıştır.

Diğeri ise;

4447/Geçici Madde 24 ile,

15/3/2020 tarihinden sonra işten çıkarılmış olanlara da,aynı zaman da 600 gün-900 gün-1080 gün şartı yanında 120 gün kuralı gibi işsizlik ödeneğinin alınmasına  engel varsa onlarda bu kanundan yararlanacaklardır.

Fondan ödenecek tutar ise 2020 yılında mevcut olan ortalama gelire bakılmadan,

2943TL. %40 denk gelen 39,24 TL. olarak günlük,1177,2 TL. ödenecektir.(Damga Vergisinden Muaf olacak mı?)

Kısaca taban aylık olarak İşsizlik Sigortası rakamının günlük tutarı olan rakama denk gelecektir.

Buna en çok da işçi sendikaları karşı çıkacaktır.

Çünkü ödenecek döneme ait tutarın düşüklüğü dikkate çekeceklerdir.

Kısa Çalışma Ödeneği %60 ila %150 arasında değişmesine göre;%40 gibi sabit tutulacak rakam işsizlik için bir sosyal yardım olup harçlık gibi düşünülecektir.

KURALA UYULMAMASI HALİNDE 11.772.TL. İDARİ PARA CEZASI VAR!

Ücretsiz izne ayrılarak ücret desteğinden yararlanan işçinin işveren tarafından fiilen çalıştırılmaya devam ettiğinin tespiti halinde 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunun 102 nci maddesinde belirlenen idari para cezaları dört katı olarak uygulanır.

Bu cezanın ağır yaptırımı karşısında hiçbir işveren risk almak istemez.

Kanununda nafaka borcu varsa bu haciz edilebilir,GSS ödenecek mi?ayrıca Bir gün çalışıp,ertesi gün ücretsiz izine çıkarılan işçi içinde bu ödemeler yapılacaktır.

Kanımca yasa yeniden gözden geçirilip tarafların görüşü alınıp ,sonra genel kurula gelecektir.

13.04.2020

Kaynak: www.MuhasebeTR.com
(Bu makale kaynak göstermeden yayınlanamaz. Kaynak gösterilse dahi, makale aktif link verilerek yayınlanabilir. Kaynak göstermeden ve aktif link vermeden yayınlayanlar hakkında yasal işlem yapılacaktır.)

>> Duyurulardan haberdar olmak için E-Posta Listemize kayıt olun.

>> Uygulamalı Enflasyon Muhasebesi (171 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> SGK Teşvikleri (156 Sayfa) Ücretsiz E-Kitap: hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Apple Store 'dan hemen indir.

>> MuhasebeTR mobil uygulamasını Google Play 'den hemen indir.


GÜNDEM